ABC Politik

Ekonomi

Geçinemiyoruz diyenler neye inanıyor! Mahfi Eğilmez açıkladı

Geçinemiyoruz diyenler neye inanıyor! Mahfi Eğilmez açıkladı
Email :

Dr. Mahfi Eğilmez, “Gerçek Ötesi” yazısında post-truth kavramını ve ekonomideki çarpıtılmış algıları inceledi.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Hazine eski Müsteşarı ve iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, “Kendime Yazılar” blogunda yayımladığı “Gerçek Ötesi” başlıklı yazısında, post-truth kavramını inceledi. Eğilmez, ekonomide sıkça görülen bu durumun, bireylerin çarpıtılmış gerçeklere inanmayı neden tercih ettiğini değerlendirdi. Yazıda, bu algının bireysel ve toplumsal karar süreçlerini nasıl etkilediği örneklerle ele alındı.

“GERÇEKLERİN ÇARPITILDIĞI BİR ORTAMDA YAŞIYORUZ”

Dr. Mahfi Eğilmez yazısında şu tespitleri yaptı:

Uzun süredir gerçeklerin farklı anlatıldığı, farklı gösterildiği bir ortamda yaşıyoruz. İmparatorluğu batırmış olanların kahraman, ülkeyi kurtarmış olanların hain olarak anlatıldığına tanıklık ediyoruz. Gerçek tarihin yalan, yalanların gerçek tarih olduğuna inanmamızın beklendiği bir çerçeveye hapsedildik. İnsanların önemli bir bölümü bu yalanları gerçek olarak kabul edip savunuyor, hatta daha ileri gidip gerçekleri anlatanları suçluyor.”

“EKONOMİK ZORLUKLARA RAĞMEN ÇARPITILMIŞ SÖYLEMLER BENİMSENİYOR”

Ekonomide post-truth kavramını yorumlayan Eğilmez, bireylerin ekonomik zorluklara rağmen çarpıtılmış söylemleri desteklediğine dikkat çekti. Eğilmez, şunları ifade etti:

Enflasyon ve işsizlik rakamları açıklandığında bile insanlar durumun daha kötü olduğunu hemen fark ediyor. Ancak geçinemediğini söyleyen biri bile bir yandan ‘Almanya bizi kıskanıyor’ iddiasına inanabiliyor.” Bu tespitlerle ekonomiye dair algının gerçeklerden nasıl uzaklaştığını örnekledi.

“TARAFTARLIK, ELEŞTİREL YAKLAŞIMI YOK EDİYOR”

Eğilmez, yazısında eleştirel düşünce eksikliğinin yarattığı tehlikeleri de değerlendirdi. Taraftarlığın bireyleri gerçeklerden kopardığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

Taraftarlık, eleştirel yaklaşım yerine fanatikliğe dönüştüğünde tarafında yer aldığı kişilerin söylediği her şeyi doğru kabul edenler çıkar. İşte bu da gerçek ötesini tercih durumudur. Burada gerçeği ne kadar anlatırsanız anlatın hatta kanıtlayın yine de gerçek ötesini tercih edenler çıkar. Gerçek ötesinden daha sorunlu mesele gerçek ötesini tercih sorunudur. Çünkü bu, insan aklını esir alır ve tedavisi zor ruhsal hastalıklardan birisine dönüşür.”

ÇARPITILMIŞ GERÇEKLERİN EKONOMİYE ETKİLERİ

Dr. Mahfi Eğilmez, yazısında ekonomik çarpıklıklara değindi. İnsanların yaşam şartlarını açıkça görmesine rağmen farklı algıları benimsediğini vurguladı. Eğilmez, bireylerin eleştirel düşünceden uzaklaşmasını ekonomik sorunların temel nedenlerinden biri olarak değerlendirdi.