ABC Politik

Dünya

İsrail, Filistin ve Lübnan’daki katliamlarına evleri vurarak devam ediyor

İsrail, Filistin ve Lübnan’daki katliamlarına evleri vurarak devam ediyor
Email :

Doğrudan evleri hedef alan İsrail, Gazze’de aynı aileden 4, Lübnan’da da yine aynı aileden 9 kişiyi katletti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ve Fransa’nın 3 haftalık ateşkes çağrısını reddetti. Norveç ise 17 Eylül’de Lübnan’da patlatılan çağrı cihazları soruşturmasında 1 şüpheli hakkında uluslararası arama kararı yayımladı.

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas) silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim 2023 tarihinde “Aksa Tufanı” adını vererek Supernova Festivali’ne yaptığı baskının ardından İsrail’in, Filistin ve Lübnan’da başlattığı işgal ve katliamlar sürüyor.

Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, saldırıların yeni merkezinin Lübnan’a kaydırıldığını açıklayarak 18 Eylül 2024’te ilan ettiği “yeni aşama”nın ise 9. günü.

Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan haberde, İsrail savaş uçaklarının geceden itibaren güney bölgelerine bombardımanı artırdığı belirtildi.

Güneydeki Şeba bölgesinde 3 katlı bir evin hedef alınması sonucu aynı aileden 9 kişinin yaşamını yitirdiği aktarılan haberde, Burc Rehhal bölgesinde metruk bir evin bombalandığı ve çevresindeki çok sayıda yapının zarar gördüğü ifade edildi.

Haberde ayrrıca, İsrail’in Deyr Kanun en-Nehr, El-Halusiye, Debal, El-Bazuriye, Şehabiye, El-Abasiye, Kadmus, Cel el-Bahr ve Sur kentinin doğusunda düzenlediği hava saldırılarında çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı kaydedildi.

İsrail hava saldırılarına maruz kalan güneyden başkent Beyrut ve diğer güvenli bölgelere göç dalgasının ise sürdüğüne dikkat çekildi.

GAZZE’DE 4 KİŞİLİK AİLE YOK EDİLDİ

Gazze’deki Sivil Savunma Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Cibaliya bölgesinde el-Batş ailesinin evine düzenlediği saldırıda 4 Filistinlinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığı açıklamada, söz konusu saldırıda yaşamını yitirenlerin aynı aileden anne, baba ve engelli iki çocukları olduğu vurgulandı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, hava saldırısında hedef alınan ev yıkıldı, çevredeki birçok evde büyük hasar meydana gelirken, çok sayıda kişi de yaralandı.

NETANYAHU ATEŞKES ÇAĞRILARINI REDDETTİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşmak için gittiği ABD’nin New York kentinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Binyamin Netanyahu, ABD ve Fransa’nın Lübnan’a yönelik 3 haftalık ateşkes çağrılarını reddetti.

Guardian’ın aktardığına göre Binyamin Netanyahu, “Hizbullah’a tüm gücümüzle saldırmaya devam ediyoruz ve tüm hedeflerimize ulaşana kadar durmayacağız. Bunların başında da kuzeydeki sakinlerin güvenli bir şekilde evlerine dönmesi geliyor” şeklinde konuştu.

Başbakanlık Ofisi: Görüşmeler devam edecek

İsrail Başbakanlık Ofisi ise Netanyahu’nun açıklamasının ardından bir açıklama yayınladı.

Yapılan açıklamada, “ABD bu hafta başında uluslararası, bölgesel ortaklarıyla Lübnan’da bir ateşkes teklifi sunma niyetini iletti. ABD liderliğindeki girişimin kuzey sınırındaki vatandaşların evlerine güven içinde dönmesi amacını İsrail de paylaşıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ABD’nin rolünün bölgede istikrar ve güven için kaçınılmaz olduğu savunulan açıklamada bu nedenle İsrail’in ABD’nin bu amaçtaki rolünü takdir ettiği aktarıldı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre İsrail Başbakanlığı, “Amerika ve İsrail heyetinin ABD’nin girişimini ve İsrail’in kuzey sınırındaki vatandaşların güvenli şekilde eve dönmesi ortak amacının nasıl sağlanabileceğini ele aldıklarını, ilerleyen günlerde görüşmelerinin devam edeceğini” kaydetti.

PATLATILAN ÇAĞRI CİHAZLARI ŞÜPHELİSİNE ULUSLARARASI ARAMA KARARI

Norveç, Lübnan’da 17 Eylül’de patlatılan çağrı cihazlarının dağıtılmasında rol oynadığı iddia edilen bir kişi için uluslararası arama kararı yayımladı.

Norveç Ulusal Ceza Soruşturma Servisi’nden Aste Dahle Sundet, Associated Press (AP) haber ajansına konuya ilişkin açıklama yaptı.

Aste Dahle Sundet, Lübnan’da binlerce çağrı cihazının nasıl patlatıldığına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Norveç merkezli bir şirketin çalışanı hakkında uluslararası arama kararı çıkarıldığını kaydetti.

Arama emri çıkarılan kişinin ismi ve uyruğu hakkında bilgi paylaşılmadı.

Öte yandan Norveç haber ajansı NTB, söz konusu kişinin Norveç’e farklı bir ülkeden 12 yıl önce gelen 39 yaşında bir erkek olduğunu ve şimdi Norveç pasaportu taşıdığını kaydetti.

NTB’ye göre aranan kişinin, Lübnan’da patlayan çağrı cihazlarını tedarik ettiği düşünülen Bulgar bir şirketin kurucularından biri olduğu tahmin ediliyor.