ABC Politik

Gündem

İstanbul’daki Hakkari’ye kayyum protestosuna polis müdahalesi! Altı gözaltı

İstanbul’daki Hakkari’ye kayyum protestosuna polis müdahalesi! Altı gözaltı
Email :

Hakkari Belediyesi Başkanı Sıddık Akış‘ın gözaltına alınmasının ardından Vali Ali Çelik’in kayyum olarak atanmasını protesto etmek için İstanbul’da yapılmak istenen protesto eylemine polis izin vermedi. Yaşanan müdahalenin ardından altı kişi gözaltına alındı.

İstanbul’da Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasına ilişkin “Kayyuma geçit yok” sloganıyla Beyoğlu’da bulunan Şişhane Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı.

Eylemde, “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceği”, “Kayyuma geçit yok, irademize sahip çıkıyoruz” pankartlarının yanı sıra “Direne direne kazanacağız” sloganı atıldı.

Açıklamaların ardından protestocular yürüyüşe geçti. Grubun yürüyüşü polis tarafından engellendi.

Polisin abluka altına aldığı gruptan 6 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Basın açıklamasında, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik açıklamalarda bulundu.

HATİMOĞULLARI: DARBEYE İMZA ATILDI

“Seçilmişlerimizin dokunulmazlığını kaldırarak, onları cezaevlerine koyarak, Kobani kumpas davası ile arkadaşlarımıza 407 yıl ceza vererek bir darbeye daha imza atmıştır” diyen Hatimoğulları, şunları söyledi:

“Daha bugün Hakkari Belediyemize kayyUm atanıyorsa belediye eş başkanımız gözaltına alınıyor. Gerekse ise 10 yıl önceki bir dava. 10 yıl kış uykusuna yattı bunlar. Adayımız Hakkari Belediye başkanı sevildikten sonra dava devreye sokuluyor. Bu işin hukuki tarafı anayasa ile koruma altına alınmıştır. Bir insan masumiyet karinesi gereği hakkında mahkumiyet kararı olana kadar belediyeye kayyım atanamaz.”

“İRADEMİZİ GASPETMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Hatimoğulları, Hakkari’ye atanan kayyımın eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ekibinde yer alığını savunarak, “Arkadaşımız hakkında dava açan ekip FETÖ Terör Örgütü tarafından atanan yargıçlardır. İrademizi gasp etmenize izin vermeyeceğiz” dedi.

CHP İL BAŞKANI ÇELİK: KAYYUMLARIN KARŞISINDAYIZ, REDDEDİYORUZ

CHP İstanbul İl Başkanı  Özgür Çelik de İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin basın açıklamasında konuştu.

Özgür Çelik 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde sandıklara yansıyan iradeyi hatırlarak “Aradan iki ay geçmeden 10 yıl önceki bir dosya nedeniyle Hakkari’ye kayyım atanmasını reddediyoruz. Kayyımlar halkın demokratik seçme hakkını engelleyen uygulamalardır. Seçmenin sandığa yansıyan iradesini yok saymaktır” ifadelerine yer verdi.

İZMİR’DE DE PROTESTO EDİLDİ

Hakkari Belediyesi’ne yönelik operasyonda Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınması ve belediyeye kayyum atanması İzmir’de de protesto edildi. KESK Dönem Sözcüsü Nihat Filiz, “Kayyum atayarak geçmiş dönemdeki yolsuzluklar mı kapatılmak isteniyor sorusu akıllara gelmektedir” dedi.

“SİVİL DARBE ZİHNİYETİNİN DEVAMIDIR”

Filiz, şunları söyledi:

“31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde halk sadece Belediye Başkanları/Eş Başkanları seçmemiş aynı zamanda kayyum atanan yerlerde yüksek oy oranlarıyla kayyum politikalarını kabul etmediğini de göstermiştir. Buna rağmen AKP-MHP iktidar bloğu bir kez daha kayyum politikalarını devreye sokarak Hakkâri’de halkın iradesini gasp etmiştir. Biliyoruz ki, bu girişim ülkede demokrasiden, barıştan, emekten yana olan herkese verilmiş bir gözdağıdır. Binlerce insanın oylarını alarak yüzde 48,92 ile seçilen DEM Partili Hakkâri Belediye Eş Başkanı’nın, atanmış bir İçişleri Bakanı tarafından görevden alınarak yerlerine, ‘partili cumhurbaşkanlığı sisteminin partili valilerini’ kayyum atamak kırıntıları kalan demokrasiyi tümden rafa kaldırmaktır. İçişleri Bakanı’nın açıklaması selefi olduğu İçişleri Bakanı’nın ‘Mahkeme kararını bekleyemezdik’ söyleminin tekrarı ve asgari demokrasi ilkelerinin ayaklar altına alındığının itirafıdır. Açıklama ortada hukuki bir sürecin değil siyasi bir darbenin olduğunu göstermektedir. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı birkaç gün önce ‘en çok darbeye maruz kalan bir iktidarız’ derken sürçü lisan etmiş olsa gerek! Çünkü demokrasiye ve temel hukuk ilkelerine en çok darbe gerçekleştiren, üçüncü kayyum dönemi ile halk iradesini en çok gasp eden iktidar ve parti olarak kendileri tarihe geçmiştir. Kabul edilmelidir ki, Cumhurbaşkanı ve partisinin kararlarının, halkın iradesinden üstün görülmesi sivil darbe zihniyetinin devamıdır.”

Ekrem İmamoğlu’ndan Hakkari’ye kayyuma “garabet” tepkisi

Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından birçok kentte olduğu gibi İstanbul’da da protesto eylemi düzenlendi. Polis yürüyüşe izin vermediği eylemde gözaltıların olduğu öğrenildi.