Yeni Şafak Şimşek’e meydan okudu! Ekonomi politikalarında değişim kapıda mı?
Yüksek faiz yatırımları düşürdü, işten çıkarmalar arttı, üretim yurt dışına kaydı. Yeni Şafak’tan dikkat çeken eleştiri.
ABC POLİTİK HABER MERKEZİ
AKP’ye yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi, yüksek faiz politikasının ekonomide beklenen sonuçları vermediğine özellikle dikkat çekti. Gazete, yüksek faizin yatırımları azalttığını, emek yoğun sektörlerde işten çıkarmalara yol açtığını ve dahası birçok işletmenin üretimlerini yurt dışına taşıdığını belirtti. Bu eleştiriler, faiz indirimine dair sinyaller olarak değerlendirilirken, aynı zamanda hükümetin ekonomi politikalarında bir değişim ihtimalini gündeme taşıdı.
8 TOPLANTIDA FAİZ SABİT KALDI
Merkez Bankası, toplamda 8 toplantıdır yüzde 50 seviyesinde tuttuğu faizi değiştirmedi. Ancak bu politika, işletmelerin artan finansman maliyetlerini fiyatlara yansıtmasına sebep oldu. Özellikle uzun süreli sıkı para politikası, üretim ve yatırımları baltalarken enflasyonu düşürmekte de yeterince etkili olmadı. Öte yandan, üçüncü çeyrekte görülen yüzde 2,1’lik büyüme, Türkiye ekonomisinin potansiyelinin oldukça altında kaldığını ortaya koydu. Bu süreçte, emek yoğun sektörlerde işten çıkarmalar ve kapanmalar artarken, aynı zamanda birçok işletme üretimlerini yurt dışına taşımayı tercih etti.
ENFLASYON BEKLENEN SEVİYEYE İNMİYOR
Ocak 2024’te yüzde 64,86 seviyesinde olan enflasyon, Kasım 2024’te yüzde 47,09’a geriledi. Ancak yine de Haziran 2023’teki yüzde 38,21 seviyesinin oldukça üzerinde kaldı. Bununla birlikte, finansman maliyetlerindeki artış, fiyatların sürekli yükselmesine neden oldu. Dolayısıyla bu tablo, “Yüksek faizle buraya kadar” yorumlarını beraberinde getirdi.
FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ ARTIYOR
Özellikle iş dünyası, Merkez Bankası’nın perşembe günkü toplantısında faiz indirimi kararı almasını bekliyor. Çünkü yüksek faiz, yatırımları ve üretimi baltalıyor. Bunun yanı sıra ekonomide rahatlama için faiz indiriminin kaçınılmaz olduğuna dair görüşler öne çıkıyor. Dahası, emek yoğun sektörlerde işten çıkarmaların ve kapanmaların artması, bu beklentiyi daha da güçlendiriyor.
İŞ DÜNYASINDAN MESAJLAR
Şekib Avdagiç (İTO Başkanı): Enflasyon ve kredi piyasalarını dikkate alarak aralık ayında faizlerin düşeceğini öngörüyoruz. Bu adım, 2025 yılı için psikolojik katkı sağlayacaktır. Ayrıca yatırımların devamlılığı açısından kritik bir önem taşıyor.
Mahmut Asmalı (MÜSİAD Başkanı): Faiz indirimi hepimizin ortak beklentisi. Yılın son ayında yapılacak bir indirim, firmalarımıza 2025 için motivasyon sağlayacaktır. Dahası, ekonomideki toparlanma için önemli bir adım olacaktır.
Hakan Aran (İş Bankası Genel Müdürü): 2,5 puanlık faiz indirimi, ekonomide öngörülebilirliği artıracak ve işletmelere nefes aldıracaktır. Bu nedenle, aralık ayındaki indirimden kolay vazgeçmemek gerekiyor.
Orhan Aydın (ASKON Başkanı): Ekonomik göstergeler faiz düşüşünü işaret ediyor. Bu karar, piyasalara moral verecek ve aynı zamanda ekonomik aktiviteleri destekleyecektir.
Rifat Hisarcıklıoğlu (TOBB Başkanı): Üretim, yatırım ve ihracat kapasitemizi korumak gerekiyor. Krediye erişimi kolaylaştırmak ve ticari krediler üzerindeki kısıtlamaları kaldırmak şart. Bu durum, özellikle emek yoğun sektörler için daha da kritik bir hale geldi.
CARİ AÇIKTA İYİLEŞME
Yeni Şafak, Türkiye’nin cari işlemler açığında olumlu bir tablo çizdiğini belirtti. Örneğin, Ekim 2024 itibarıyla cari işlemler açığı 7,7 milyar dolara indi. İhracat, yüzde 2,5 artışla 238,5 milyar dolara yükselirken ithalat, yüzde 6,4 oranında azaldı.
YENİ POLİTİKALAR MI GELİYOR?
Yeni Şafak’ın yüksek faize yönelik eleştirileri, hükümetin faiz indirimiyle yeni bir ekonomi politikası başlatacağına dair ipuçları verdi. Bununla birlikte, bu adımın ekonomide beklenen sonuçları getirip getirmeyeceği ilerleyen süreçte netleşecek. Dahası, ekonomik reform beklentileri bu yöndeki sinyalleri güçlendiriyor.
abcpolitik.com