ABC Politik

Haber

Beyoğlu’nda devlet devletle karşı karşıya: Belediye’nin yardım çadırına polis ablukası

Email :

CHP’li Beyoğlu Belediyesi personelinin, Kaymakamlık içindeki Hükumet Konağı’na girişi yasaklanırken Belediye’nin yardım çadırı da polis ablukasına alındı. Beyoğlu Kaymakamlığı ise, Belediye’ye yapılan tahsisin geçici olduğu ve yeni Belediye binasının inşaatının tamamlanması nedeniyle ilgili müdürlüklerin yeni binaya alınması için Belediye’ye bildirim yapıldığı yönünde bir açıklama yaptı.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde CHP’nin kazandığı İstanbul Beyoğlu Belediyesi ile Kaymakamlık arasındaki karşı karşıya geliş sürüyor.

Beyoğlu Belediyesi’nin Yeşilçam Sokak’ta açmak istediği Kadın El Emeği Pazarı, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından “güvenlik riski” oluşturacağı gerekçesiyle 14 Eylül 2024 sabah saatlerinde polis zoruyla boşaltılmıştı.

Tepki çeken bu uygulamanın ardından önce Beyoğlu Kaymakamlığı içerisinde bulunan Hükumet Konağı’na Belediye personelinin girişi yasaklandı, ardından da Belediye’nin yardım çadırı polis ablukası altına alındı.

 

Yardım çadırı alanına gelen Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, yaşadıkları duruma tepki gösterdi.

İnan Güney, “Şunu söyleyeyim: Beyoğlu’nda devlet aklı durmuş durumda. Beyoğlu’nda gerçekten devlet geleneğine yakışmayan işler oluyor. Beyoğlu’nda kamu kamuyla karşı karşıya getiriliyor. Bu anlamda biz Beyoğlu’nun mülki amirlerine defalarca çağrı yaptık ancak karşılık bulmadı. 340 tane kadının el emeği, göz nuru ürünlerini satacağı, kendi yetki alanımızdaki Yeşilçam Sokak’taki Kadın El Emeği Pazarı, sabahın 04.00’ünde maalesef kaldırtıldı ve içerisinde kadınların el emeği, göz nuru ürünleri var iken. Yetmedi, bugün de Belediye binamız dün 17.00’den itibaren giriş çıkışı engellendi. Neden? Beyoğlu Belediyesi burayı boşaltsın. Neden? Çünkü Beyoğlu Belediyesi’ni Cumhuriyet Halk Partisi kazandı” değerlendirmesinde bulundu.

Hükumet Konağı’ndaki alan tahsisinin Beyoğlu Kaymamakı Can Aksoy’un göndermiş olduğu yazıyla yapıldığını belirten Güney, söz konusu yazıyı okuduktan sonra yazıda tahsis için tarih verilmediğini belirtti.

İnan Güney, “Şu elimde görmüş olduğunuz evrak, sayın Can Aksoy Beyoğlu Kaymakamı imzalı. 18 Ocak 2024 tarihinde imzalanmış ve şöyle diyor: ‘Hükumet Konağı binası kullanım alanının 7 bin metrekaresi Kaymakamlık’a, bin 400 metrekaresi Beyoğlu Belediyesi’ne tahsis edildi.’ Bu, bir yönerge olarak yayınlandı. Buradan soruyorum: 31 Mart’tan sonra bu binanın boşaltılması neden bu kadar önemsendi? 2 buçuk aylığına mı Beyoğlu Belediyesi’ni getirdiniz? Niye buraya yazmadınız 2 buçuk aylıksa. Dolaysıyla burada vatandaşın iradesiyle bir hesaplaşma var” şeklinde konuştu.

GÜNEY: AMAÇ, BAĞCIYI DÖVMEK

TELE1’den Umut Taştan’ın, Kaymakamlık’a girişlerinin engellenmesinin sonrasında nasıl bir yol izleneceği sorusu üzerine İnan Güney şu cevabı verdi:

“Biz sayın ilgililere, Belediye’nin 5 tane müdürlüğünün burada olduğunu söyledik. Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz burada, Afet Müdürlüğümüz burada, Engelliler Şefliğimiz burada, Saha Çözüm ekiplerimiz burada. Dolaysıyla bunlara uygun yer bulamıyoruz ve bir iyi niyet belirtisi olarak biz 3 tane odayı, bu yönergede yazmasına rağmen 3 tane odayı Kaymakamlık’a teslim ettik. ‘Buyurun işinizi görün. Bize de bir zaman verin. Biz bu müdürlüklere yer bulalım.’ Ancak gördüğünüz gibi en son tebligat bize dün akşam 16.30’da Belediye’ye yapıldı. Bakın dün akşam 16.30’da Belediye’ye tebligat yapıldı 20’sinde boşaltın diye. 19 Eylül’de saat 16.30’da tebligat yapılıyor, 20’sinde boşaltın diye ve 17.00’de, yarım saat sonra bu binaya giriş çıkışımız engelleniyor. Dolaysıyla burada amaç üzüm yemek değil, amaç bağcıyı dövmek. Ama kusura bakmasınlar; halkın iradesi, atanmışların iradesinin üstündedir. Hiçbir güç, hiçbir kuvvet bizim millete, Beyoğlu halkına hizmet etmekten geri döndüremeyecek.”

BEYOĞLU KAYMAKAMLIĞI: GEÇİCİYDİ

Beyoğlu Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada ise Belediye birimlerinin herhangi bir tahsis kararı olmaksızın varılan mutabakatla geçici olarak taşındığı yönünde bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Beyoğlu Belediyesi’nin yeni binasının inşaatının 2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla tamamlandığı ve Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün yeni binaya geçtiği hatırlatılarak diğer birimlerin de yeni binaya geçmesi için Belediye’ye bildirimde bulundukları ifade edildi.

Beyoğlu Kaymakamlığı’nın açıklaması şu şekilde:

“Çeşitli sosyal medya mecralarında yer alan ve “Beyoğlu Kaymakamlığı, Belediye birimlerini tahliye ediyor.” Başlığıyla paylaşılan içerik ve görüntüler, konuyu manipüle etme amacı taşımakta ve gerçeği yansıtmamaktadır.

Beyoğlu Belediyesi’nin bazı birimleri, 2023 yılı başı itibariyle, herhangi bir tahsis kararı olmaksızın, idari birimlerin talebi ve varılan mutabakatla Beyoğlu Kaymakamlığı Hükümet Konağı’na geçici olarak taşınmıştır. Birimlerin, Beyoğlu Belediyesi’nin devam eden bina inşaatlarının tamamlanmasıyla yeniden Beyoğlu Belediyesi hizmet binalarına taşınması hususunda mutabakata varılmıştır.

Beyoğlu Belediyesi’nin bahse konu olan binalarındaki inşaat çalışmaları Temmuz 2024 itibariyle tamamlanmış ve Beyoğlu Kaymakamlığı Hükümet Konağı’ndaki Beyoğlu Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, çalışmaları tamamlanan Beyoğlu Belediyesi’ne ait binaya taşınmıştır. Ancak Hükümet Konağı’nı kullanan diğer birimler, Belediye’nin ilgili birimleriyle defaatle İletişime geçilmesine ve gerekli uyarıların yapılmasına rağmen taşınmamıştır.

Beyoğlu Belediyesi’nin ilgili birimlerinin kendi hizmet binalarına taşıması talebinin sebebi; Beyoğlu Tarım İlçe Müdürlüğü ile Beyoğlu Müftülüğü’nün binalarında yapılan deprem incelemesinde binaların acilen boşaltılması gerekecek seviyede depreme karşı riskli çıkmasıdır.

Konuya ilişkin gerekçeler, ilgili birim yetkililerine birçok kez iletilmişken ve bunun ardından bazı birimlerin taşınması Beyoğlu Belediyesi tarafından sağlanmışken, diğer birimlerin israrla tahliye edilmemesi ve olayın medya ve dijital mecralara taşınması, en hafif tabirle iyi niyetle bağdaşmamaktadır.

Beyoğlu Belediyesi’nin ilgili birimlerinin tahliyesi, kendi hizmet binalarına taşıma hususunda gösterdiği Özensiz tavir nedeniyle, Kaymakamlığı’nın ilgili birimleri tarafından gerçekleştirilmiştir.”

 

Beyoğlu’nda devlet devletle karşı karşıya: Belediye’nin yardım çadırına polis ablukası