ABC Politik

Gündem

Eylemler tüm hastaneleri saracak! Sağlıkta hareketli günler geliyor

Eylemler tüm hastaneleri saracak! Sağlıkta hareketli günler geliyor
Email :

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Birinci basamak sağlık hizmetlerinde örgütlü sağlık emek ve meslek örgütleri, 6-10 Ocak 2025 tarihlerinde iş bırakma eylemleri yapacak. Sağlık çalışanları, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırılan düzenlemeye karşı tepkilerini dile getirdi. Bu kapsamda 2 Ocak 2025 günü bir kahvaltılı toplantı düzenlendi. Toplantıda düzenleme ile ilgili eleştiriler ve iş bırakma eyleminin detayları paylaşıldı.

TOPLANTIYA KATILANLAR

Toplantıya, Türk Tabipleri Birliği (TTB) adına Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Önder Okay, Merkez Konseyi üyesi Dr. Murat Erkan ve Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Sibel Uyan katıldı. Bununla birlikte, AHEF, AHESEN, SES, Genel Sağlık-İş, ASEF gibi çok sayıda sağlık emek ve meslek örgütünün temsilcileri de toplantıda hazır bulundu.

“SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKÜŞTE”

Basın toplantısında ilk olarak kurum temsilcileri kısa konuşmalar yaptı. Temsilciler, “Eziyet Yönetmeliği”nin halk sağlığına ve sağlık çalışanlarının haklarına zarar verdiğini ifade etti. Daha sonra Dr. Alpay Azap, sağlık çalışanları adına ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, sağlık sistemindeki çöküşün özellikle yenidoğan ölümleri ile görünür hale geldiğini vurguladı. Azap, “Halkın nitelikli, eşit ve ücretsiz sağlık hizmetine erişimi için birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

YÖNETMELİĞE KARŞI HUKUKİ VE FİİLİ MÜCADELE

Dr. Azap, “Eziyet Yönetmeliği bilimsellikten uzak. Hekimlerle halkı karşı karşıya getiren, uluslararası sözleşmelere ve Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içeriyor” dedi. Sağlık Bakanlığı ve il sağlık müdürlükleriyle görüşmeler yaptıklarını belirten Azap, bu görüşmelerden bir sonuç alınamadığını ifade etti. Ayrıca, yönetmeliğin geri çekilmesi için hukuki ve fiili mücadele yürüttüklerini söyledi. Azap, “Bakanlık bu geniş birlikteliğin sesine kulak vermelidir. Halkın eşit, ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmeti almasını istiyoruz” dedi.

İŞ BIRAKMA EYLEMLERİNİN DETAYLARI

Toplantıda iş bırakma eyleminin programı hakkında bilgi verildi. 6 Ocak 2025’te il sağlık müdürlükleri önünde, 8 Ocak 2025’te ise illerdeki büyük hastaneler önünde basın açıklamaları yapılacak. Diğer günlerde öğle aralarında iş yerlerinde ve sağlık müdürlükleri önünde talepler dile getirilecek.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN TEPKİLER

Basın toplantısında kurum temsilcileri de kısa konuşmalar yaptı:

  • AHEF Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, Sağlık Bakanı’nın iş bırakma eylemlerine katılan sağlık çalışanlarını hedef almasına tepki gösterdi.
  • SES Eş Genel Başkanı Mehmet Sıddık Akın, sağlık çalışanlarının düşük ücretlerle yüksek iş yükü altında çalıştığını söyledi. “OECD ülkeleri ortalamasının yarısı kadar ücret alıp dört katı iş yükü ile çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
  • Genel Sağlık-İş Genel Sekreteri Veli Can Karabacak, sağlık çalışanlarının şiddet ve iş yükü gibi sorunlarla mücadele ettiğini belirtti. Karabacak, “Sağlık Bakanlığı’nın dayattığı bu yönetmelik ile uğraşmak zorunda bırakılıyoruz” dedi.
  • ASEF Başkanı Serap Karatüzün, yönetmeliğin ebe ve hemşirelerin çalışma koşullarını göz ardı ettiğini vurguladı.

NEDEN İŞ BIRAKIYORUZ?

  1. Bizler aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak mesleki yeterliliklerimiz ve deneyimlerimizle para, performans, cezalandırma baskısı olmadan halkın sağlık sorunlarını çözmek istiyoruz.
  2. Yoğun iş yükü ile günde 100 hastaya, her birine sadece 3 dakika ayırarak işlem yapmak yerine nitelikli bir sağlık hizmeti için her hastaya en az 10 dakika zaman ayırabilmeyi istiyoruz. Hastalarımızın muayene, takip, tedavi, aşı, izlem, tarama ve bilgilendirilmesi için yeterli zaman ve olanak talep ediyoruz.
  3. Hastalarımızın müşteri, puan, katsayı olarak görülmesini değil, insan olarak değer görmesini istiyoruz.
  4. Hastalarımıza tedavisi için yazılması gereken ağrıkesici, mide koruyucu ve antibiyotik gibi ilaçların yazılmasının kısıtlanması hekimlerin mesleki bağımsızlığına müdahale olduğu gibi hastalarımızın tedavi hakkının elinden alınmasıdır. Bu uygulamayı kabul etmiyoruz.
  5. Aile sağlığı merkezlerinde raporların ücretli olması, ücretsiz olan birinci basamak hizmetlerinin sonu demektir. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak, sağlıkta ticaretin yayılmasından skandallarda gördüğümüz gibi ölüm getirdiğini çok iyi biliyor ve hastalarımıza ücretsiz, nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmeti sunmak istiyoruz.
  6. Yılda 7’den fazla hastane başvurusu olan hastaların tedavi hakkının, bizim üzerimizden kontrol edilerek, ihtar ve maaş kesintisi ile kısıtlanmasını kabul etmiyoruz. Ücretlerimizin hastane başvurusuna ya da son 6 ay ASM’ye başvurmayan kişi sayısı gibi bizi müdahale edemeyeceğimiz kriterlere bağlanmasını istemiyoruz.
  7. Hastalarımıza hiçbir yararı olmayan bilim dışı yanlış uygulamaların yapılmasını istemiyoruz, bilimsel, nitelikli sağlık hizmeti vermek istiyoruz.
  8. Hastalarımıza ait kişisel verilerin güvenliğinin, hasta mahremiyeti hakkına uygun olarak korunmasını istiyoruz. Kronik hastalık takiplerinin halen kullanılan aile hekimliği bilgi sistemleri ile yeterli muayene süresi ayırarak, hastaların gerçek anlamda takip edilebilmesini talep ediyoruz.
  9. Sorunlar yumağına dönen günlük politikalar ile çözülmeye çalışan Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin aşağıda imzası olan sağlık emek ve meslek örgütleri ile birlikte görüşülüp danışılarak ve özlük haklarımız verilerek yeniden düzenlenmesini istiyoruz.

Eziyet Yönetmeliği’nin geri çekilmesi için olan mücadelemizde siz değerli hastalarımızın, halkımızın desteğiyle sağlık yöneticilerini uyarmak istiyoruz:

Bu eziyet yönetmeliği geri çekilsin!
Halkımıza daha nitelikli hizmet vermemiz ve kazanılmış haklarımız engellenmesin.
Bakanlık çalışma koşullarımızı düzeltmek için taleplerimizi gerçekleştirsin!

İMZACI KURUMLAR

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), ASEF, SES, Genel Sağlık-İş, Birlik Sağlık Sen, Genç Sağlık Sendikası, SAHADER, SAHİMSEN, TÜMRAD-DER ve diğer sağlık meslek örgütleri.