ABC Politik

Dünya

Hizbullah, Nasrallah’ın ölümünü doğruladı

Hizbullah, Nasrallah’ın ölümünü doğruladı
Email :

IDF, Lübnan Hizbullahı’nın merkezi yönetim şemasını yayınlayarak Genel Sekreter Hasan Nasrallah ve Güney Cephesi Komutanı Ali Karaki’nin isimlerinin üzerine “öldü” yazdı. IDF ayrıca Güney Lübnan’daki Hizbullah Füze Birimi Komutanı Muhammed Ali İsmail ve yardımcısı Hüseyin Ahmed İsmail’in de öldürüldüğünü açıkladı. Hizbullah, Hasan Nasrallah’ın öldüğünü doğruladı.

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas) silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim 2023 tarihinde “Aksa Tufanı” adını vererek Supernova Festivali’ne yaptığı baskının ardından İsrail’in, Filistin ve Lübnan’da başlattığı işgal ve katliamlar sürüyor.

Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, saldırıların yeni merkezinin Lübnan’a kaydırıldığını açıklayarak 18 Eylül 2024’te ilan ettiği “yeni aşama”nın ise 10. günü.

İsrail Savunma Kuvvetleri(IDF), dün gerçekleştirdikleri Lübnan Hizbullahı Merkez Karargahı saldırısında Genel Sekreter Hasan Nasrallah ve Güney Cephesi Komutanı Ali Karaki’nin isimleri üzerine “öldürüldü” yazdı.

Sadece “Bader” Birimi Komutanı Abu Ali Rida’nın sağ olduğunu gösteren şemayı IDF, sosyal medya hesabından, “İnternette ‘parçalanmış’ kelimesini arattığımızda karşımıza çıkan resim şu oldu” ifadeleriyle paylaştı.

 

2 HİZBULLAH KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

IDF ayrıca Lübnan’ın güneyinde 2 Hizbullah komutanını daha öldürdüğünü açıkladı.

IDF’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Güney Lübnan’daki Hizbullah Füze Birimi Komutanı Muhammed Ali İsmail ve yardımcısı Hüseyin Ahmed İsmail, İsrail Hava Kuvvetleri’nin isabetli bir saldırısında öldürüldü.

Ali İsmail, Çarşamba günü İsrail topraklarına roket atılması ve İsrail’in merkezine doğru bir karadan karaya füze fırlatılması da dahil olmak üzere İsrail Devleti’ne karşı çok sayıda terör saldırısının yönetilmesinden sorumluydu.

Bu karar, Hizbullah’ın Füze ve Roket Gücü Komutanı terörist İbrahim Muhammed Kabisi’nin ve bu birimin diğer üst düzey komutanlarının ortadan kaldırılmasının ardından geldi.”

HİZBULLAH DOĞRULADI

Lübnan Hizbullahı, Hasan Nasrallah’ın İsrail saldırısında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Açıklamada, “Direnişin Efendisi, salih kul Hazretleri, büyük bir şehit, kahraman, cüretkar, cesur, bilge, basiretli ve imanlı bir önder olarak Rabbinin huzuruna ve O’nun rızasına ermek üzere, peygamberlerin ve şehit imamların izinde, ilahi, imani yolda ebedi, aydınlık Kerbela’nın şehitler kervanına katılmıştır. Hizbullah liderliği, fedakarlıklar ve şehitlerle dolu yolculuğumuzda en yüce, en kutsal ve en sevgili şehide, Gazze ve Filistin’i desteklemek ve Lübnan ile kararlı ve onurlu halkını savunmak için düşmanla mücadeleye devam edeceğine dair söz veriyor ” denildi.

Lübnan resmi haber ajansı NNA’nın aktardığına göre, Hizbullah’ın açıklamasının tamamı şu şekilde:

“Direnişin Efendisi, salih kul Hazretleri, büyük bir şehit, kahraman, cüretkar, cesur, bilge, basiretli ve imanlı bir önder olarak Rabbinin huzuruna ve rızasına göçmüş, şehit peygamberlerin ve imamların izinde, ilahi iman yolunda, ebedi, aydınlık Kerbela’nın şehitler kervanına katılmıştır.

Hizbullah Genel Sekreteri Hazretleri Seyyid Hasan Nasrallah, otuz yıla yakın bir süre boyunca yolunu takip ettiği, onları zaferden zafere taşıdığı, 1992’de İslami Direniş Şehitlerinin Efendisi’nin ardından 2000’de Lübnan’ın kurtuluşuna ve 2006’daki görkemli ilahi zafere ve tüm onur ve fedakarlık savaşlarına katılarak Filistin, Gazze ve mazlum Filistin halkının desteği ve kahramanlık savaşına vardığı büyük ve ölümsüz şehit yoldaşlarına katılmıştır.

Asrın Efendisi’ne (Allah zuhurunu çabuklaştırsın), Müslümanların Velisi, İmam Seyyid Ali Hamaney’e, gölgesi daim olsun, büyük otoritelere, mücahitlere, müminlere, direniş milletine, sabırlı ve mücadeleci Lübnan halkına, tüm İslam ümmetine, dünyadaki tüm özgür ve mazlum insanlara ve onun şerefli ve sabırlı ailesine başsağlığı diliyoruz. Hizbullah Genel Sekreteri Hazretleri Seyyid Hasan Nasrallah’ı, Allah ondan razı olsun, en yüksek ilahi madalya olan İmam Hüseyin Madalyası’nı, kendisine selam olsun, Kudüs ve Filistin yolunda şehit olarak en kıymetli dileklerini ve iman ve saf inancın en yüksek derecelerini yerine getirmesinden dolayı tebrik ediyoruz. Güney banliyösüne yapılan hain Siyonist saldırının ardından onun saf ve kutsal alayına katılan diğer şehitlere başsağlığı ve tebriklerimizi sunuyoruz.

Hizbullah liderliği, fedakarlıklar ve şehitlerle dolu yolculuğumuzda en yüce, en kutsal ve en kıymetli şehitlerimize, düşmanla mücadelede, Gazze ve Filistin’e destekte ve Lübnan ile kararlı ve onurlu halkını savunmada cihadını sürdüreceğine dair söz veriyor.

Şerefli mücahitlere ve İslam Direnişinin muzaffer ve zafer kazanmış kahramanlarına, siz sevgili şehit Seyyid’in emanetisiniz ve sizler onun yenilmez kalkanı ve kahramanlık ve fedakarlık tacındaki mücevher olan kardeşlerisiniz. Liderimiz, Seyyid Hazretleri, düşüncesi, ruhu, çizgisi ve kutsal yaklaşımıyla hala aramızdadır ve siz zafere kadar direnişe ve fedakarlığa sadakat ve bağlılık yeminine bağlısınız.”

LÜBNAN’DA OKULLAR ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA KAPALI OLACAK

İsrail’in saldırıları nedeniyle okullar önümüzdeki hafta boyunca kapalı olacak.

Lübnan resmi haber ajansı NNA’nın aktardığına göre, Geçici Eğitim ve Yüksek Öğrenim Bakanı Abbas el-Halebi, Lübnan Üniversitesi ve özel üniversite kurumlarındaki eğitim faaliyetlerinin 30 Eylül 2024 Pazartesi gününden 6 Ekim 2024 Pazar akşamına kadar bir hafta süreyle askıya alındığını duyurdu.
İlgili idari organlarının değerlendirmesine göre askeri olaylar nedeniyle tamamen kapatılması gereken üniversite merkezleri hariç olmak üzere idari ve lojistik operasyonlar sürdürüldü.