ABC Politik

Gündem

Özel, erken seçim için süre verdi! Okuyan, nedenini yorumladı

Özel, erken seçim için süre verdi! Okuyan, nedenini yorumladı
Email :

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Bugünden 1 buçuk yıl sonra erken seçim olur” dedi. TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan ise bu sözleri, “CHP, iktidarı istemez bu tabloda. Bu ekonomi politikalarının en az 1 buçuk 2 yıla daha ihtiyacı var” şeklinde değerlendirdi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, BirGün yazarı Doğan Tılıç’a açıklamalarda bulundu. Özgür Özel “Daha önce yaptığımız tanımlamaları geriye alan hiçbir beyanımız olmadı. Otokrasi, tek adam rejimi, totaliter diktatoryal rejime evriliyor tespitlerini hepimiz yaptık ve bunları geri alan bir tavrımız yok.” dedi.

AKP’NİN YANDAŞ MEDYA KAMPANYASI

Sözlerine devam eden Özel “Bu rejimi değiştirmek için sadece söylem düzeyinde sert polemiklerin seçmene işlememesi. Meseleyi karşılıklı sürekli ateş halinden, iktidara oy veren seçmenin sorunlarını sürekli dile getiren, iktidarın kalesi Rize’de çay mitingi yapan, emekli mitinginde her siyasi görüşten emekliyi bir araya toplayan, geçinemiyoruz mitinginde her siyasi eğilimden seçmeni bir araya getirmeye çalışan bir muhalefet hattı izlemek olarak görüyoruz”, diyor. “AKP’nin nizami ve gayri nizami yollarla ele geçirdiği basınla CHP’yi sanki terör örgütleriyle birlikte hareket eden, iktidara geldiğinde yönetemeyecek, sorunlara duyarsız, kavgacı bir parti gibi gösteren bir kampanyası vardı. Buna karşı bir politika izliyor ve CHP’yi görmeyen seçmenin de görmesini sağlamaya çalışıyoruz.” dedi.

“DERDİM AKP VE MHP SEÇMENİYLE NORMALLEŞMEK”

Gündemdeki “normalleşme” adımlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Özel, “Ben iktidarı normalleştirme peşinde değilim. Ben MHP olmasa da AKP olmasa da normalleşirim. Benim derdim onların seçmenleriyle normalleşmek” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET ÇIKIŞI

CHP’nin düzenlediği mitinglerle ilgili konuşan Özel, şunları söyledi:

“Asgari ücrete zam vermezseniz biz sokaklara döküleceğiz diye söyledik. Geçinemiyoruz mitingine DİSK, Hak-İş ve Türk-İş başkanlarını arayıp davet ettim. Ben masadan ve görüşmeden bir asgari ücret zammı çıkarsam bunun kaybedeni olmazdı. Çıkaramadım, şimdi bunun bedelini iktidarın tek başına ödemesi için ben buna susmayacağım. Mücadele müzakere dengesi bu.”

ERKEN SEÇİM ÖNGÖRÜSÜ

1 buçuk yıl sonra bir erken seçim olacağını öngördüğünü belirten Özel, “Türkiye ilk seçimde Erdoğan yönetiminden kurtulacak. İlk seçim dediğim 2028 değil. Ben 31 Mart seçim sonuçlarını araçsallaştırarak seçim istemeyeceğimi söyledim. Bu seçim istemiyorum demek değil. En çok ben istiyorum. Vatandaş da, anketler gösteriyor ki, yavaş yavaş seçim istemeye başladı. Erdoğan 5 yıllığına seçildi ama bence seçildikten 2 buçuk yıl sonra, bugünden 1 buçuk yıl sonra erken seçim olur. Ben erken seçimden kaçmam, bunun için koşarım.” dedi.

KEMAL OKUYAN: BU EKONOMİ POLİTİKALARINI 1 BUÇUK, 2 YILA İHTİYACI VAR

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Türkiye Komünist Partisi(TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan, TELE1 ekranlarında Zeynel Lüle’nin sunduğu Gerçeğin İzinde programına katıldı ve Özgür Özel’in yaptığı açıklamayı değerlendirdi.

Okuyan, CHP toplantılarında eski Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati döneminde Mehmet Şimşek’i göreve gelmesi gerektiğinin söylendiğini, Mehmet Şimşek’in göreve gelmesinden de memnuniyet duyulduğunu söyledi.

Kemal Okuyan şunları söyledi:

“Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu yeni yönetiminin seçimden sonra -yani seçimden başarılı çıktılar- ‘Seçimi gündeme almayacağız’ demesinin kaynağında Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçmen davranışını çok iyi okuması yok. Şu var: Türkiye’de ağır bir ekonomik tablo var. Ağır derken de kast ettiğim halk için ağır. Birileri için muhteşem bir tablo var. Şimdi Türkiye’de sermaye kesimleri bu ekonomik programın belli bir noktaya vardırılmasını istiyor. Kesintiye uğramasını istemiyorlar. AKP de istemiyor. Cumhuriyet Halk Partisi de istemiyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Nebati döneminde ve daha öncesinde Damat bakanken Mehmet Şimşek’i savunuyorlardı. Hatta Cumhuriyet Halk Partisi’nin toplantılarında Mehmet Şimşek ve ekibinin aslında Türkiye için bir şans olduğu, bu tarz bir ekibin göreve gelmesi gerektiği açıkça söyleniyordu. Zaten Mehmet Şimşek geldiğinde göreve bayağı mutlu olundu. Muhalif çevrelerde de mutlu olundu. Çünkü öbür tarafı cehaletle suçluyorlardı. Diyorlardı ki Mehmet Şimşek, ekonominin gereklerini yapacak. Geldi. Gerekleri de şu: Kemer sıkma halk için. Acı reçete. Aslında IMF reçeteleri uygulandı.”

Okuyan, CHP’nin hemen erken seçim istememesinin nedeninin seçimin kazanılması durumunda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından uygulanan ekonomik “acı reçete”nin CHP tarafından uygulanmak zorunda kalınacağı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Okuyan, “CHP ise bu ekonomi politikalarının ortasında kesintiye uğramasını ve belki de muhtemel bir iktidarı istemez bu tabloda. Bu ekonomi politikalarının en az 1 buçuk 2 yıla daha ihtiyacı var” dedi.

Kemal Okuyan şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi burada seçim istemek çok cüretli bir şey. AKP istemez, çünkü AKP bu politikaların belli bir bazı açıdan sonuç vermesini bekleyecek, ondan sonra seçime gidecek. CHP ise bu ekonomi politikalarının ortasında kesintiye uğramasını ve belki de muhtemel bir iktidarı istemez bu tabloda. Çünkü o acı reçeteyi kendileri uygulamaya başlayacaklar. Şimdi mesele bu. Sermaye istemiyor. Sermaye, erken seçim gündeme geldiği takdirde doğrudan müdahale eder. Riske atıyoruz derler. Ellerinde büyük güçler var. Medya gücü var, lobi faaliyetleri var. Yani dolaysıyla bugün Türkiye’de erken seçim olmamasının nedeni dediğim gibi Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçmen davranışını iyi okudu, seçmen bizi destekledi ama oyunu ödünç verdi filan bu mesele değil. Tamamen uygulanan bu ekonomi politikalarıyla ilgili. Bu ekonomi politikalarının en az bir buçuk iki yıla daha ihtiyacı var.”