Polisten, müdahalede bayılan işçinin arkadaşına: Şov yapma!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yürümek isteyen Fernas Madencilik işçilerine polis müdahale etti. Polis, bayılan bir işçinin arkadaşına, “Şov yapma” dedi. CHP Ankara Milletvekili Milletvekili Deniz Demir de yalın ayak eylem alanına gelerek işçilere destek verdi. Fernas işçileri, sonuç alana kadar açlık grevine başladıklarını açıkladı.
ABC POLİTİK HABER MERKEZİ
AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te çalışma koşullarının iyileştirilmesi için mücadele eden işçilerin direnişi sürüyor.
Ankara’da Kurtuluş Parkı’ndan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın önüne yürümek isteyen işçilere polis müdahale etti.
Müdahale esnasında bir işçi bayıldı. Arkadaşının bayıldığını ve nefes alması için etrafının boşaltılması yönünde uyarı yapan işçiye, bir polis tarafında “Şov yapma” denildi.
İşçiler, yürüyüşlerinin engellenmesi üzerine oturma eylemi yaptı.
CHP MİLLETVEKİLİ YALIN AYAK DESTEK VERDİ
CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir de, Soma’dan başlattıkları yürüyüşte ve TBMM’ye girdikleri yalın ayak görüntüleri gündem olan Fernas işçilerinin eylemine yalın ayak gelerek destek verdi.
Fernas emekçilerinin yanındayız… pic.twitter.com/POADcK0ra4
— Deniz Demir 🇹🇷 (@demirdenizchp) October 14, 2024
BARİKATIN ÖNÜNE YATTILAR
İşçiler, oturma eyleminin ardından polis barikatının önüne yattılar.
Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır, polis kalkanlarının önüne yatarak TELE1’e açıklamalarda bulundu.
Gökay Çakır, yasadan doğan haklarını kullandıkları için Enerji Bakanlığı’nın önüne yürüdüklerini fakat engellendiklerini söyledi.
Taleplerini de sıralayan Çakır, şu ifadeleri kullandı:
“Bizler aslında 4 tane madde var. Onları istiyoruz. Maddeler de çok açık çok net. Bu işçiler de o yasaları kullandıkları için bu hale geldiler. O zaman bu yasaları kaldıralım. Birinci yasa neydi? 51. madde: İşçiler üye oldu, işten atıldı. İkinci maddemiz TCK’nın 118. maddesi. 51. madde uygulanıyor ama TCK’nın 118. maddesine göre şu anda müdür görevden alınması lazım. Patronun suçüstü yakalanması lazım ama TCK’nın 118. maddesi uygulanmıyor. O zaman da işçi, hakkını hakkını arayamıyor. Üçüncü maddemiz neydi? İşçi Kanunu 13. maddesi şunu söyler: İşten kaçınma diye bir şey vardır. İş yerinde eksiklikler varsa, iş sağlığı güvenliği yoksa bu işçiler de bunu uygulamak zorunda kalıyorlar. Bunu uyguladılar diye bu işçileri işten attılar. O zaman bu kanunu niye çıkardınız? Bizim bugün Enerji Bakanlığı’na yürümemizin nedeni de budur. İş yerinde denetiminizi de yapın. Bu iş yerinde çalışılır deyin, bu arkadaşlarımız da işine başlasın. Bundan doğal bir şey var mı? Yok. Ama barikat kuruyorlar, işçiyi oraya göndermiyorlar. Barikat kuruyorlar, Meclis’e göndermiyorlar. Barikat kuruyorlar, müdürün yanına göndermiyorlar. Barikat kuruyorlar, patronun yanına göndermiyorlar. O zaman bu işçiler hakkını nerede arayacak? 7 kat yerin altına inen işçi; kelleyi torbaya koymuş, kefenini cebine koymuş işçi o zaman bu hakkı nerede arayacak? Kimse soracak, kime anlatacak?”
AÇLIK GREVİNE BAŞLADILAR
İşçiler, talepleri yerine getirilene kadar açlık grevine başladıklarını açıkladı.