ABC Politik

Dünya

Netanyahu’dan Demir Kubbe’yi aştığını söyleyen Husilere limanlı tehdit

Netanyahu’dan Demir Kubbe’yi aştığını söyleyen Husilere limanlı tehdit
Email :

Husilerin Askeri Sözcü Yahya Seri, İsrail’e, hava savunma sistemi Demir Kubbe’nin yetersiz kaldığı bir füze saldırısı yaptıklarını açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Husiler şimdiye kadar bize zarar verecek her türlü girişimin bedelini ağır ödeteceğimizi bilmeliydi. Hatırlatmaya ihtiyaç duyanlar Hudeyde limanını ziyaret edebilirler” dedi.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Yemen’den atılan balistik füzenin ülkenin merkez bölgesinde açık araziye düştüğü ve birden fazla noktada saldırı alarmlarının çaldığı belirtildi.

Ülke genelinde duyulan patlama seslerinin ateşlenen önleyici füzelerden kaynaklandığı ve önleyici füzelerin isabetlerinin henüz incelendiği kaydedildi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, İsrail ordusu iç cephe komutanlığı da halkın uyması için verilen güvenlik talimatlarında değişiklik olmadığını duyurdu.

İsrail polis sözcülüğü ise işgal altındaki Batı Şeria’da Filistin topraklarından gasbedilen İsrail yerleşim yeri Modin’deki tren istasyonuna önleyici füzelerden düşen şarapnelin isabet ettiğini ve maddi hasara yol açtığını aktardı.

Öte yandan, İsrail’in dünyaya açıklan kapısı Ben Gurion Havalimanı yakınlarındaki Lid (Lod) kenti yakınlarında açık araziye düşen füze parçaları nedeniyle yangın çıktığı belirtildi.

İsrail acil yardım servisleri, sığınaklara gitmeye çalışırken çeşitli biçimlerde yaralanan 9 kişiden yardım çağrısı aldıklarını duyurdu

HUSİLER: SAVUNMA SİSTEMİ YETERSİZ KALDI

Yemen’deki silahlı grup Husilerin Askeri Sözcü Yahya Seri, X hesabından yayımladığı videolu açıklamasında, İsrail’e yeni bir “hipersonik” balistik füzeyle nitelikli askeri saldırı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yahya Seri, “Füze, tahminen 2 bin 40 kilometre mesafeyi yaklaşık 11,5 dakikada kat ederek hedefine ulaşmayı başardı ve düşman savunması bunu önleyemedi. Coğrafi engeller (uzun mesafeler), ABD-İngiliz saldırganlığı ile casusluk ve müdahale sistemleri, Yemen’in Filistin’i desteklemesine engel olmayacaktır. Hava kuvvetlerimiz, işgal altındaki Filistin’in Yafa kentindeki askeri hedefe nitelikli bir askeri operasyon gerçekleştirdi” ifadelerini kullandı.

NETANYAHU’DAN HUDEYDE LİMANI HATIRLATMASI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, haftalık kabine toplantısı öncesi, Yemen’den bugün ülkeye düzenlenen balistik füze saldırısı ve İsrail-Lübnan sınırındaki duruma ilişkin basına değerlendirmelerde bulundu.

Bu sabah İsrail’e yeni bir hipersonik balistik füzeyle saldırdıklarını duyuran Yemen’deki İran destekli Husileri tehdit eden Netanyahu, “Bize saldıran hiç kimse silahlarımızdan kaçamayacaktır” ifadesini kullandı.

Netanyahu, “Husiler şimdiye kadar bize zarar verecek her türlü girişimin bedelini ağır ödeteceğimizi bilmeliydi. Hatırlatmaya ihtiyaç duyanlar Hudeyde limanını ziyaret edebilirler.” dedi.

İsrail’in kuzey sınırındaki mevcut statükonun devam etmeyeceğini ve söz konusu bölgede güç dengesinde değişiklik gerektiğini vurgulayan Netanyahu, bölge sakinlerini evlerine döndürmek için “her şeyi yapacaklarını” söyledi.

HİZBULLAH: GOLAN TEPELERİ’NDEKİ KIŞLAYA SALDIRDIK

İsrail ordu radyosunun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Lübnan’dan gönderilen bir İHA, müdahaleye uğramadan 30 kilometreden fazla hava sahamıza girdi.” ifadesi kullanıldı. İHA’nın İsrail hava sahası içinde en az 10 dakika uçtuğu ve İsrail’in kuzeyindeki Yukarı Celile’de bulunan Ürdün Nehri bölgesinde infilak ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri’ne insansız hava araçları ile düzenlenen saldırıda bazı askerlerin hafif yaralandığı belirtildi. Yaralanan İsrail askerlerinin hastaneye kaldırılmasına gerek duyulmadığı ve bölgede tedavi edildiği kaydedildi.

Lübnan Hizbullahı’ndan yapılan açıklamada, kamikaze İHA’larıyla işgal altındaki Golan Tepeleri’nde Yarden Kışlası’na saldırı düzenlendiği kaydedildi.

HUDEYDE LİMANI SALDIRISI

Husilerin sözcüsü Muhammed Abdusselam, 20 Temmuz 2024 tarihinde sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, İsrail’in, Hudeyde Limanı’ndaki petrol tankları ve elektrik santralinin de aralarında bulunduğu sivil tesisleri hedef alan acımasız saldırısının, Yemen’in Gazze’ye verdiği desteği durdurması için düzenlendiğini belirtmişti.

Muhammed Abdusselam, “Bu, (Gazze’ye verilen desteğin durması) gerçekleşmeyecek bir düştür. Bu saldırı, Yemen halkının ve silahlı kuvvetlerinin sadece kararlılığını ve azmini artıracaktır”demişti