ABC Politik

Dünya

İsrail, Hizbullah saldırısına, “siber” patlatma ile karşılık verdi: 9 ölü, 3 bine yakın yaralı | BM’den savaş hazırlığı çağrısı

Email :

Lübnan Hizbullahı, 3 askeri hedefi vurduğunu açıklarken, İsrail’in de Lübnan’ın güneyine bir saldırı düzenlediği ve Hizbullah yöneticilerinin telsizlerine sızıp patlattığı belirtildi. Lübnan Sağlık Bakanlığı 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı. Hizbullah, İsrail için “Mutlaka cezasını bulacak” açıklaması yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “ABD bu olaydan önceden haberdar değildi ve bu noktada bilgi topluyoruz” dedi. UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in Hizbullah’a karşı muhtemel savaşına karşı hazırlıkların yapılması çağrısında bulundu.

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin(Hamas) silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim 2023 tarihinde “Aksa Tufanı” adını vererek Supernova Festivali’ne yaptığı baskının ardından İsrail ordusunun Filistin’e yönelik işgal ve katliamlarının ardından savaşı bölgeye yayma girişimleri sonucu Lübnan Hizbullahı ve İsrail arasında karşılıklı saldırılar yaşandı.

İSRAİL: İSLAM-İ CİHAT YÖNETİCİSİNİ ÖLDÜRDÜK

İsrail Savunma Kuvvetleri(IDF), İslami Cihat örgütünün Gazze Şeridi’nin güneyinde bulunan Refah bölgesi komutanlarından Ahmed Ayş Selami el-Haşhaş’ı öldürdüğünü açıkladı.

IDF’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İslami Cihat’ın Refah bölgesindeki Roket ve Füze Birimi Başkanı Ahmed Ayş Selami el-Haşhaş, istihbarat temelli bir saldırıda etkisiz hale getirildi.

El-Haşş, Rafah Tugayı’ndaki İslami Cihad’ın roket saldırılarından sorumluydu ve Gazze’deki İslami Cihad terör örgütü içinde roket ateşi hakkında önemli bir bilgi kaynağıydı. Savaş sırasında, el-Haşş, İnsani Bölge’nin içinden İsrailli sivillere roket atmaktan sorumluydu.

Saldırı sırasında El-Haşiş Han Yunus’taki İnsani Bölge’ye yerleşmiş ve faaliyet gösteriyordu. Saldırıdan önce, hassas mühimmat kullanımı, hava gözetimi ve ek istihbarat dahil olmak üzere sivillere zarar verme riskini azaltmak için çok sayıda adım atıldı.”

 

HİZBULLAH: 3 İSRAİL ASKERİ HEDEFİNİ VURDUK

Lübnan Hizbullahı Hareketi, İsrail’in kuzeyindeki Lübnan sınırı yakınında bulunan 3 askeri hedefin uygun silahlarla vurulduğunu açıkladı.

Açıklamada, İsrail’in kuzeyindeki Al-Manara bölgesinde askerlerin kullandığı binaların hedef alındığı kaydedildi.

Uygun silahlarla vurulan söz konusu bölgenin çevresinde de ayrıca İsrail askerlerinin de hedef alındığı ifade edilen açıklamada, yine al-Abbad askeri mevzi çevresinin füzeyle vurulduğu ve aynı bölgede bulunan bir grup İsrail askerinin de uygun silahlarla vurulduğu belirtildi.

Hizbullah açıklamasında, saldırıların İsrail tarafından Lübnan’ın güneyindeki beldelere düzenlenen saldırılara karşılık olarak yapıldığı ve hedeflerin tam isabetle vurulduğu ifade edildi.

Öte yandan İsrail medyası da Lübnan’dan İsrail kuzeyi ve Celile bölgesine 3 füzenin atıldığını doğruladı.

İsrail Kanal 12 televizyonu, Lübnan sınırında erken uyarı sirenlerinin çaldığını, Lübnan’dan atılan 3 füzenin Celile bölgesinde açık alanlara düştüğünü kaydetti.

Kanal, saldırıda can kaybı ve yaralanma yaşanmadığını aktardı.

İSRAİL, LÜBNAN’A SALDIRDI: 3 ÖLÜ 2 YARALI

İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki sınır bölgesinde bulunan Blida beldesine düzenlediği saldırıda 3 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı bildirildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, Blida beldesine düzenlenen İsrail saldırısında 3 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı belirtildi.

Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan haberde, İsrail ordusuna ait insansız hava araçlarının (İHA) Deyr Siryan beldesi çevresindeki Litani Nehri’ni hedef aldığı kaydedildi.

Ülkenin güneyindeki Alma eş-Şaab ve Yarin beldeleri çevresinin de İsrail topçuları tarafından vurulduğu aktarıldı.

LÜBNAN’DAN BM’YE ŞİKAYET

Lübnan, Sivil Savunma Teşkilatı ekiplerini hedef alan ve 4 ilk yardım görevlisinin öldüğü saldırı nedeniyle İsrail’i Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) şikayet etti.

Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan habere göre, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib’in talimatı üzerine Lübnan’ın BM Temsilciliği BM Güvenlik Konseyi’ne resmi şikayette bulundu.

BMGK’ye sunulan şikayet dilekçesinde, İsrail’in insani yardım ekiplerini, ambulansları, hastaneleri ve sağlık merkezlerini kasıtlı şekilde sürekli hedef alan saldırılarının, insan haklarının ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğu belirtilerek kınandı.

Dilekçede ayrıca BM’den, İsrail’in işlediği suçların kınanması, bunların hesabının sorulması ve uluslararası yasa ve normlara uyması için her türlü yolla baskı yapılması istendi.

İSRAİL: HİZBULLAH’IN SUİKAST GİRİŞİMİNİ ENGELLEDİK

İsrail iç istihbarat servisi Şin-Bet (Şabak) Hizbullah tarafından eski bir güvenlik yetkilisine düzenlenen suikast girişiminin engellediğini iddia etti.

Şabak tarafından konuya dair yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Hizbullah’ın suikast girişiminin engellendiği belirtilerek gelecek birkaç gün içinde gerçekleştirilmesi planlanan suikastta kullanılacak patlayıcıların ortaya çıkarıldığı aktarıldı.

Söz konusu patlayıcının Hizbullah tarafından kullanılan “M18 Claymore” tipi patlayıcı olduğu öne sürüldü.

Şabak, suikast girişiminin son aşamasında olduğuna dikkati çekerken, hedefin kim olduğu ve patlayıcının nerede ortaya çıkarıldığına ilişkin bilgi vermedi.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, patlayıcının uzaktan kumandalı olduğunu, Hizbullah tarafından harekete geçirilmek üzere içinde cep telefonu ve kamera bulundurduğunu kaydetti.

Tel Aviv’deki Hayarkon Park’ta 15 Eylül 2023’te yine benzer bir patlayıcının Hizbullah tarafından kullanıldığını aktaran Adraee, paylaşımında ele geçirildiğini öne sürdüğü patlayıcıya ait bir fotoğraf kullandı.

İSRAİL, HİZBULLAH’IN ÇAĞRI CİHAZLARINI PATLATTI: 9 ÖLÜ

İsrail’in Lübnan’daki taşınabilir çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Lübnan resmi ajansı NNA’ya göre, İsrail’in “pager” isimli çağrı cihazlarına sızması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı.

NNA’dan yapılan açıklamada, “Beyrut’un güney banliyöleri ile Lübnan’ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı yaşandı. Yüksek teknoloji kullanılarak taşınabilir pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi.” ifadeleri kullanıldı.

Lübnan’da bazı çağrı cihazlarının, sahiplerinin üzerindeyken patladığı anlar sosyal medyaya yansıdı.

Görüntülerde, taşınabilir cihazların sinyal vermesiyle sahipleri tarafından ellerine alındığı ve bu esnada infilak ettiği fark ediliyor.

Yaralanan çok sayıda kişinin Hizbullah mensubu ve üst düzey yöneticisi olduğu kaydedildi.

Suriye Arap Haber Ajansı’nın(SANA) aktardığına göre Lübnan Halk Sağlığı Bakanlığı, çağrı cihazı patlaması sonucu çok sayıda yaralıya acil tedavi sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla tüm sağlık çalışanlarından acilen işyerlerine gitmelerini istedi.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması nedeniyle biri çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kadarı ağır yaklaşık 2800 kişinin yaralandığını belirtti.

Lübnan Sağlık Bakanlığı ayrıca ellerinde çağrı cihazı olan vatandaşlarına derhal bunlardan kurtulma ve kan bağışı çağrısı yaptı.

İran Mehr haber ajansı, yaralılar arasında İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mucteba Amani’nin de olduğunu bildirdi.

Reuters, bir Hizbullah milletvekilinin oğlunun öldüğünü bildirdi.

Hizbullah ise çağrı cihazlarının infilak ettirilmesiyle biri çocuk 3 kişinin öldüğünü ve çok sayıda yaralının olduğunu duyurdu.

Hizbullah: Cezasını mutlaka bulacak

Lübnan Hizbullahı’ndan yapılan açıklamada saldırının ardından İsrail’e yönelik olarak, “Bu hain ve suçlu düşman, bu günahkâr saldırganlığının cezasını, ister beklesin ister beklemesin, mutlaka bulacaktır” açıklaması yaptı.

Lübnan’dan “Uluslararası toplum” çıkışı

Lübnan Enformasyon Bakanı Ziad Makary, saldırı nedeniyle İsrail’i kınadığını açıkladı.

Ziad Makary, El Cezire’ye verdiği röportajda, Lübnan’ın temel önceliği, vatandaşlarımızın yaşamlarını ve geçim kaynaklarını hedef alan İsrail saldırılarına son vermektir. Bu suçlar uluslararası toplumun sorumluluğundadır” dedi.

ABD: Haberimiz yoktu, bilgi topluyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “ABD bu olaydan önceden haberdar değildi ve bu noktada bilgi topluyoruz” dedi ve yaşananları “olay” olarak nitelendirdi.

CNN International’ın aktardığına göre Matthew Miller, ABD’nin şu ana kadar elinde ne gibi bilgiler olduğunu ve ABD’nin İsrail’in sorumlu olup olmadığını değerlendirip değerlendirmediğini açıklamadı.

İsrail Genelkurmayı toplandı

IDF, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin kurmaylarıyla birlikte bir toplantı düzenlediğini duyurdu.

IDF’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, bu akşam (Salı) Genelkurmay Forumu’nun da katılımıyla, hem hücumda hem de savunmada her alanda hazırlık durumunu ele alan bir durum değerlendirmesi yaptı.”

Paylaşılan fotoğrafta İsrailli kadın askeri personelin yüzlerinin kapatılması dikkat çekti.

 

Lübnan’da okullar tatil edildi

Lübnan resmi haber ajansı NNA’nın aktardığına göre Eğitim Bakanı Abbas el-Halebi, okulların yarın tatil edildiğini açıkladı.

Abbas el-Halebi, Teknik enstitülerin yanı sıra Lübnan Üniversitesi ve tüm özel yüksek öğrenim kurumlarının da “İsrail düşmanının vatandaşlara karşı işlediği, şehitliklere ve binlerce kişinin yaralanmasına yol açan suç eylemini kınamak amacıyla” kapatılacağını bildirdi.

Hamas’tan kınama

Hamas, patlamaların ardından Hizbullah ve Lübnan halkıyla dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

Patlamalardan İsrail’i sorumlu tutan grup, yaptığı açıklamada, “İslami Direniş Hareketi (Hamas) olarak, Lübnan topraklarının çeşitli bölgelerinde, sivil ve hizmet tesislerinde iletişim cihazlarını patlatarak Lübnan vatandaşlarını hedef alan Siyonist terörist saldırıyı şiddetle kınıyoruz.” dedi.

CNN International’ın aktardığına göre yapılan açıklamada, “Hizbullah’taki kardeşlerimizin cihadını ve fedakarlıklarını ve Gazze’deki Filistin halkımızı desteklemeye ve desteklemeye devam etme kararlılıklarını takdir ediyoruz. Lübnan halkı ve Hizbullah’taki kardeşlerimizle tam dayanışmamızı ifade ediyor, kurbanların ailelerine içten taziyelerimizi iletiyoruz” ifadeleri yer aldı.

Lübnan’a yeni saldırı: 2 ölü

İsrail ordusu, haberleşme cihazı patlamasının ardından Lübnan’ın güneyine hava saldırısı düzenledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı Acil Durum Operasyon Merkezi’nden konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki Mecdel Silm beldesine düzenlediği hava saldırısında 2 kişinin öldüğü belirtildi.

Suriye’de de yaralılar var iddiası

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi(SOHR), haberleşme cihazlarına yönelik siber patlatma sırasında Suriye’de bulunan bir Hizbullah üyesinin de cihazının patladığı ve toplam 14 kişinin yaralandığını öne sürdü.

SOHR’un kaynaklarına göre, başkent Şam’ın Kafr Sousa mahallesi yakınlarında bir arabanın patlaması sonucu dört kişi yaralandı. Al-Saida Zeinab bölgesi civarında yedi kişi yaralanırken, Al-Qalmoun bölgesinde üç kişi yaralandı.

BM’DEN SAVAŞ HAZIRLIĞI ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Lübnan’da durumun endişe verici olduğunun altını çizerek, İsrail’in Hizbullah’a karşı muhtemel savaşına karşı hazırlıkların yapılması çağrısında bulundu.

Lazzarini, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ile görüşmesinin ardından başkent Beyrut’ta basın toplantısı düzenledi.

Berri ile görüşmelerinde Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki dramatik kriz ile bölgesel gelişmeleri ele aldıklarını aktaran Lazzarini, Lübnan’da yayılan çekişmeyi de konuştuklarını belirtti.

Tüm çabaların İsrail ile Hamas arasında Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasının sağlanmasından yana olduğuna işaret eden Lazzarini, Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması çabalarının da sürdüğünün altını çizdi.

Lazzarini, “İsrail ile Lübnan arasındaki bu gerilimin etkilerini de konuştuk. Hem İsrail’in kuzeyinde hem de Lübnan’ın güneyinde sivillerden ciddi bir kesimin göç ettiğini de biliyoruz. Durum gerçekten endişe verici ve her zaman daha kötüsü için hazır olmalıyız.” dedi.

Tel Aviv’in UNRWA’ya saldırılarını aralıksız olarak sürdürdüğüne dikkati çeken Lazzarini, Gazze’deki UNRWA’ya bağlı tesis ve çalışanların ise günlük olarak hedef alındıklarını kaydetti.

BM yetkilisi Lazzarini, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ve Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib’le de bir araya geldi.

İsrail, Hizbullah saldırısına, “siber” patlatma ile karşılık verdi: 9 ölü, 3 bine yakın yaralı | BM’den savaş hazırlığı çağrısı