ABC Politik

Gündem

“Örfi anlaşma” diyen Baba Güran: Ciğersiz, öcünü benden alsaydı | Baro’dan müdahillik başvurusu | CHP, daimi komisyon istedi

“Örfi anlaşma” diyen Baba Güran: Ciğersiz, öcünü benden alsaydı | Baro’dan müdahillik başvurusu | CHP, daimi komisyon istedi
Email :

Baba Arif Güran, Narin Güran’ı gömdüğünü öne süren Nevzat Bahtiyar’ın, 2 yıl önceki bir araba satışı nedeniyle kızını öldürdüğünü düşündüğünü söyledi. İş insanı Ferit Kaya’nın ziyareti sırasında konuşan Arif Güran, “Gelip beni öldürseydiler. Öcünü benden alsaydı” dedi. Diyarbakır Barosu, aile adına “müşteki” sıfatıyla dosyaya müdahillik başvurusu yaptı. CHP ise TBMM’de “Çocuk Hakkı İzleme Komisyonu” isimli daimi bir ihtisas komisyonu kurulmasını için başvuru yaptı.

Diyarbakır’da 21 Ağustos 2024 tarihinde kaybolan ve 19 gün sonra cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güranla ilgili soruşturma sürüyor.

Tahliye edilen Baba Arif Güran, dün akşam katıldığı CNN Türk canlı yayınında, cesedi gömdüğünü öne süren Nevzat Bahtiyar’ın, kızını 2 yıl önce gerçekleşen bir araba satışı nedeniyle öldürdüğünü düşündüğünü söyledi.

Arif Güran, şunları söyledi:

“Ben artık Nevzat Bahtiyar’ın kızımı 80 bin TL için öldürdüğünü düşünüyorum.

80 Bin olayı, Nevzat B.’nin bize verdiği arabayı biz galericiye sattık. O da bizim arkadaşımızdı. 2 yıl önce oldu bu olay.

Bu süre içerisinde araba kaza geçirdi. Mahkemesi de devam ediyor, belgelerini çıkartabilirsiniz. Bu süre içerisinde kaza yapan kişi örfi bir anlaşma ile Diyarbakır’daki galericinin yanına gitti, beni çağırdılar. Dediler ki biz örfi anlaşalım, mahkeme uzun sürecek, ben de davadan vazgeçeceğim. Bana verdiğiniz para ile ben davadan vazgeçeceğim. Kendi aramızda yaptın anlaşmayı hepimiz de imza attık.

Biz biraz süre istedik birkaç ay şu an müsait değiliz diye. Bu araba Nevzat Bahtiyar’ın arabası. Ben de ağabeyimi, bu işten anlayan arkadaşları aradık. İlk önce kendini parçaladı ben vermem diye. Ben ev yaptırıyorum dedim. Ben de iki ağabeyimizi çağırdım ortada bir haksızlık var bu haksızlık niye bana geliyor. Araç benim aracım değil ki Nevzat’ın. Nevzat’a dediler ki sen haksızsın 45 sen vereceksin, 30 Arif verecek, 10 da muhtar versin. Ben de dedim sizi ben getirdim ne dediyseniz o.

Bu olayı biz kapattık sanıyorduk demek ki kapatmamışız.”

“CİĞERSİZ, ÖCÜNÜ BENDEN ALSAYDI”

Narin Güran’ı canlı bulana 2 milyon TL ödül vereceğini açıklayan Erzurumlu İş İnsanı Ferit Kaya, Güran ailesini ziyaret etti.

Arif Güran’ın bu ziyaret sırasında görüntü kaydı alınan sohbette kullandığı ifadeler dikkat çekti.

Arif Güran, Ferit Kaya’nın, Narin ölümünden duyduğu acıyı tarif ettiği sırada söze girerek, “Ciğersiz olduğu için. Gelip beni öldürseydiler. Öcünü benden alsaydı” ifadelerini kullandı.

Demirören Haber Ajansı(DHA) tarafından videosu yayınlanan görüşmede şu konuşma geçti:

Arif Güran: Akraba olmuşuz, dayı-yeğen olmuşuz. Dayı-yeğen olduktan sonra hepsi diyor dayımdır, yeğenimdir.

Masada oturan kişi: 20 nüfuslu köy. Hepsi akraba. Kendi aralarında toplantı yapıyorlar.

Arif Güran: Onların hepsi akraba olsa ben vazgeçmem. Beni herkes de biliyor. Bu işte kimin parmağı varsa, devlet beni çıkardıktan sonra…

Ferit Kaya: Ağabey, o çocuğun yeri mezar değil. O çocuğun yeri şu anda okul. Böyle bir şey yok. 8 yaşında bir çocuktan…

Arif Güran: Ciğersiz olduğu için. Gelip beni öldürseydiler. Öcünü benden alsaydı.

ŞARTLI TAHLİYE EDİLEN İŞÇİ TUTUKLANDI

Savcılığın adli kontrol talep ettiği fakat mahkeme tarafından tahliye edilen Salim Güran’ın 15 yaşındaki işçisi R.A., Savcılığın talebi üzerine yeniden gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Ramazan Atasoy, savcılıktaki sorgusunun ardından çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

Narin Güran soruşturmasında tutuklu sayısı 11’e yükseldi.

BARO’DAN, AİLE ADINA MÜDAHİLLİK BAŞVURUSU

Diyarbakır Barosu Başkanı Nevzat Eren, dün düzenlediği basın toplantısında, aile üyelerinin dava dosyasındaki konumları nedeniyle aile üyeleri için müşteki sıfatıyla dosyaya müdahillik başvurusu yaptıklarını söyledi.

Nevzat Eren, “Diyarbakır Barosu, Narin’imizin müştekisi olarak dosyaya başvuru yaptı. Dava süreçlerinde biz buna katılma sıfatı diyoruz, bugün bütün aile bireylerinin bu dava dosyası açısından şüpheli konumda oldukları için tutuklu ve daha önce şüpheli olarak ifadeleri alındığı için müşteki sıfatı kazanamayacaklarından dolayı, yazılı başvurumuzla dosyaya resmi anlamda da müşteki sıfatıyla dahil edilme talebinde bulunduk” dedi.

CHP’DEN ÇOCUK KOMİSYONU BAŞVURUSU

Narin Güran’ın hayatını kaybetmesinin ardından çocuk hakları yeniden gündeme geldi.

CHP Grup Başkanvekilleri Ali Mahir Başarır, Gökhan Günaydın ve Murat Emir’in ortak imzasıyla TBMM’de “Çocuk Hakkı İzleme Komisyonu” adıyla daimi bir ihtisas komisyonu kurulmasına iliykin kanun teklifi verdi.

ANKA’nın aktardığına göre teklifin gerekçesinde, “TBMM’de çocuk haklarının geliştirilmesi, çocukların korunması alanında profesyoneller ve sivil toplum kuruluşları ile iletişimi sağlayacak, her yasa tasarısını çocuk haklarına uygunluk açısından inceleyecek, yıllık bütçelerde çocuklara yeterli kaynak ayrılmasını sağlamayı önceleyecek daimi bir ihtisas komisyonunun kurulmasına ihtiyaç vardır” denildi.