ABC Politik

Ekonomi

Şimşek IBAN peşinde

Şimşek IBAN peşinde
Email :

Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN üzerinden tahsilat yaparak vergi kaçırdığını tespit ettiği mükelleflere 250 milyon TL ceza uyguladı.

Siyasi iktidar, geçmiş dönemlerde uyguladığı ekonomi politikalarının sonucu olan enflasyon ve devlet bütçesinde oluşan mali kaynak ihtiyacını gidermek için harekete geçti.

Bir önceki bakan Nureddin Nebati’den görevi devraldıktan sonra “sıkı para politikası” uygulamasına geçen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi paketi uygulaması getirmiş ve ayrıca vergi denetimlerini de arttırma kararı almıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu(VDK), kayıt dışı ekonominin ve vergi kaçırılmasının önüne geçmek üzere 250 mükellefe inceleme düzenledi.

Anadolu Ajansı’nın elde ettiği verilere göre, 1 buçuk milyar TL kazanç nedeniyle 250 mükellefe 250 milyon TL para cezası uygulandı.

Mehmet Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde, çeşitli bahanelerle ödemelerini banka hesaplarından almak isteyen ve müşterilerine fiş ve fatura düzenlemeyerek vergi kaçıran mükellefler için yürütülen incelemelerin genişletilerek sürdüğüne işaret ederek, “Hesaplara gelen paraların başkalarına ait olduğunu belirten kişiler ve firmalar yönüyle de incelemeler devam edecek.” dedi.

Şimşek, vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceklerini bildirerek, “Bakanlık olarak kayıt dışı yöntemlerle tahsilat yaparak vergisini ödemeyen işletmeleri yakından izliyoruz. Alacaklarınızı vergi dışı bırakacak şeklide IBAN ya da banka hesapları üzerinden tahsilat yapmayın, kayıt dışı faaliyetlere ortak olmayın. Vergide adaleti artırmaya ve kayıt dışılığı azaltmaya yönelik yaygın ve yoğun denetimlerimiz tavizsiz ve güçlü şekilde devam edecek.” ifadesini kullandı.

ŞİMŞEK’TEN “TAKİP” PAYLAŞIMI

Mehmet Şimşek, Anadolu Ajansı’nın haberini kendi sosyal medya hesabından paylaştı.

Şimşek, paylaşımında, “Yaygın ve yoğun denetimlerle vergilemede adaleti sağlamakta kararlıyız. Kayıt dışı yöntemlerle tahsilat yapan işletmeler takibimizde” ifadelerini kullandı.

 

KUYUMCULARA DA DENETİM BAŞLAMIŞTI

Mehmet Şimşek, vergi konusunda kuyumculuk sektörüyle ilgili eleştirilerde bulunmuştu. Şimşek, “Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira. Bunlar çok düşük rakamlar” ifadelerini kullanmıştı.
Mehmet Şimşek’in bu açıklamasının ardından VDK müfettişleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı personelinden oluşan yaklaşık 3 bin kişilik denetim ekibi eş zamanlı olarak kuyum sektöründe faaliyet gösteren 552 mükellefin 9 büyükşehirde bulunan 707 adresinde fiili sayım çalışması başlatmıştı.

Şimşek’in vergi beyanlarını beğenmediği kuyumculara denetim

SON HEDEF DİZİLER

Rekabet Kurumu’na bağlı Rekabet Kurulu da son yıllarda iyice büyüyen dizi sektörünü inceleme altına almıştı.

Gazeteci Birsen Altuntaş’ın 11 Eylül 2024 tarihinde yaptığı habere göre Rekabet Kurulu, 2019 – 2024 yılları arasında yapım şirketlerinin yurt dışına yaptıkları satışlar ve oyuncu sözleşmeleriyle ilgili bilgileri yapım şirketlerinden istemiş ve inceleme başlatmıştı.