ABC Politik

Dünya

M Çiçeği’ne karşı ilk aşıya onay

M Çiçeği’ne karşı ilk aşıya onay
Email :

Dünya Sağlık Örgütü, M Çiçeği hastalığına karşı geliştirilen “MVA-BN” isimli aşının ön yeterlilik aldığını açıkladı. Aşı, 4 hafta arayla 2 doz olarak uygulanacak.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği (mpox) virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşının “MVA-BN” olduğunu duyurdu.

DSÖ’den yapılan yazılı açıklamada, Bavarian Nordic’in ürettiği “MVA-BN” aşısının, DSÖ’nün M çiçeği virüsüne karşı ön yeterlilik alan aşı listesine eklendiği bildirildi.

Açıklamada, ön yeterlilik onayının, acil ihtiyaç duyan topluluklarda bu hayati ürüne zamanında erişimi kolaylaştırmasının, bulaşmayı azaltmasının ve salgının kontrol altına alınmasına yardımcı olmasının beklendiği belirtildi.

18 YAŞIN ALTINA ONAY YOK

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, DSÖ’ye bağlı Bağışıklık için Uzmanlar Danışma Grubu’nun (SAGE) tüm mevcut kanıtları incelediği ve yüksek maruz kalma riski bulunan kişiler için MVA-BN aşısının kullanılmasını önerdiği kaydedilen açıklamada, aşının 18 yaşın üzerindeki kişilerde 4 hafta arayla 2 doz olarak uygulanabileceği ifade edildi.

Açıklamada, MVA-BN’nin şu anda 18 yaşın altındakiler için lisanslı olmadığı vurgulanarak, aşının bebeklerde, çocuklarda, ergenlerde, hamilelerde ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde “endikasyon dışı” kullanılabileceği bildirildi.

ÜRETİM, TEDARİK, BAĞIŞ VE DAĞITIM İHTİYACI

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşının üretimi, tedariği ve dağıtımı için bağış ihtiyacı olduğunu belirtti.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Tedros Adhanom Ghebreyesus, şu ifadeleri kullandı:

“Bu, hem Afrika’daki mevcut salgınlar bağlamında, hem de gelecekte hastalığa karşı mücadelemizde önemli bir adımdır.

Aşıların en çok ihtiyaç duyulan yerlerde eşit bir şekilde kullanılabilmesini sağlamak için üretim, tedarik, bağış ve dağıtımda acilen artışa ihtiyacımız var.”