ABC Politik

Gündem

Özel’den Erdoğan’a Atatürk’lü “boş koltuk” yanıtı!

Özel’den Erdoğan’a Atatürk’lü “boş koltuk” yanıtı!
Email :

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 yıl sonra CHP Genel Merkezi’ne ziyarette bulundu. Bir buçuk saat süren görüşme sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ün koltuğu boş bırakıldı.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı AKP Genel Merkezi’nde 2 Mayıs tarihinde ziyaret etmesinin ardından beklenen “iadeiziyaret” gerçekleşti.

Recep Tayyip Erdoğan, 10 Temmuz 2006 tarihinde Deniz Baykal’ın genel başkanlığı döneminde yaptığı ziyaretin ardından 18 yıl sonra CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Görüşme, önceki görüşmede olduğu gibi yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

Erdoğan’ın gelişinden 15 dakika önce, CHP Genel Merkezi’nin bahçesinde bulunan bayraklar arasına Cumhurbaşkanlığı forslu bayrak asıldı. Forslu bayrağın Sosyalist Enternasyonel bayrağının yerine asıldı.

ATATÜRK’LÜ BOŞ KOLTUK YANITI

Özgür Özel’in Recep Tayyip Erdoğan’a AKP Genel Merkezi’nde yaptığı ziyarette Erdoğan’ın hem Cumhurbaşkanı hem de AKP Genel Başkanı sıfatını taşımasından dolayı görüşme esnasında Erdoğan’ın yanında boş bir koltuk bulunmuştu. İktidar kaynakları bu durumun olağan bir uygulama olduğunu belirtmişti.

CHP Genel Merkezi’ndeki görüşmede de bu konuda dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Görüşme esnasında bir tarafında Türk Bayrağı diğer tarafında ise CHP bayrağının bulunduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu ve CHP’nin Kurucu Genel Başkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün makam koltuğu boş bırakıldı.

MUSA ÖZUĞURLU: ERDOĞAN’IN YENİ BİR HÜKUMET PROGRAMI YAZMASI GEREKİYOR

TELE1 Ankara Haber Müdürü Musa Özuğurlu, görüşme sonrası iki liderin yüzünün gülmesi nedeniyle iki taraftan da görüşmenin olumlu geçtiğine dair açıklamaların geleceğini söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan’ın “normalleşme” sürecinin gerekliliklerini yerine getirmesi için CHP’nin temsil ettiği ve daha geniş halk kesimlerinin talepleri konusunda adım atması gerektiğini belirten Musa Özuğurlu, “Erdoğan’ın kısaca yeni bir hükumet programı yapması gerekiyor bunun için” dedi.

“SÖZLEŞTİK AÇIKLAMASI GELECEK”

Özuğurlu görüşmeyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şimdi şunu beklemek lazım. 1) Erdoğan cenahından nasıl bir açıklama yapılacak? Şu andan itibaren AKP adına konuşabilecek herhangi birisinin atacağı mesaj, söyleyeceği herhangi bir şeyi bu buluşmayla ilgili bir mesaj olarak algılayabiliriz. Dolaysıyla bundan sonrası için iyi bir işaret sayılacaktır. İkincisi de çıkışta samimi bir poz verilmesi, güler yüzlü olması iki tarafın da sadece nezaketin göstergesi değil. Çünkü Erdoğan çok da bu konularda rol yapan birisi değil. Erdoğan’ın vücut diline bakacak olursak Erdoğan’ın samimi bir poz vermek istediği, olumlu bir hava vermek istediğini görüyoruz. Bu da şu demektir: Bundan sonrası için tekrar buluşmak üzere sözleştik, istişare halinde olmak üzere sözleştik ve ‘normalleşme süreci’ni sağlamak konusunda adımlar atmak için sözleştik açıklaması gelecek. Bundan emin olabiliriz artık.

EKONOMİK SORUNLAR

Bu gerçekten böyle olacak mı? Çok sayıda veri var elimizde. Çok sayıda engel teşkil edebileceğini düşündüğümüz gelişme ya da bir takım bekleyen itirazlar var. Bunlar neler? Bir takım davalar söz konusu. Hukuk açısından baktığımız zaman Türkiye’nin burada da CHP’nin ideal olarak değerlendirdiği normalleşmeye ulaşması lazım. İkincisi ekonomik olarak baktığımız zaman gerçekten de sabit gelirliler açısından, kamu çalışanları açısından, asgari ücretle çalışanlar açısından ve emekliler açısından baktığımız zaman durum çok da iç açıcı değil. Bu konuda adil bir beklenti söz konusu ve Cumhuriyet Halk Partisi bu kesimlerin sözcülüğünü çok daha etkin biçimde yapmaya başladı. Dolaysıyla bu konuda da bir normalleşme olması gerekiyor.

KAYYIM VE KÜRT SORUNU

Bir taraftan da DEM Parti ile ilgili olarak şu anda yeniden bu yerel seçimler sonrasında alınmış bir takım kararlar, kayyım da buna dahil ve de Türkiye’deki Kürt Sorunu ve Kürt Siyaseti ile ilgili neler yapılacağı, ne gibi adımlar atılacağı. Örneğin; daha güvenlikçi politikalar mı yoksa bu meselenin siyasi bir sorun olarak ve siyaset içerisinde çözülmesi mi hedeflenecek? Yani Erdoğan bundan sonra nasıl bir strateji izleyecek bu da önemli.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER

Uluslararası ilişkiler konusunda da aynı şekilde. Mesela Namık Tan’ın Özgür Özelle birlikte bu ziyarette bulunması elbette bunu da düşünmemizi sağlıyor. Uluslararası ilişkiler ya da en azından yakın bölgelerle ilgili olarak Türkiye’nin dış politikasıyla ilgili neler olacağı bu da önemli bir konu.

“BAHÇELİ HARİÇ”

Bütün bunlar içerisinde elbette bir taraftan CHP ile normalleşme diğer taraftan CHP’nin üzerinde durduğu bir takım konularla ilgili normalleşme ve CHP’nin temsil ettiği kesimler ya da CHP olmasa da CHP’yi daha geniş bir çerçevede görecek olursak halkın, insanların beklentileriyle ilgili olarak bir adım atılacak mı? Erdoğan’ın kısaca yeni bir hükumet programı yapması gerekiyor bunun için. Özgür Özel’in bu konudaki şartlarından biri de bu aslında. Bu da şunu gerektiriyor. Örneğin anayasa konusunda Cumhuriyet Halk Partisi ilkesel olarak bir destek verebilir ama öncelikle Erdoğan’ın bu konuda halkın beklentileri doğrultusunda bir takım adımlar atması gerekir ki yeni anayasayla alakalı olarak CHP bunu inandırıcı bulsun ve buna katılsın. Dolaysıyla buralarda bir adım atılacak mı atılmayacak mı bunu en kısa sürede göreceğiz. Benim tahminim bu görüşmeyle ilgili yapılacak bütün açıklamalar olumlu olacak, Devlet Bahçeli hariç.”