ABC Politik

Dünya

İsrail’den “yeni aşama”da ilk saldılar | Patlatılan telsizleri kim gönderdi? | Hamas’tan konvoya pusu ve Mescid-i Aksa’da toplanma çağrısı

Email :

Saldırılarında “yeni aşama”ya geçtiğini duyuran İsrail, Lübnan’da Hizbullah’ın askeri binası ve silah deposu olduğunu öne sürdüğü binalara saldırdı. Üretici firma, dün patlatılan telsizlerin 10 yıldır üretilmediğini, ihracatının yapılmadığını ve telsizlerin kendilerinden gönderildiğinin doğrulanamayacağını belirtti. Hamas da Refah’taki İsrail askeri konvoyunu pusuya düşürdüklerini belirterek Mescid-i Aksa’da toplanma çağrısı yaptı.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin(Hamas) silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim 2023 tarihinde “Aksa Tufanı” adını vererek Supernova Festivali’ne yaptığı baskının ardından Filistin’e yönelik işgal ve katliama girişen İsrail’in saldırıları devam ediyor.

Lübnan’da Hizbullah üyelerinin çağrı cihazları ve telsizlerini patlatarak savaşı bölgeye yayma girişimlerini hızlandıran İsrail, Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın saldırıların ağırlık merkezini Lübnan’a kaydırdıklarını belirterek açıkladığı “yeni aşama”da ilk saldırıları Hizbullah’a ait askeri bina ve silah deposunun bulunduğunu öne sürdüğü bölgelere gerçekleştirdi.

Yeni “siber” patlatma | İsrail de “yeni aşama”ya geçti | BMGK toplanacak | Can kaybı artıyor | Türkiye’deki risk ne? | Patlatılan cihazlar nerede üretildi?

İsrail Hava Kuvvetleri’nin(IAF) sosyal medya hesabından saldırılarla ilgili görüntüler paylaşılırken şu açıklama yapıldı:

“IDF, Lübnan’ın güneyindeki yedi bölgede terör örgütü Hizbullah’ın askeri binalarına ve silah deposuna saldırdı
Gece boyunca Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları, Lübnan’ın güneyindeki Şehin, A-Taiba, Bleida, Mis el-Jabal, Itarun ve Kfar Kila bölgelerinde terör örgütü Hizbullah’a ait askeri binalara saldırı düzenledi.

Ayrıca, Lübnan’ın güneyindeki El-Khyam bölgesinde örgüt tarafından kullanılan bir silah deposuna da uçaklar saldırdı.

Ayrıca IDF, güney Lübnan’ın çeşitli bölgelerine topçu ateşiyle saldırdı.”

 

TELSİZLERİ KİM GÖNDERDİ?

Yerel medya, Lübnan’da dün patlatılan telsizlerin Japonya merkezli Icom şirketince üretilen telsizler olduğunu yazdı.
Icom’dan yapılan açıklamada, bahsi geçen modelin en son 2014 yılında üretildiği, o günden bu yana modelin ihraç edilmediği belirtildi.

Demirören Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Icom’dan IC-V82 model telsizlerde meydana gelen patlamalarla ilgili yapılan açıklamada, patlatılan telsizlerin kendilerinden gönderilip gönderilmediğinin doğrulanamayacağı belirtildi.

Açıklamada, “IC-V82, 2004 yılından Ekim 2014’e kadar üretilen ve Orta Doğu da dahil olmak üzere ihraç edilen bir el telsizidir. Yaklaşık 10 yıl önce üretimi durdurulmuş ve o zamandan beri şirketimizden sevkiyatı yapılmamıştır. Ana üniteyi çalıştırmak için gereken pillerin üretimi de durdurulmuştur ve sahte ürünleri ayırt etmek için bir hologram mühür takılmamıştır, bu nedenle ürünün şirketimizden gönderilip gönderilmediğini doğrulamak mümkün değildir” denildi.

Icom, sıkı ihracat kontrollerinin yapıldığını vurgulayarak, “Yurtdışı pazarlara yönelik ürünler yalnızca yetkili distribütörlerimiz aracılığıyla satılmaktadır. Ayrıca, Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından öngörülen güvenlik ticareti kontrol düzenlemelerine dayanan bir ihracat programı (Icom Güvenlik İhracat Kontrol Programı) oluşturduk ve sıkı ihracat kontrolleri yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

EL KASSAM TUGAYLARI’NDAN ASKERİ KONVOYA PUSU

El Kassam Tugayları, Gazze şeridinin güneyinde bulunan Refah kentindeki İsrail askeri konvoyunu pusuya düşürdüklerini ve asker taşıyan 3 aracı hedef aldıklarını açıkladı.

Al Jazeera’nin aktardığına göre açıklamada, “Refah şehrindeki Kuveyt Hastanesi’nin batısında Siyonist araçlardan oluşan bir konvoyu pusuya düşürdük. Bir Siyonist asker taşıyıcısını iki şok bombasıyla havaya uçurduk ve diğer iki taşıyıcıyı da Al-Yassin 105 ve Tandom füzeleriyle hedef aldık” denildi.

ABD’DEN İSRAİL’E “YENİ AŞAMA” DESTEĞİ

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Yoav Gallantla yaptığı görüşmede, ABD’nin bölgedeki gerilimleri yatıştırma ve bölgesel düşmanları caydırmaya yönelik çabalara olan bağlılığını vurguladığını belirtti.

Al Jazeera’nin aktardığına göre Lloyd Austin, “Dün İsrailli mevkidaşımla bölgesel gelişmeleri gözden geçirmek ve İsrail’e olan sağlam desteğimizi yeniden teyit etmek için konuştum. İsrailli mevkidaşımla yaptığım görüşmede Gazze’de ateşkes anlaşmasına varılmasının önceliğini vurguladım” dedi.

Auistin ayrıca, İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmaya kalıcı bir diplomatik çözüme ulaşmanın önceliğini vurguladığını ifade etti.

HAMAS’TAN MESCİD-İ AKSA’DA TOPLANMA ÇAĞRISI

Hamas, Yahudi yerleşimcilerin baskınlarının Mescid-i Aksa’yı Yahudileştirmeyi amaçladığını savunarak halkı Mescid-i Aksa’ya gitmeye çağırdı.

Al Jazeera’nin aktardığına göre Hamas’ın açıklamasında, “Yerleşimci çetelerin Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınlarının yoğunlaşması, yeni bir gerçeklik yaratarak mabedin kontrolünü genişletip Yahudileştirmeyi amaçlıyor. Kudüs’teki, Batı Şeria’daki ve işgal altındaki iç bölgelerdeki Filistinli halkımızı oradaki mübarek Mescid-i Aksa’ya ve Rabat’a gitmeye çağırıyoruz” denildi.

HİZBULLAH’TAN TOP SALDIRISI

Lübnan Hizbullahı, İsrail’in İsrail’in kuzeyindeki Celile’ye bağlı Hanita bölgesini toplarla bombaladığını ve doğrudan isabet elde ettiğini söyledi.

İsrail medyası füze saldırılarında 1 kişinin öldüğünü, en az 11 kişinin de yaralandığını bildirdi.

İsrail’den “yeni aşama”da ilk saldılar | Patlatılan telsizleri kim gönderdi? | Hamas’tan konvoya pusu ve Mescid-i Aksa’da toplanma çağrısı