Suriye Devleti güneyde geri çekilirken, cihatçı gruplar Halep ve Hama’da ilerliyor. İran askerlerini tahliye ediyor, Rusya ise Esad’a henüz istenilen düzeyde destek vermiyor. Çatışmalar hızla şiddetleniyor. Detaylar haberde!
ABC POLİTİK HABER MERKEZİ
Halep ve Hama’da ilerleyen cihatçı gruplar, Suriye Devleti’nin kontrolündeki bölgeleri tehdit ediyor. Aynı süreçte, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG), Deyr ez-Zor’da kontrolü ele geçirdiği iddia edildi. Cihatçı grupların öncüsü Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve rejim güçleri arasındaki çatışmalar, 27 Kasım’dan bu yana devam ediyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ülkeden ayrıldığı yönündeki iddialar ise gündemdeki yerini koruyor.
WSJ: ESAD AİLESİ RUSYA’DA, KENDİSİ SURİYE’DE
The Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre, Esad’ın eşi ve çocukları geçtiğimiz hafta Rusya’ya gitti. Ancak, Esad’ın Suriye’den ayrılmadığı ve hala ülkede olduğu öne sürüldü. Haberde, Mısırlı ve Ürdünlü yetkililerin Esad’a ülkeden ayrılma ve muhalefetin de dahil olduğu bir geçici konsey oluşturma çağrısı yaptığı iddia edildi. Ancak, Ürdün Büyükelçiliği bu iddiayı reddetti.
Haberde dikkat çeken bir diğer iddia, Esad’ın Türkiye’den müdahale talep ettiği yönünde oldu. Esad’ın ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Ürdün ve Irak’tan silah ve istihbarat desteği istediği ancak bu talebinin reddedildiği belirtildi.
İRAN, SURİYE’DEN ASKERLERİNİ ÇEKİYOR
The New York Times’ın (NYT) haberine göre, İran, Suriye’deki askeri personelini tahliye ediyor. İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü’nden üst düzey komutanların, personelin ve ailelerinin Lübnan, Irak ve Tahran’a gönderildiği bildirildi. Tahliyelerin 6 Aralık itibarıyla başladığı, İran Büyükelçiliği ve Devrim Muhafızları üslerinden ayrılmaların devam ettiği aktarıldı.
BLOOMBERG: RUSYA’DAN ESAD’A DESTEK SİNYALİ YOK
Bloomberg’in Kremlin’e yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Rusya’nın Esad’ı kurtarma planının olmadığı iddia edildi. Rusya’nın, rejim güçlerinin mevzilerini terk etmeye devam etmesi durumunda, bu yönde bir müdahale planlamadığı belirtildi. Ayrıca, Rusya Büyükelçiliği, ülkedeki vatandaşlarına ticari uçuşlarla ayrılma çağrısında bulundu.
HTŞ LİDERİ COLANİ’DEN ILIMLI MESAJLAR
HTŞ lideri Ebu Muhammed El Colani, CNN International’a verdiği röportajda, örgütü feshetme seçeneğini dile getirdi. Colani’nin bu açıklamaları, Suriye’de muhalefet cephesinde yeni yapılanmaların gündeme gelebileceği yorumlarına neden oldu. Bu gelişmeler, Suriye sahasındaki güç dengelerinde sürprizlere açık bir döneme işaret ediyor.
TÜRKİYE VE ÖSO’NUN POZİSYONU
Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu (ÖSO), kuzeyde Fırat’ın batısında PKK uzantısı YPG’nin hareket alanını daraltarak, Tel Rifat’tan sonra Menbiç’e odaklanmış durumda. IŞİD, rejimin çekildiği Fırat’ın batısındaki çöl bölgelerinde boşlukları doldurmaya çalıştığına dair haberler de bölgedeki kaotik ortamı daha da derinleştiriyor.
ANALİZ: ESAD’IN GÜCÜ ZAYIFLIYOR
Hürriyet yazarı Sedat Ergin’in analizine göre, Suriye Devleti güneyde Şam’a doğru çekilirken, cihatçı teröristler nüfuz alanını genişletiyor. Deyr ez-Zor’da rejimin çekilmesinin ardından SDG’nin bölgeyi kontrol altına alması, Esad’ın müzakere gücünü ciddi şekilde zayıflatıyor. Akdeniz’e çıkışını kaybeden Esad, uluslararası müzakerelerde masada güçlü bir pozisyon elde edemeyecek gibi görünüyor.
SURİYE’DE BELİRSİZLİK SÜRÜYOR