ABC Politik

Dünya

Hizbullah’ın tepe komutanlarından birini öldüren İsrail, hava sahasını kapattı | Yeni hedef 3 isim mi? | Okul saldırısında çok sayıda ölü

Hizbullah’ın tepe komutanlarından birini öldüren İsrail, hava sahasını kapattı | Yeni hedef 3 isim mi? | Okul saldırısında çok sayıda ölü
Email :

Lübnan Hizbullahı, en yüksek askeri organ olan Cihat Konseyi üyesi ve özel hareket birimi Rıdvan Gücü’nün komutanı İbrahim Akil’in öldürüldüğünü doğruladı. İsrail, hava sahasını 24 saat süreyle kapattı. IDF’nin paylaşımında Genel Sekreter Seyid Hasan Nasrallah’ın yanı sıra, Güney Cephesi Komutanı Ali Karaki ve Bader Birliği Komutanı Abu Ali Rida’nın isimlerinin yer alması akıllara, “sıradaki hedef onlar mı?” sorusunu getirdi. İsrail’in 1 okula düzenlediği saldırıda 22 kişi hayatını kaybetti.

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin(Hamas) silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim 2023 tarihinde “Aksa Tufanı” asdını vererek Supernova Festivali’ne yaptığı baskının arından İsrail’in, Filistin’e yönelik işgal ve katliamlarıyla başlayan çatışmalar devam ediyor.

Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın 18 Eylül 2024’de saldırıların yeni merkezi olduğunu açıklayarak başlattığı “yeni aşama”nın 3. gününün yaşandığı Lübnan’da Hizbullah, üst düzey bir komutanının öldüğünü açıkladı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Hizbullah, yaptığı yazılı açıklamayla İsrail ordusunun, Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında, en yüksek askeri organı olan Cihat Konseyi’nin üyesi ve özel hareket birimi olan Rıdvan Gücü’nün komutanı İbrahim Akil’i öldürdüğünü doğruladı.

Filistin’de Hizbullah komutanı öldürüldü | Beyrut’ta 5 çocuk katledildi | BM’ye patlamalar hakkında rapor | BM’den “yeni aşama” tepkisi

HAMAS’TAN TAZİYE

Hamas, İsrail’in dünkü Beyrut saldırısında, ibrahim Akil’in de aralarında bulunduğu, hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.

“İşgalin işlediği bu suç, bedelini ödeyeceği bir ahmaklıktır ve şehit Akil’in, Kudüs yolunda dökülen halkımızın ve ümmetimizin şehitlerinin kanı, bu yapay varlığı (İsrail) saran bir alev olacaktır.” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, bunun İsrail’i, “Filistin topraklarından ve Arap bölgesinden sökülüp atılmasına” yaklaştıracağı savunuldu.

SIRADAKİ HEDEF ONLAR MI?

İsrail Savunma Kuvvetleri(IDF), İbrahim Akil’in öldürülmesi üzerine Lübnan Hizbullahı merkezi yönetim şeması yayınladı ve öldürdükleri komutanların isimlerini işaretledi.

IDF’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Dün İbrahim Akil’in de aralarında bulunduğu bir düzine önemli teröristin öldürülmesinin ardından Hizbullah’ın askeri komuta zinciri neredeyse tamamen ortadan kalktı. Sivillerimize tehdit oluşturan her türlü terör örgütüne karşı her alanda faaliyetlerimizi sürdüreceğiz” ifadeleri yer aldı.

IDF’nin paylaşımında Genel Sekreter Seyid Hasan Nasrallah’ın yanı sıra, Güney Cephesi Komutanı Ali Karaki ve Bader Birliği Komutanı Abu Ali Rida’nın isimlerinin yer alması akıllara, “sıradaki hedef onlar mı?” sorusunu getirdi.

 

İSRAİL HAVA SAHASINI KAPATTI

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberinde, İsrail ordusunun, mevcut gerilim nedeniyle batıdaki Hadera kentinden kuzeye kadar olan bölgenin hava sahasını 24 saatliğine kapatma kararı aldığı ifade edildi. Hava sahasını sadece bu koşullarda uçuş izni olanların kullanabileceği kaydedildi ancak ayrıntı verilmedi.

İsrail ordu radyosu ise söz konusu kararın, hava savunma sisteminin İsrail uçaklarını yanlışlıkla düşman olarak tanımlayıp etkisiz hale getirme riskini azaltmak için alındığını aktardı.

FİLİSTİN’DE OKULA SALDIRI: 22 ÖLÜ

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’in bugün Gazze’nin güneyinde bulunan yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı bir okulu vurduğu ifade edildi. Saldırı sonucunda 22 kişi hayatını kaybetti, 30 kişi yaralandı.

Demirören Haber Ajansı’nın aktardığına göre Bakanlık, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, bakanlık çalışanlarının bulunduğu depolara da saldırı düzenlendiği ve 5 çalışanın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Filistin Kızılayı, ölü ve yaralıları bölgedeki hastaneye naklettiği görüntüleri paylaşarak, “Filistin Kızılayı ekipleri, Gazze şehrinin El-Zaytun mahallesindeki El-Falah Okulu’nu hedef alan saldırının ardından 5 ölü ve 15 yaralıyı nakletti” denildi.