Bir İngiliz oyunu! Avrupa’da sabotaj alarmı
İngiltere’nin dış istihbarat teşkilatı MI6’in şefi Richard Moore, Rusya’nın Ukrayna’daki zaferinin küresel sonuçları olacağı uyarısında bulundu. Moore, Rusya’nın başarısının Çin, Kuzey Kore ve İran’ı cesaretlendireceğini belirtti.
“PUTİN DURMAYACAK”
Paris’te bir konferansta konuşan Moore, “Putin’in Ukrayna’yı bir vasal devlete indirgemesine izin verilirse, orada durmayacak” dedi. Ukrayna’yı desteklemenin maliyetine değinen Moore, destekten kaçınmanın sonuçlarının “sonsuz derecede daha ağır” olacağını savundu.
Moore, “Çin bunun sonuçlarını tartacak, Kuzey Kore cesaretlenecek ve İran daha da tehlikeli hale gelecektir” ifadelerini kullandı.
RUSYA’NIN “PERVASIZ” SABOTAJ KAMPANYASI
Moore, İngiltere’nin, Rusya’nın Batılı müttefiklere yönelik sabotaj girişimlerini engellemek için çalıştığını vurguladı. Paris’teki etkinlikte Fransız istihbarat teşkilatı DGSE şefi Nicolas Lerner ile birlikte konuşan Moore, iki ülkenin bu tür tehditlere karşı iş birliği yaptığını aktardı.
“Putin ve yandaşları, nükleer sabotajlarla korku salmayı hedefliyor” diyen Moore, Avrupa’da Rusya’nın sabotaj kampanyasını yürüttüğünü iddia ederek “şaşırtıcı derecede pervasız” olarak nitelendirdi. Temmuz ayında Almanya ve İngiltere’de yangın çıkarıcı cihazlarla yapılan saldırılara dikkat çekerek, “Bu faaliyetler sorumsuzluğun ötesine geçiyor” dedi.
HİBRİT SAVAŞ TEHDİDİNE DİKKAT ÇEKTİ
Moore, Rusya’nın dezenformasyon, sabotaj ve kundaklama gibi hibrit savaş yöntemleriyle Ukrayna’nın müttefiklerini istikrarsızlaştırmaya çalıştığını ileri sürdü Hibrit savaşın, askeri, ekonomik, siber ve bilgi alanlarında çok yönlü bir mücadeleye işaret ettiğini belirtti.
Fransız yetkililer de bu konuda Moore ile aynı görüşte olduklarını dile getirdi. Lerner, “Ukrayna’da tüm Avrupa’nın kolektif güvenliği tehlikede” dedi. Lerner, İngiltere’nin Salisbury Noviçok saldırısından edindiği deneyimin Avrupa için kritik önem taşıdığını söyledi.
UKRAYNA’YA DESTEK SÜRÜYOR
İngiltere ve Fransa, Kiev’in Rusya’daki hedeflere yönelik saldırılarında Scalp füzesi ve Storm Shadow sistemleriyle destek sağlamaya devam ediyor. ABD ise Ukrayna’ya ATACMS füzeleri temin etti. Ukrayna, bu füzeleri geçen hafta ilk kez kullandığını duyurdu.
Bu gelişmelerin ardından Rusya, Ukrayna’nın enerji altyapısını yüzlerce füze ve insansız hava aracıyla vurdu. Putin, bu saldırıları “Rusya’ya yönelik ABD yapımı füzelerin kullanımına karşı bir yanıt” olarak tanımladı. Ayrıca, Kremlin Oreşnik adlı yeni bir orta menzilli balistik füze denemesi gerçekleştirdi.
“DESTEKLEMEMENİN BEDELİ DAHA AĞIR OLUR”
Moore, Ukrayna’ya destek konusunda tereddüt eden müttefikleri uyardı. “Ukrayna’yı desteklemenin maliyeti biliniyor, ancak desteklememenin maliyeti çok daha yüksek olacaktır” dedi. Moore, Rusya’nın başarısının Çin, Kuzey Kore ve İran ile bağları güçlendireceğini vurgulayarak, “Bu, uluslararası güvenlik dengesini tamamen değiştirebilir” görüşünü dile getirdi.
abcpolitik.com