Fidan, BRICS başvurusundaki “matriks”i anlattı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS başvurusu hakkında, “Dünyada güç matriksinin sürekli evrildiğini görüyoruz. Avrupa Birliği ile bizim ekonomik entegrasyonumuz üyelikle taçlansa idi, belki biz bir çok konuda bu türden bir arayış içerisinde olmayacaktık” dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Anadolu Ajansı(AA) Editör Masası’na konuk oldu.
11 Haziran’da Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Dışişleri Bakanları Toplantısı’na da katılmış ve daha sonrasında Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kremlin’de görüşmüş olan Hakan Fidan, Türkiye’nin BRICS üyeliğine yaptığı başvurunun nedenini anlattı.
Dünyadaki güç dengesinin değiştiğine vurgu yapan Hakan Fidan, Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin üyeliğini kabul etmediği için BRICS’e yöneldiklerini belirti.
Fidan, şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanımız da defaatle izah ettiler, biz de konuştuk. Biz, özellikle mevcut dünyada 200 tane aşağı yukarı ulus devlet aktörünün olduğu, bu aktörlerin giderek daha fazla yetkinleştiği ve giderek daha fazla ticari aktör, devlet dışı aktörün ve teknolojik faktörün içine dahil olduğu bir dünyada güç matriksinin sürekli evrildiğini görüyoruz. Bunu iyi görüp iyi analiz etmek gerekiyor bütün bu matriksin içine katılan ulus devlet aktörleri başta olmak üzere diğer aktörleri de işin içine alarak. Bu matriksi görmek, analiz etmek, devinimini yakalamak niye önemli? Şunun için önemli: Yani hesabınızı, kitabınızı yaparken 1)Burada hangi nitelikli ittifaklara hangi konuda geliştirmeniz gerekiyor? Onu görmeniz gerekiyor. Hiçbir ülkenin ittifak kurmadan yeryüzündeki krizleri tek başına çok büyük bedeller ödemeden yürütme şansı yok. Her ülke ittifak kurmak zorunda. Ekonomik ittifaklar, güvenlik ittifakları, siyasi ittifaklar, bir çok ittifak. Şimdi, Türkiye’nin kadim devlet kültüründe, yani ittifakları kurma, ittifaka dahil olma ve sorumluluklarını getirmeyle ilgili çok güçlü bir geleneği var. Şimdi biz özellikle ekonomiyle ilgili bu kadar çeşitliliğin olduğu, hareketliliğin olduğu, devinimin olduğu, dinamizmin olduğu bir global markette tabii ki bütün alternatifleri, opsiyonları değerlendiriyoruz. Avrupa Birliği’ni az önce konuştuk. Avrupa Birliği’nedn buraya gelmemiz de fevkalade iyi oldu. Avrupa Birliği ile bizim ekonomik entegrasyonumuz üyelikle taçlansa idi, şimdi Gümrük Birliği düzeyinde ama onun da üzerine gidip üyelik ile taçlansa idi belki biz bir çok konuda bu türden bir arayış içerisinde olmayacaktık.”
MATRİKS NE DEMEK?
Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde matriks, “İçinde birçok biyolojik olayın meydana geldiği, akıcılığı az, cansız bir sıvı ortam” ifadeleriyle açıklanıyor.
Bu kavram, bir ortamda bulunan birden fazla unsurun birbirini etkileyerek değiştirmesi anlamında kullanılan bir kavram.
PUTIN, “TÜRK AKIMI” ALTERNATİFİNİ SUNMUŞTU
Vladimir Putin, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı için Rusya’ya gelen Hakan Fidanla Kremlin’de görüşmüştü. Putin, bu görüşmeden Türkiye’nin BRICS’e yönelik ilgisinden memnun olduğunu dile getirmişti.
Putin, “Türkiye’nin BRICS çalışmalarına gösterdiği ilgiyi memnuniyetle karşılıyoruz. Elbette bu birliğin ülkeleriyle bir arada olma, ortak sorunları çözme arzu ve isteğini mümkün olan her şekilde destekleyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerimizin gelişmesini memnuniyetle not ediyoruz. Tüm bunlar elbette dostumuz Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın liderliğinde ve doğrudan desteğiyle gerçekleşiyor” şeklinde konuşmuştu.
Putin, Batıyla ilişkiler üzerinden tehdit ettiği Erdoğan’ın “BRICS ilgisi”nden memnunmuş!
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, 3 Eylül Salı günü düzenlenen MKYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Türkiye’nin, Rusya’nın kurucularından olduğu BRICS’e üyelik başvurusu yaptığını belirtmişti.
Ömer Çelik, “BRICS’e üye olmak istediğimizi zaten Sayın Cumhurbaşkanı’mız çeşitli defalarda ifade etti. Bu konudaki talebimiz açıktır, bu süreç işlemektedir. Ama bununla ilgili somut bir gelişme yoktur” demişti.
Vladimir Putin’in Danışmanı Yuri Ushakov ise 4 Eylül Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili olarak, “Türkiye tam üyelik başvurusunda bulundu. Bu başvuruyu değerlendireceğiz” demişti.
Putin, 5 Eylül Perşembe günü Vladivostok şehrinde düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu’nun ana oturumunda Ukrayna’nın doğalgaz sevkiyatı anlaşmasını uzatmaması ihtimaline karşı Türk Akımı’nı alternatif olarak göstermişti.
Putin, “Sevkiyat diğer güzergahlardan, özellikle de TürkAkımı üzerinden gider” demişti.