ABC Politik

Ekonomi

G7 ve BM’de yaptırım savaşları

G7 ve BM’de yaptırım savaşları
Email :

Aralarında Rusya, Çin ve İran’ın bulunduğu 11 ülke BM Endüstriyel Kalkınma Örgütü’nde uluslararası ticari yaptırımlardan kaçınma taahhüdü verirken AB Güvenlik Politikası Yüksek Komiseri Josep Borrell Fontelles, yaptırımların delinmesine engel olmaları gerektiği yanıtını verdi.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

NATO’nun “çerçeveleme” politikasına karşı Ukrayna’ya askeri operasyon düzenleyen Rusya’ya yönelik ekonomik ekonomik yaptırımlar konusu küresel ölçekte rekabet konusu haline geldi.

Çoğunluğu Batı hegemonyasını kırmak için kurulan uluslararası örgüt olan BRICS bünyesinde yan yana gelen Belarus, Venezuela, İran, Çin, Kore Demokratik Halk Cumhuriyet, Küba, Nikaragua, Filistin, Rusya, Sudan ve Suriye; Birleşmiş Milletler Endüstriyel Kalkınma Örgütü(UNIDO) oturumunda uluslararası ticaret kısıtlamalarına ve yaptırımlara karşı ortak bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Açık, adil, ayrımcılık yapmayan, öngörülebilir ve kurallara dayalı tarım, gıda ve gübre ticaretini kolaylaştırmayı, ilgili uluslararası ticaret yasaları kapsamındaki taahhütlerimize uygun olarak ihracat yasakları veya kısıtlamaları getirmekten kaçınmayı taahhüt ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

 

PUTIN’E SUÇLAMA

Avrupa Birliği(AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Komiseri Josep Borrell Fontelles de Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha’nın katıldığı G7 toplantısında Ukrayna’nın gündeme getirildiğini ve AB’nin Ukrayna’ya askeri yardımlarının süreceğini söyledi.

Ukrayna’ya yönelik desteğin yalnızca AB’nin cömertliğinin bir göstergesi olmadığını, aynı zamanda stratejik çıkarları gereği olduğunu belirten Josep Borrell Fontelles, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in barışla ilgilenmediğini savundu.

11 ülkenin ortak açıklamasının ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan Fontelles, “Bizim de yaptırımların delinmesine engel olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.