ABC Politik

Dünya

Putin, “nükleer birlik” ilan etti!

Putin, “nükleer birlik” ilan etti!
Email :

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “birlik devleti” Belarus’a saldırılması durumunda nükleer silah kullanımı konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Güvenlik Konseyi üyeleri ile nükleer caydırıcılık konusu üzerine toplantı yaptı.

Vladimir Putin, “birlik devleti” ilan ettikleri Belarus’a saldırı olması durumunda nükleer silah kullanımı konusunda Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile mutabakata vardıklarını belirtti.

Putin, “Birlik Devleti’nin bir üyesi olarak Rusya ve Beyaz Rusya’ya karşı saldırı durumunda nükleer silah kullanma hakkımızı saklı tutuyoruz. Bütün bu konular Belarus tarafıyla, Belarus Devlet Başkanı ile mutabakata varıldı. Konvansiyonel silahlar kullanan düşmanın egemenliğimiz için kritik bir tehdit oluşturması da buna dahildir” şeklinde konuştu.

NÜKLEER CAYDIRICILIK KATEGORİLERİ ARTTIRILDI

Vladimir Putin ayrıca, Rusya Federasyonu’nun nükleer caydırıcılık alanındaki devlet politikasında yapılan değişikliklere de değindi.

Putin, “Nükleer caydırıcılık alanındaki devlet politikasının taslak ilkelerinde, nükleer caydırıcılığın uygulandığı devletler ve askeri ittifaklar kategorisi genişletildi. Ayrıca askeri tehditler listesi eklendi” ifadelerini kullandı.

LUKAŞENKO, “EN KIRMIZI DÜĞME” DEMİŞTİ

Aleksandr Lukaşenko, 15 Ağustos’ta Rusya devlet televizyonu Rossiya’ya nükller silah kullanımı hakkında açıklama yapmıştı.

Lukaşenko, “Burası Belarus-Rusya birlik devleti sınırı. Belarus ve Rusya çevresi boyunca bu kırmızı düğmelere çoktan basıldı. Geriye kalan tek şey ‘en kırmızı’ olana basmak” demişti.

“Belarus-Rusya Birlik Devleti” diyen Lukaşenko’dan “kırmızı düğme” gözdağı