ABB’ye haciz tehdidi! Yavaş ve SGK’dan açıklamalar
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin SGK borcu için bir hamle yapmadığını öne sürerek, “Haciz uygulamaktan başka bir şey yapamayacağız” dedi. ABB Başkanı Mansur Yavaş ise borçlarının yüzde 10’unu peşinat olarak ödediklerini ve taksitlendirme dilekçelerinin reddedildiğini belirtti. SGK’dan yapılan açıklamada ise ABB’nin gösterdiği teminatlarda haciz olduğu için teminat olarak kabul edilemediği ifade edildi.
ABC POLİTİK HABER MERKEZİ – AA
CHP’nin 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nden en çok oy alan parti olarak ayrılmasının ardından iktidarın belediyelere yönelik hamleleri hız kesmiyor.
Kayyım atamalarıyle belediyeler gündemden düşmezken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da yeniden muhalefet belediyelerini SGK borçları üzerinden hedef aldı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne borçları nedeniyle haciz uygulayacaklarını belirten Vedat Işıkhan, “En borçlu belediyeler de kimse alınmasın, üzerine de almasın maalesef CHP’li belediyeler. Mesela Ankara Büyükşehir Belediyesinin şu anda 8,4 milyar lira SGK borcu var. 2019 yılında Melih Bey’den belediye devralındığında 200 milyondu SGK prim borcu. Bu konuyu mart ayında ilk kez dile getirdiğimizde 4,5 milyar lira borcu vardı. 7 ayda borcu neredeyse 2 katına çıktı. Üstelik bu süreçte borçlarını kapatma noktasında ne adım attılar, ne de taksitlendirme başvurusu yaptılar. Her geçen gün üzülerek ifade etmem gerekir ki borçları katlanarak artıyor. Bu durumda haciz uygulamaktan başka bir şey yapamayacağız. Son olarak, 150 milyar lira borcun parti bazında dağılımını da vermek isterim. CHP yüzde 67,5, AK Parti yüzde 25, MHP yüzde 3 ve DEM Parti yüzde 2 diye dağılmaktadır” dedi.
YAVAŞ: PEŞİNAT ÖDENDİ, TAKSİTLENDİRME REDDEDİLDİ
ABB Başkanı Mansur Yavaş ise bu açıklamalara sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi.
Mansur Yavaş, güncel borcun 8 milyar TL olduğunu belirterek, “Borcun %10 u peşinat olan 651 milyon ödendi” dedi ve faizin silinerek taksit talebi dilekçelerinin reddedildiğini belirtti.
Yavaş’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şu şekilde:
“Toplu bir hücum başlatıldığı anlaşılmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “ABB’nin şu anda 8,4 milyar lira SGK borcu var.” İddiasında bulunmuştur. Gerçek aşağıdaki gibi!!
SGK SON DURUM BİLGİ NOTU (Toplam güncel borç 8 Milyar)
– 6183 sayılı kanunun 48/A maddesine göre zor durum talepli faizin silinerek taksit talebi dilekçeleri REDDEDİLDİ.
– 6183 sayılı kanunun 48’inci maddesine göre taksitlendirme talebi kabul edildi bu kapsamda
– Borcun %10 u peşinat olan 651 milyon ödendi.
– Borcun %50 teminat için arazi çalışması 2 ayrı çizelge ile Emlak dairesince SGK ya bildirildi fakat teminatlardaki tahdit ve hacizlerden dolayı SGK yönetim kurulu 1.2 milyar teminattan 80 milyonluk kısım hariç REDDEDİLDİ.
– Son yapılan görüşmelerde ilgili kanunun 48’nci maddesi yerine dilekçe ile iptali ve karşılıklı rızaen anlaşma ile tüm şirketler için 250 milyon rızaen karşılıklı ödeme konusunda mutabık kalındı.”
Toplu bir hücum başlatıldığı anlaşılmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “ABB’nin şu anda 8,4 milyar lira SGK borcu var.” İddiasında bulunmuştur.
Gerçek aşağıdaki gibi‼️
SGK SON DURUM BİLGİ NOTU (Toplam güncel borç 8 Milyar)
📌6183 sayılı kanunun 48/A…
— Mansur Yavaş (@mansuryavas06) November 13, 2024
NÜFUSUN YÜZDE 65’İ CHP’Lİ BELEDİYELERDE
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 20 Nisan 2024 tarihinde düzenlenen, “İktidar Yolunda CHP Belediyeciliği Çalıştayı”nda konuşmuştu.
Özgür Özel burada, “Artık nüfusun yüzde 65’ine, bu salonda bulunan 408 CHP’li belediye başkanı hizmet edecek. Onların hizmet ettikleri bölgede, Türkiye ekonomisinin yüzde 80’ini yönetilmektedir, dönmektedir” demişti.
BELEDİYELERİN BÜTÇELERİ NÜFUSA GÖRE BELİRLENİYOR
Belediyelerin harcamalarını yapmaları için gerekli olan bütçe, sınırları içerisinde bulunan nüfusa göre belirleniyor.
Belediyelerin bütçelerini düzenleyen yasal düzenleme ise 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun.
Kanunun 5. maddesi, “Belediye paylarının tahsisine ilişkin esaslar” başlığını taşıyor.
Maddenin 1. fıkrasında, “2 nci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen orana göre ayrılan belediye payının; yüzde 80’lik kısmı belediyelerin nüfusuna ve yüzde 20’lik kısmı gelişmişlik endeksine göre İller Bankası tarafından belediyelere dağıtılır” ifadeleri yer alıyor.
SGK: TEMİNATLARDA HACİZ VARDI
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) da Mansur Yavaş’ın paylaşımının ardından yanıt verdi.
SGK’dan yapılan açıklamada ABB’nin teminat olarak gösterdiği taşınmazlar üzerinde haciz olduğu için teminat olarak kabul edilemediği belirtildi.
SGK’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı:
“Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) olarak, işçilerin kazançlarından kesilerek SGK’ya yatırılması gereken primlerin tahsil edilmesi, yasal bir zorunluluk olup topladığımız bu prim gelirleri ile emeklilerimizin aylıklarını ödemekte, vatandaşlarımızın sağlık hizmeti giderlerini karşılamaktayız.
SGK, prim gelirlerini toplarken hiçbir kurum veya kişi ayrımı yapmadan tüm borçlulara karşı eşit bir tutum sergilemektedir. Dolayısıyla, SGK tarafından prim borçlarının takip edilmesi süreci “siyasi bir saldırı” olarak değerlendirilemez.
Kurum olarak amacımız; birikmiş ve sürdürülemez bir seviyeye ulaşan prim borçlarının tahsil edilmesidir.
Gündeme gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin SGK’ya olan prim borçları hakkında kamuoyuna açıklama yapma ihtiyacı doğmuştur.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin SGK’ya olan borcu, son yedi ayda 4,5 milyar liradan 2024/Ağustos ayı itibarıyla 8.4 milyar TL’ye, 2024/Eylül ayı itibarıyla ise 8,8 milyar liraya yükselmiştir.
Belediyenin 6183 sayılı Kanun’un 48/A maddesine göre borçların tecili için yaptığı girişim, kanunda belirtilen şartları taşımaması nedeniyle kanunen geçersizdir. Söz konusu madde, mali açıdan zor durumda bulunan ve borcun vadesi bir yılı geçmemiş durumda olan mükelleflere istisnai olarak uygulanmakta olup, bugüne kadar deprem bölgesi belediyeleri dahil hiçbir belediyeye bu madde çerçevesinde bir tecil işlemi yapılmamıştır.
6183 sayılı Kanun’un 48. maddesi uyarınca tecil başvurusu yapabilmek için borcun %10’unun peşin olarak ödenmesi ve kalan borcun %50’si oranında teminat gösterilmesi şartı vardır. Ancak, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından teminat olarak gösterilen gayrimenkuller üzerinde çok sayıda haciz bulunması nedeniyle bu varlıklar kanunen geçerli teminat olamamıştır. Dolayısıyla bu işlem geçersiz olmuş ve SGK Yönetim Kurulu’nda değerlendirilecek bir başvuru halini dahi alamamıştır. Kanuni şartların bilinmesine rağmen üzerinde hacizler olan gayrimenkullerin teminat olarak verilmesi iyi niyetli bir yaklaşımdan uzaktır.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından dile getirilen SGK ile rızaen anlaşma yapıldığına dair iddia ise gerçeği yansıtmamaktadır. Mevzuatımızda ve borçların ödenme şekilleri arasında “rızaen anlaşma şekli” bulunmamaktadır. Kurumumuz tarafından bu yönde bir anlaşma da yapılmamıştır.
SGK olarak yasal sorumluluğumuzu yerine getirmekle ilgili süreçlerin siyasi tartışmaların odağına çekilmesinden üzüntü duymaktayız.”
BASIN DUYURUSU
🔗 https://t.co/lVzIGM1neM pic.twitter.com/QPE1UE21Yv
— SGK (@sgksosyalmedya) November 14, 2024