ABC Politik

Dünya

Batı’yı İran’a karşı kışkırtan Netanyahu, işgali BM kürsüsüne taşıdı! Hizbullah Merkez Karargahı vuruldu

Batı’yı İran’a karşı kışkırtan Netanyahu, işgali BM kürsüsüne taşıdı! Hizbullah Merkez Karargahı vuruldu
Email :

Doğrudan evleri hedef alan İsrail, Gazze’de aynı aileden 4, Lübnan’da da yine aynı aileden 9 kişiyi katletti. İsrail Savunma Kuvvetleri, 3 Hizbullah komutanının daha öldürüldüğünü ve Merkez Karargah’ın vurulduğunu açıkladı. İsrail’in 21 Eylül’deki duyurusu, Hizbullah Genel Sekreter Hasan Nasrallah’ın da hedef mi alınacağı sorusunu akıllara getirmişti. Başbakan Binyamin Netanyahu ise, ABD ve Fransa’nın 3 haftalık ateşkes çağrısını reddetti ve “İran’ın şer eksenine karşı” savaşın Batı’nın geleceğini güvence altına almak için gerekli olduğunu savundu. BM Genel Kurulu’na hitap eden Binyamin Netanyahu, Filistin topraklarını İsrail olarak gösteren harita kullandı. Norveç de 17 Eylül’de Lübnan’da patlatılan çağrı cihazları soruşturmasında 1 şüpheli hakkında uluslararası arama kararı yayımladı.

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas) silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim 2023 tarihinde “Aksa Tufanı” adını vererek Supernova Festivali’ne yaptığı baskının ardından İsrail’in, Filistin ve Lübnan’da başlattığı işgal ve katliamlar sürüyor.

Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, saldırıların yeni merkezinin Lübnan’a kaydırıldığını açıklayarak 18 Eylül 2024’te ilan ettiği “yeni aşama”nın ise 9. günü.

Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan haberde, İsrail savaş uçaklarının geceden itibaren güney bölgelerine bombardımanı artırdığı belirtildi.

Güneydeki Şeba bölgesinde 3 katlı bir evin hedef alınması sonucu aynı aileden 9 kişinin yaşamını yitirdiği aktarılan haberde, Burc Rehhal bölgesinde metruk bir evin bombalandığı ve çevresindeki çok sayıda yapının zarar gördüğü ifade edildi.

Haberde ayrrıca, İsrail’in Deyr Kanun en-Nehr, El-Halusiye, Debal, El-Bazuriye, Şehabiye, El-Abasiye, Kadmus, Cel el-Bahr ve Sur kentinin doğusunda düzenlediği hava saldırılarında çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı kaydedildi.

İsrail hava saldırılarına maruz kalan güneyden başkent Beyrut ve diğer güvenli bölgelere göç dalgasının ise sürdüğüne dikkat çekildi.

GAZZE’DE 4 KİŞİLİK AİLE YOK EDİLDİ

Gazze’deki Sivil Savunma Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Cibaliya bölgesinde el-Batş ailesinin evine düzenlediği saldırıda 10 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığı açıklamada, söz konusu saldırıda yaşamını yitirenlerin aynı aileden anne, baba ve engelli iki çocukları olduğu vurgulandı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, hava saldırısında hedef alınan ev yıkıldı, çevredeki birçok evde büyük hasar meydana gelirken, çok sayıda kişi de yaralandı.

3 HİZBULLAH KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail Savunma Kuvvetleri(IDF), Lübnan’a düzenlenen saldırılarda 3 Hizbullah yöneticisinin öldürüldüğünü açıkladı.

Teyit edilerek yapıldığı belirtilen açıklamada Hizbullah Hava Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hüseyin Sarur’un Yardımcısı Abbas İbrahim Sharaf Ad-Din ile Füze Birimi yöneticileri Hüseyin Hani ve Fuad Şefik Hazal Hanefer’in öldürüldüğü belirtildi.

IDF’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklama şu şekilde:

“YAYIMLANMAK ÜZERE ONAYLANDI: Hizbullah’ın Hava Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hüseyin Sur’a düzenlenen isabetli saldırıda 2 Hizbullah teröristi etkisiz hale getirildi:

1. ⁠Abbas İbrahim Sharaf Ad-Din: Srour’un yardımcısı

2. Hüseyin Hani: Fuad Şükr’e yakın Hizbullah füze biriminin kıdemli teröristi

Ayrıca Hizbullah’ın karadan karaya füze biriminin üst düzey isimlerinden terörist Fuad Şefik Hazal Hanefer de İsrail ordusunun düzenlediği bir başka saldırıda etkisiz hale getirildi.

Bu teröristler, Hizbullah terör örgütü için uzmanlık kaynağıydı ve yıllar boyunca İsrail Devleti’ne zarar vermeyi amaçlayan çeşitli terör faaliyetlerine ve güç oluşturma çabalarına öncülük ettiler.”

 

Merkez Karargah vuruldu

IDF, akşam saatlerinde yaptığı yeni açıklamda ise Hizbullah Merkez Karargahı’nı vurduğunu açıkladı.

Amerikan haber kanalı Fox News, saldırıda, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın hedef alındığını, Hasan Nasrallah’ın durumu hakkında ise bilgi alınamadığını öne sürdü.

İran resmi haber ajansı Tasnim, Nasrallah ve Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safi el-Din’in hayatta olduğunu bildirdi

IDF’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “İsrail ordusu, Beyrut’un Dahieh semtinde, yerleşim yerlerinin altında bulunan Hizbullah terör örgütünün Merkez Karargahı’na yönelik isabetli bir saldırı düzenledi” ifadeleri yer aldı.

 

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırısında 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 76 kişinin yaralandığını duyurdu. Yaralılardan 15’i hastanede tedavi altına alındı.

Akıllara Nasrallah’a saldırı ihtimali gelmişti

IDF, 21 Eylül 2024 tarihinde Hizbullah’ın askeri kanadı Cihad Konseyi üyesi ve özel harekat birimi Rıdvan Güçleri’nin Komutanı İbrahim Akil’in öldürüldüğünü duyurmuştu.

Yapılan duyuruda, Hizbullah’ın merkezi yönetim şemasına yer verilerek yönetim kademesindeki çoğu ismin öldürüldüğü belirtilmişti.

Şemada, öldürülen komutanların isimlerinin üzerine “öldürüldü” yazılıp hayatta olan Genel Sekreter Seyid Hasan Nasrallah, Güney Cephesi Komutanı Ali Karaki ve Bader Birliği Komutanı Abu Ali Rida’nın isimleri de paylaşılmıştı.

Bu paylaşım akıllara, “Sıradaki hedef onlar mı?” sorusunu getirmişti.

Hizbullah’ın tepe komutanlarından birini öldüren İsrail, hava sahasını kapattı | Yeni hedef 3 isim mi? | Okul saldırısında çok sayıda ölü

NETANYAHU ATEŞKES ÇAĞRILARINI REDDETTİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşmak için gittiği ABD’nin New York kentinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Binyamin Netanyahu, ABD ve Fransa’nın Lübnan’a yönelik 3 haftalık ateşkes çağrılarını reddetti.

Guardian’ın aktardığına göre Binyamin Netanyahu, “Hizbullah’a tüm gücümüzle saldırmaya devam ediyoruz ve tüm hedeflerimize ulaşana kadar durmayacağız. Bunların başında da kuzeydeki sakinlerin güvenli bir şekilde evlerine dönmesi geliyor” şeklinde konuştu.

Başbakanlık Ofisi: Görüşmeler devam edecek

İsrail Başbakanlık Ofisi ise Netanyahu’nun açıklamasının ardından bir açıklama yayınladı.

Yapılan açıklamada, “ABD bu hafta başında uluslararası, bölgesel ortaklarıyla Lübnan’da bir ateşkes teklifi sunma niyetini iletti. ABD liderliğindeki girişimin kuzey sınırındaki vatandaşların evlerine güven içinde dönmesi amacını İsrail de paylaşıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ABD’nin rolünün bölgede istikrar ve güven için kaçınılmaz olduğu savunulan açıklamada bu nedenle İsrail’in ABD’nin bu amaçtaki rolünü takdir ettiği aktarıldı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre İsrail Başbakanlığı, “Amerika ve İsrail heyetinin ABD’nin girişimini ve İsrail’in kuzey sınırındaki vatandaşların güvenli şekilde eve dönmesi ortak amacının nasıl sağlanabileceğini ele aldıklarını, ilerleyen günlerde görüşmelerinin devam edeceğini” kaydetti.

Batı’ya İran kışkırtması

Hollanda Başbakanı Dick Schoof; dün, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Binyamin Netanyahu ile görüştüğünü açıkladı.

Dick Schoof, 2 görüşmede de çatışmaların durması ve sorunların diplomatik kanallardan çözülmesi çağrısı yaptığını açıkladı.

Schoof, görüşmeler hakkında sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Dün New York’ta @IsraeliPM Benjamin Netanyahu ile görüştüm. İsrail ile Hizbullah arasındaki mevcut tırmanış ciddi bir endişe konusu ve misilleme döngüsünün kırılması gerekiyor. Bu, mevcut uluslararası diplomatik çabaların elzem olduğu anlamına geliyor. İsrail’e yönelik devam eden saldırılar durdurulmalı. Ayrıca Gazze’de ateşkes sağlanması, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze’nin acı çeken insanlarına ulaşabilecek insani yardımın artırılması da elzem olmaya devam ediyor.

Daha önce Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile Orta Doğu ve Batı Şeria’daki durum hakkında konuştum. Hollanda bölgede kalıcı barış ve iki tarafın desteklediği iki devletli çözüm için baskı yapmaya devam edecek. Bu, Filistin halkı için bağımsız bir devletin yanında güvenli bir İsrail’in var olması ve Hamas gibi terör örgütlerine yer olmaması anlamına geliyor.”

 

Al Jazeera’nin aktardığına göre İsrail Başbakanlık Ofisi de Netanyahu’nun Dick Schoof’a görüşmede söylediklerine ilişkin açıklama yaptı.

Ofisten yapılan açıklamada Binyamin Netanyahu’nun Schoof’a “İran’ın şer eksenine karşı savaşmanın Batı’nın güvenliği açısından gerekli olduğu”nu söylediği belirtildi.

Açıklamaya göre Netanyahu ayrıca, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde süren İsrail aleyhindeki davayı, “iftiraya dayalı siyasi bir süreç” olarak niteledi.

İşgali BM kürsüsüne taşıdı, İran’ı hedef aldı

İsrail Başbakanı Netanyahu, Birleşmiş Milletler(BM) Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı.

Binyamin Netanyahu, kürsüye çıkarken protesto için çok sayıda ülkenin temsilcisi Genel Kurul salonunu terk etti, bazı ülkelerin delegasyonlarıysa oturuma hiç katılmadı.

Netanyahu’nun konuşması sırasında gösterdiği haritalardan birinde Filistin toprağı Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nin tamamının “İsrail” olarak gösterildiği dikkati çekti.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Netanyahu, Tel Aviv yönetiminin öldürdüğü kadın, çocuk ve yaşlılara hiç değinmeden Gazze ve Lübnan’da “kendilerini savunduklarını” öne sürdü.

Netanyahu, Gazze Şeridi’nde 1 yıla yakın süredir devam eden saldırılarında 16 bin 500’den fazla çocuk 11 binden fazla kadının can vermesine rağmen, “dünyada hiçbir ordunun dikkat etmediği kadar sivil kayıpları önlemek için çabaladıklarını” savundu.

Yaklaşık 34 dakika süren konuşmasında çoğunlukla İran’a yüklenen, Gazze ve Lübnan’daki saldırılarını savunan Binyamin Netanyahu, 7 Ekim 2023’ten itibaren 7 cephede İran’ın vekilleri ile savaştıklarını savundu. Netanyahu, “İran’a bir mesajım var; bizi vurursanız biz de sizi vururuz. Orta Doğu’da erişemeyeceğimiz bir yer yok” sözleriyle Tahran’ı tehdit etti.

Dünya ülkelerinin İran’ın nükleer programına karşı mücadelede İsrail’e destek olmaktansa İsrail’in yanında yer alması gerektiğini savunan Netanyahu, “İran’ın nükleer silaha sahip olmaması için İsrail elinden geleni yapacaktır” dedi.

İsrail’in Lübnan’daki saldırılarına devam edeceği mesajını veren Netanyahu, Gazze’deki söylemine benzer biçimde “Hizbullah’ın roketlerini hastanelere, okullara, evlere sakladığını” savunarak buraların hedef alınabileceğini ima etti.

Hamas’tan BM’ye kınama

Hamas, Binyamin Netanyahu’nun BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasını, O’nun uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini ve açlık çeken Gazze konusunda bariz yalan politikasını sürdürdüğünü söyleyerek kınadı.

Al Jazeera’nin aktardığına göre Hamas, Binyamin Netanyahu’nun yardımların Gazze’ye girmesine izin verdiği yönündeki iddialarını açık yalan politikasının devamı olarak değerlendirdi ve işgalin Gazze Şeridi’nde sivillere karşı işlediği açlık suçunun uluslararası raporlarla kanıtlandığını ve belgelendiğini ekledi.

PATLATILAN ÇAĞRI CİHAZLARI ŞÜPHELİSİNE ULUSLARARASI ARAMA KARARI

Norveç, Lübnan’da 17 Eylül’de patlatılan çağrı cihazlarının dağıtılmasında rol oynadığı iddia edilen bir kişi için uluslararası arama kararı yayımladı.

Norveç Ulusal Ceza Soruşturma Servisi’nden Aste Dahle Sundet, Associated Press (AP) haber ajansına konuya ilişkin açıklama yaptı.

Aste Dahle Sundet, Lübnan’da binlerce çağrı cihazının nasıl patlatıldığına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Norveç merkezli bir şirketin çalışanı hakkında uluslararası arama kararı çıkarıldığını kaydetti.

Arama emri çıkarılan kişinin ismi ve uyruğu hakkında bilgi paylaşılmadı.

Öte yandan Norveç haber ajansı NTB, söz konusu kişinin Norveç’e farklı bir ülkeden 12 yıl önce gelen 39 yaşında bir erkek olduğunu ve şimdi Norveç pasaportu taşıdığını kaydetti.

NTB’ye göre aranan kişinin, Lübnan’da patlayan çağrı cihazlarını tedarik ettiği düşünülen Bulgar bir şirketin kurucularından biri olduğu tahmin ediliyor.