ABC Politik

Dünya

ABD’nin suçlamasını kabul eden Assange serbest bırakıldı

ABD’nin suçlamasını kabul eden Assange serbest bırakıldı
Email :

Wikileaks Kurucusu Julian Assange, ABD ile hakkındaki bir suçlamayı kabul edeceği anlaşmasının ardından cezaevinden çıktı ve İngiltere’den ayrıldı.

Wikileaks kurucusu Julian Assange’ın, İngiltere’de 5 yıldır tutulduğu hapishaneden serbest bırakıldığı duyuruldu. Wikileaks, kurucusu Julian Assange’ın ABD yetkilileriyle yaptığı, hakkındaki bir suçlamayı kabul ederek serbest kalmasına olanak tanıyan anlaşma sonrası İngiltere’den ayrıldığını açıkladı.

Wikileaks’in sosyal medya platformu X hesabından yapılan paylaşımda, “Julian Assange serbest” ifadesine yer verildi.

Londra mahkemesi dün 52 yaşındaki Assange’ın, ABD’ye iade kararını iptal ettirme çabalarıyla geçen 1901 gün geçirdiği Belmarsh Hapishanesinden kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi.

52 yaşındaki Assange’ın elinde kâğıt ve kalemle uçağa bindiği anın videosu da paylaşıldı.

HAKKINDAKİ SUÇLAMAYI KABUL EDECEK

Julian Assange hakkındaki davanın 26 Haziran Cuma günü Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) bağlı Kuzey Mariana Adaları’nda yapılacak duruşmada sonuçlanması bekleniyor. Suçlarını itiraf etmesinin ardından Assange’ı 62 ay hapis cezasına çarptırılması bekleniyor fakat ABD ile yapılan anlaşma gereği, Assange’ın İngiltere’de yattığı hapis göz önünde bulundurulacak ve Assange bir kez daha cezaevine girmeyecek.

NE OLMUŞTU?

ABD’ye ait binlerce gizli belgeyi 2010 yılında kamuoyu ile paylaşan Assange, ABD’de biri casusluk yasasının ihlali olmak üzere 18 ayrı suçtan yargılanması isteniyordu.

2006’da Wikileaks’i kuran Assange, 2010’da bir ABD askeri helikopterinden çekilmiş, aralarında iki Reuters muhabirinin de bulunduğu ondan fazla Iraklı sivilin Bağdat’ta öldürüldüğü anın videosunu yayınlamıştı. Assange’ın işbirlikçilerinden ABD ordusunun istihbarat analisti Chelsea Manning, 37 yıl hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra dönemin başkanı Barack Obama cezasını hafifletmişti.

Wikileaks’teki suçlamaların yanı sıra Assange, İsveç’te tecavüz ve cinsel saldırı suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı fakat bunları reddetti. 2012’den 2019’a kadar, sığınma başvurusunu kabul eden Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde kalan Assange, sığınma hakkının iptalinin ardından Londra polisi tarafından tutuklanmıştı.

2021’in başında bir İngiliz mahkemesi, Wikileaks kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edildiği takdirde çok kısıtlayıcı bir cezaevinde kalacağı ve bunun ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği gerekçesiyle iade aleyhine karar vermişti.