ABC Politik

Gündem

“Yumuşama”, atışmaya döndü: El sıkışmak için tek el yetmez

“Yumuşama”, atışmaya döndü: El sıkışmak için tek el yetmez
Email :

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bizim siyasette yumuşama normalleşme çabamız aslında muhalefeti normalleştirme çabasıdır” sözlerine yanıt veren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “El sıkışmak için tek el yetmez, iki el gerekir” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmelerden sonra başlayan “normalleşme” süreci liderler arasında atışmaya dönüştü.

Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bizim siyasette yumuşama normalleşme çabamız aslında muhalefeti normalleştirme çabasıdır” sözlerine Özgür Özel’in cevabı gecikmedi.

AKP’nin geçmiş dönem politikalarında herhangi bir değişiklik olmadığına vurgu yapan Özel, “Normal bir açıklama olmamış. Bu açıklamanın da normalleşmeye ihtiyacı var. El sıkışmak için tek el yetmez, iki el gerekir. Geçmişte yumruklar sıkılıydı. 31 Mart akşamı milletimiz bize birinci parti olmayı teveccüh ettiğinde ilk açıklamamızda ‘Kibre kapılmayacağız, birinci parti olmanın sorumluluklarını yerine getireceğiz’ dedik ve ilk bayramda sayın Erdoğan’ı aradım. İlk ziyareti gerçekleştirdim ve yıllar sonra el sıkışma imkanı oldu. Daha önce Anıtkabir’de el sıkışmayan, cenaze törenlerinde ana muhalefet partisi lideriyle selamlaşmayan bir çizgiden bugün geldiğimiz çizgi son derece olumludur. Bu işin bir tarafı ya da sahibi yoktur. Ne benim ne tek başına sayın Erdoğan’dır” şeklinde konuştu.

Politikalarını değiştirmeyen Mehmet Şimşek, “normalleşme” için kaygılandı!

BAHÇELİ’NİN NORMALLEŞME RAHATSIZLIĞI

Erdoğan’ın “normalleşme”ye yönelik eleştirilerinin kaynağının Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin duyduğu rahatsızlık olduğu değerlendirmesini yapan Özgür Özel, Recep Tayyip Erdoğan’ı anladığını söyledi.

Özel şu ifadeleri kullandı:

“Muhalefeti belli bir şekle sokmak için normalleşme tanımı yapmak olsa olsa ittifak ortağının gönlünü yapmaya yönelik kurulmuş bir cümledir. Bu konuda da sayın Erdoğan’ı anlıyorum.

Kendisinin bazı gazetelerdeki değerlendirmesini okuduk. ‘Özgür Bey’in kullandığı ifade bizi incitti’ gibi. Oradaki o ifadenin kullanılmasının sebebi sayın Bahçeli’nin grup toplantısında normalleşmeden duyduğu rahatsızlık sonucunda Erdoğan’la ittifakı bozup bizim ittifak yapmamızı teklif etmesi üzerine Bahçeli’ye verdiğim bir cevaptı. Ve o cevabı o günden sonra sayın Erdoğan sayın Bahçeli ile olan ilişkilerini onarmak için kullanıyor. Bunu anlayışla karşılıyorum. Ancak bu memleketin normalleşmeden anladığı; iktidarıyla, muhalefetiyle, birbiriyle diyalog kurabilen, sorunları konuşabilen, tartışabilen, birbirini ikna etmese de birbirine düşman gözüyle bakmayan ama mücadeleyi de eksik bırakmayan bir anlayışı takdir ediyor millet.”

Erdoğan’la ters düşen Bahçeli yeniden Cumhur İttifakı’na sarıldı!

YEREL SEÇİM SONRASI “YUMUŞAMA” ÇABASI

31 Mart tarihinde yapılan 2024 Yerel Seçimleri’nden CHP, Türkiye çapında en fazla oy alan parti olarak çıkmıştı.
Bu sonucun ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2 Mayıs’ta AKP Genel Merkezi’ne giderek AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etmişti. Bu ziyaretin ardından Recep Tayyip Erdoğan 3 Mayıs 2024 tarihinde, “Türk siyasetinde yumuşama sürecini başlatalım istiyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan ayrıca 11 Haziran 2024 tarihinde 18 yıl sonra CHP Genel Merkezi’ne gelerek Özgür Özel’e “iadeiziyaret” gerçekleştirmişti.

Bu süreçte, CHP’nin “Gölge bakan” olarak adlandırdığı genel başkan yardımcılarıyla kabinedeki bakanlar arasında görüşmeler yapılarak fikir alışverişinde bulunulmasına karar verilmişti.

Gökhan Günaydın: Yumuşamadan bir şey beklemek fazla ümitvarlık