ABC Politik

Dünya

Muhalefeti suikast planlamakla suçlayan Maduro: Tanrı’nın ellerindeyim

Muhalefeti suikast planlamakla suçlayan Maduro: Tanrı’nın ellerindeyim
Email :

Muhalefetin 28 Temmuz’da gerçekleşecek seçim öncesinde kendisine suikast hazırlığı içerisinde olduğunu öne süren Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, “Tanrı’nın ellerindeyim. Yeryüzündeki görevlerimi yapmak için hedeflerime doğru yol alıyorum” dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 28 Temmuz’da gerçekleşecek Devlet Başkanlığı Seçimi kampanyası kapsamında Zulia eyaletine bağlı Maracaibo kentinde halka seslendi.

Nicolas Maduro, kendisine yönelik muhalefet liderlerinden Leopoldo Lopez, Antonio Ledezma ve Julio Borges’in arkasında olduğu bir suikast planı olduğunu öne sürdü. Maduro, “Bir grup suikastçıları var, aşırı sağcılar… Venezuela’da zaten bir grup suikastçıları var, beni arıyorlar ve bize zarar vermek istiyorlar” dedi.

“TANRI’NIN ELLERİNDE YERYÜZÜNDEKİ GÖREVLERİMİ YAPMAK İÇİN YOL ALIYORUM”

Güvenlik gerçekçisiyle kampanya etkinliklerinin tarih ve saatlerini paylaşmadıklarını vurgulayan Maduro, “Geldiğim ve ziyaret ettiğim her yer sürpriz olmalı, güvenlik güçleri her zamanki gibi görevlerini en iyi şekilde icra ediyor. Tanrı’nın ellerindeyim. Yeryüzündeki görevlerimi yapmak için hedeflerime doğru yol alıyorum.” diye konuştu.

Maduro hükümetine komplo kurmakla suçlanan ve haklarında yakalama kararı bulunan muhalefetin önde gelen liderlerinden Lopez, Ledezma ve Borges, hali hazırda yurt dışında yaşamlarını sürdürüyor.

DARBE GİRİŞİMİ YAŞANMIŞTI

Devlet Başkanı Hugo Chavez’in 5 Mart 2013 tarihinde hayatını kaybetmesinin ardından 14 Nisan 2013 tarihinde düzenlenen seçimi kazanarak göreve gelen Nicolas Maduro, 20 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleşen seçimi de yüzde 67.8 oranında oy alarak kazanmıştı. Fakat seçimde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Amerikan Devletleri Örgütü gibi örgütlerin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri ve Avusturya gibi ülkeler seçim sonuçlarını tanımamıştı.

Bu süreçte başlayan tartışmaların ardından ABD’nin desteklediği Ulusal Meclis Başkanı Juan Guidao, 23 Ocak 2019 tarihinde kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etti ve Maduro’yu devirmek üzere halkı sokağa çağırdı.

Guaido, ev hapsindeki muhalefet liderlerinden Leopoldo Lopez ile başkent Caracas’taki La Carlota Hava Üssü yakınlarında bir grup askerle çektiği videoda, askerleri anayasayı korumak üzere sokağa çıkmaya davet etmişti.
Muhaliflerin bu çağrı üzerine birçok kentte sokağa çıkmasının ardından Caracas’ta askeri birlikler yolları kesti ve ülkede şiddet eylemleri yaşanmıştı.

İktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) Birinci Başkan Yardımcısı ve Kurucu Meclis (ANC) Başkanı Diosdado Cabello, devlet televizyonuna telefonla bağlanarak muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıklamıştı.

Cabello, hükümet destekçilerine, Bolivarcı devrimleri ve Devlet Başkanı Maduro’yu savunmak için Başkanlık Sarayı Miraflores’de toplanmaları çağrısı yapmıştı.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ülkede şiddet ortamı oluşturmayı hedefleyen darbe girişimini reddettiklerini belirterek, “Biz silahlı kuvvetler olarak anayasal düzeni savunmaya yemin ettik. Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum söz konusu değil, herkes komutanların emrindedir.” ifadelerini kullanmıştı.