ABC Politik

Dünya

Özel, Barış Harekatı’na “işgal” diyen Rum temsilcisine işgalin nasıl olacağını anlattı!

Email :

Kıbrıs Rum Kesimi AKEL Partisi Genel Sekreteri Stefanos Stefanou, Kıbrıs Barış Harekatı’nı “işgal” olarak nitelendirdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise, “Sadece ve sadece adanın 3’te 1’ine kadar ilerleyip durdular. Hiçbir direnç yoktu. Adanın tamamını alabilirlerdi. O zaman adı işgal olurdu” dedi. Filistin ve Lübnan’da işgal ve katliamlar gerçekleştiren İsrail’in Maccabi Tel Aviv takımının taraftarı da “Türklerden kanlı Kıbrıs işgali” yazılı pankart açmıştı. Maç esnasında tepki gösteren Panathinaikos Başantrenörü Ergin Ataman, maç sonrasında da, “İnanıyorum ki kazanan hep spor ve dostluk olacak” ifadelerini kullanmıştı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda Kıbrıs Barış Harekatı’na “işgal” diyen Kıbrıs Rum Kesimi AKEL Partisi Genel Sekreteri Stefanos Stefanou’ya tepki gösterdi.

Önce salonu terk eden Özgür Özel, daha sonra söz alarak “Bülent Ecevit, bütün dünyaya Barış Harekatı’nı duyururken bunun hem Türklere hem Rumlara barış götürmek için yapıldığını söylemişti. Ve harekat, siyasi hedefleri olan askeri bir harekattı. Sadece ve sadece adanın 3’te 1’ine kadar ilerleyip durdular. Hiçbir direnç yoktu. Adanın tamamını alabilirlerdi. O zaman adı işgal olurdu” dedi.

Anka Haber Ajansı’nın aktardığına göre, “Partim açısından önemli kısım şudur ki, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı, CHP iktidarında ve partimizin 3’üncü Genel Başkanı Bülent Ecevit’in başbakanlığında yapıldı. O yüzden burada bu notu düşmezsem ülkemde benim için de partim için de izah edilemez bir duruma dönüşür. Anlayışınız için teşekkür ediyorum” diyerek söz alan Özel, şunları söyledi:

“Bülent Ecevit, bütün dünyaya Barış Harekatı’nı duyururken bunun hem Türklere hem Rumlara barış götürmek için yapıldığını söylemişti. Ve harekat, siyasi hedefleri olan askeri bir harekattı. Sadece ve sadece adanın 3’te 1’ine kadar ilerleyip durdular. Hiçbir direnç yoktu. Adanın tamamını alabilirlerdi. O zaman adı işgal olurdu. O günden sonra yapılan tüm barış görüşmelerine katıldığımız gibi yine o günden sonra Türkiye, Birleşmiş Milletler’in ya da diğer uluslararası örgütlerin dediği, talep ettiği her şeyi yerine getiren ve asla ve asla bir işgalci gibi davranmayan bir ülke oldu. O yüzden terminolojik bir hatayı gidermek istedim. Bundan sonra da adaya barış gelmesini ümit ediyorum.

Darbeciler, 1980’de Türkiye’de darbe yaptılar. Kenan Evren benim sağ kulağıma Yunanlıları ve Rumları düşman olarak üfledi. Ama Dikili Barış Festivali’nde Papandreo ve İsmail Cem birlikte zeytin ağacı diktiler. O günden beri benim sol kulağım barışı duydu, öğrendi onlardan. O yüzden savaşı değil barışı konuşmamız lazım.”

RAMALLAH ÖNERİSİ

Özgür Özel ayrıca kendisini 18 Ağustos 2024 tarihinde, istediği zaman Filistin’e davet eden Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yakın zamanda bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

Özel, bir sonraki toplantının Filistin’in başkenti Ramallah’ta yapılmasını önerdi.

Özgür Özel, şunları söyledi:

“Filistin’deki katliamlara dünya, yeterli tepkiyi vermedi. Ancak bizleri umutlandıran çok önemli gelişmeler var. İspanya’daki Filistin büyükelçisinin göreve başlamasını ve İrlanda ve Belçika’nın da Filistin’i tanımasını büyük bir memnuniyetle karşıladık. Filistin Devlet Başkanı Sayın Mahmud Abbas ile yakın zamanda çok verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Filistin halkıyla dayanışma duygularımı paylaştım. Beni Filistin’e davet etti. Önümüzdeki günlerde Filistin’e ziyarette bulunacağım. Bu konuda Prezidyum’a iki somut önerim var: Gazze’de acil ateşkes sağlanması, insani yardımların geçişine izin verilmesi, rehinelerin serbest bırakılması amacıyla Sosyalist Enternasyonal’ın Orta Doğu Komitesi, aktif girişimlerde bulunmalıdır. Ben bir sonraki toplantımızı bütün dünyaya ciddiyetimizi ve samimiyetimizi ilan etmek üzere Ramallah’ta yapmayı öneriyorum. Artık bu meselede temennileri bir yere bırakıp somut tutum almak durumundayız.”

MACCABI TARAFTARLARI DA PANKART AÇMIŞTI

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde 16 Eylül 2024 tarihinde oynanan bir basketbol dostluk turnuvası maçında, Filistin ve Lübnan’da işgal ve katliamlar yapan İsrail’in Maccabi Tel Aviv takımı ile A Milli Takım Başantrenörü Ergin Ataman’ın çalıştırdığı ve milli basketbolcular Cedi Osman ve Ömer Yurtseven’in da formasını giydiği Yunanistan’ın Panathinaikos takımları karşı karşıya gelmişti.

Karşılaşmada Maccabi Tel Aviv taraftarları, “Türklerden kanlı Kıbrıs işgali” yazılı bir pankart açmıştı. Karşılaşmanın hakemine pankartla ilgili tepki gösteren Ergin Ataman, daha sonra dostluk mesajı vermişti.

Ataman, “İnanıyorum ki kazanan hep spor ve dostluk olacak” ifadelerini kullanmıştı.

Ataman’dan provokatif pankarta dostluk yanıtı

ABBAS, ÖZEL’İ FİLİSTİN’E DAVET ETMİŞTİ

Mahmud Abbas, gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Özel’i istediği zaman gelebileceğini belirterek Filistin’e davet etmişti.

Abbas, “Sizleri 2. ülkeniz Filistin’e davet ediyorum. Seçtiğiniz herhangi bir tarihte gelebilirsiniz, Bu davet açık bir davettir” ifadelerini kullanmıştı.

Abbas’tan Özel’e açık davet

Özel, Barış Harekatı’na “işgal” diyen Rum temsilcisine işgalin nasıl olacağını anlattı!