ABC Politik

Dünya

Ölü sayısının 300’e yaklaştığı Lübnan’da eğitime ara verildi | “Tampon bölge” isteyen İsrail’den bakanlık ofisine “boşaltın” mesajı

Ölü sayısının 300’e yaklaştığı Lübnan’da eğitime ara verildi | “Tampon bölge” isteyen İsrail’den bakanlık ofisine “boşaltın” mesajı
Email :

İsrail saldırganlığının “yeni aşama”sının 5. gününde Lübnan Sağlık Bakanlığı, 274 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 024 kişinin yaralandığını açıkladı. Lübnan Eğitim Bakanlığı, eğitime 2 gün ara verildiğini duyururken Enformasyon Bakanı Ziyad el-Makari’nin ofisi dahil olmak üzere İsrail’den Lübnan yurttaşlarına, bulundukları binaları boşaltma mesajları yollandı. İsrail Diaspora Bakanı Amichai Chikli, Lübnan’ın güneyinde yaşayan halkın sürülerek bölgede “tampon bölge” oluşturulması önerisinde bulundu.

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin(Hamas) silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim 2023 tarihinde “Aksa Tufanı” adını vererek Supernova Festivali’ne düzenlediği baskının ardından İsrail’in Filistin’deki işgal ve katliamlarla başlattığı saldırılar devam ediyor.

Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, 18 Eylül 2024 tarihinde saldırıların ağırlık noktasının Lübnan’a kaydırıldığını belirterek başlattığını duyurduğu “yeni aşama”nın 5. gününde Lübnan Hizbullahı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Hizbullah mensubu Mahmud Hüseyin Saad’ın ve Hüseyin Esad Abdullah’ın İsrail ile çıkan çatışmada öldüğü belirtildi.

Yeni “siber” patlatma | İsrail de “yeni aşama”ya geçti | BMGK toplanacak | Can kaybı artıyor | Türkiye’deki risk ne? | Patlatılan cihazlar nerede üretildi?

ÖLÜ SAYISI 274

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, İsrail’in sabah saatlerinden bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 274’e çıktığını, yaralıların sayısının 1000’i aştığını duyurdu.

Firas el-Ebyad, “İsrail’in düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 24’ü çocuk, 39’u kadın 274’e yükseldi, yaralıların sayısı da 1024’e çıktı” şeklinde konuştu.

EĞİTİME 2 GÜN ARA VERİLDİ

Lübnan Eğitim Bakanı Abbas el-Halebi, İsrail’in yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan saldırıları nedeniyle binlerce kişinin ülkenin kuzeyine doğru kaçmaya başlamasının ardından eğitim durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Abbas el-Halebi, güvenlik ve askeri durumun öğrenciler için tehlike oluşturduğunu, ülkenin güneyindeki tüm illerde, güneydoğudaki Bekaa, doğudaki Baalbek el-Hermel ve Beyrut’un güney banliyölerindeki okul, lise ve enstitülerde 23-24 Eylül’de eğitim yapılmayacağını belirtti.

İSRAİL ORDUSU’NDAN “BOŞALTIN” UYARISI

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, yaptığı görüntülü açıklamada, Hizbullah’ın Lübnan’ın güneyindeki köy ve kasabalarda birçok konut ve binada silah gizlediğini iddia etti.

Hizbullah’ın İsrail’e saldırılara hazırlandığını ifade eden Avichay Adraee, sivil halka Hizbullah’ın silah gizlediğini ileri sürdüğü ev ve binaları boşaltma çağrısında bulundu.

Adraee, bunun “sivil halkın güvenliği için” son çağrı olduğuna dikkati çekerek, İsrail’in söz konusu yapıları yıkacağı tehdidinde bulundu.

Bakanlık ofisine de mesaj yollandı

Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan haberde ise, Beyrut ve bazı bölgelerdeki vatandaşların telefonlarına İsrail’den uyarı mesajları geldiği belirtildi.

Mesajlarda Lübnanlılara “bulundukları yerleri derhal boşaltmaları” çağrısı yapılırken, bunun İsrail’in yürüttüğü psikolojik savaş çerçevesinde gerçekleştirildiği vurgulandı.

Haberde ayrıca, Enformasyon Bakanı Ziyad el-Makari’nin ofisindeki telesekretere de “binanın boşaltılması” çağrısının bulunduğu bir mesaj geldiği bildirildi.

Ziyad el-Makari, yaptığı açıklamada, İsrail’in benimsediği psikolojik savaşın bir parçası olarak, Beyrut ve bazı bölgelerdeki çok sayıda vatandaşa “bulundukları yeri tahliye” çağrısı içeren İsrail üzerinden telefon mesajları yollandığını ve bu mesajların rastgele gönderildiğini aktardı.

Enformasyon Bakanlığı çalışanlarının görevlerine odaklandığını belirten Makari, konunun ilgili makamlarca takip edildiği ve böyle durumlara gereğinden fazla itibar edilmemesi çağrısında bulundu.

TAMPON BÖLGE ÖNERİSİ

İsrail Diaspora Bakanı Amichai Chikli, Lübnan’ın güneyinde yaşayan halkın sürülerek bölgede “tampon bölge” oluşturulması önerisinde bulundu.

Amichai Chikli, sosyal medya hesabından İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalara ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Lübnan yönetiminin ülkenin güneyinde “egemenliğini sağlayamadığını” iddia eden Chikli, “İsrail ordusunun bölgeyi ele geçirmesi gerektiğini” ileri sürdü. Amichai Chikli, kurulmasını istediği “tampon bölgede” yaşayan Lübnanlıların ise bölgeden sürülmesi gerektiğini savundu.

LÜBNAN’DAN BM ATEŞKES KARARINA UYMA ÇAĞRISI

Lübnan Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Başbakan Necip Mikati, başkent Beyrut’ta düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Necip Mikati, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Lübnan’ın güneyinin ikinci bir Gazze’ye dönüşmesi yönündeki endişesini hatırlatarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Gazze’de ateşkes sağlanmasını öngören 2735 sayılı kararının uygulanması ve İsrail-Filistin sorununun iki devletli çözüm çerçevesinde çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

İsrail’in Lübnan’a devam eden saldırılarına dikkati çeken Mikati, “İsrail’in bu saldırıları, Lübnan’a yönelik tam anlamıyla bir soykırım savaşıdır. İsrail, saldırılarla Lübnan’ın köy ve beldelerini yok etmeyi, tüm yeşil alanları ortadan kaldırmayı planlıyor.” dedi.

Mikati, gerçekleştirdikleri tüm görüşmelerde BM’ye, BMGK’ya ve aktif devletlere “doğru olanın yanında yer alma ve saldırıları durdurma çağrısı” yaptıklarını belirterek Lübnan’ın BMGK’nın 1701 sayılı kararına bağlı olduğunu kaydetti.

ÇİN: VAHİM VE TAHMİN EDİLEMEZ

Çin’in Tel Aviv Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, İsrail-Lübnan sınırında askeri çatışmaların arttığı ve bu yüzden ülkedeki güvenlik durumunun “vahim, karmaşık ve tahmin edilemez” olduğu belirtildi.

Açıklamada, “İsrail’deki Çin vatandaşlarına en kısa sürede ülkelerine dönmeleri veya daha güvenli bölgelere yerleşmeleri çağrısında bulunuyoruz.” ifadesine yer verildi.