ABC Politik

Gündem

Aydın’dan sonra Kurucular Kurulu Üyesi de istifa etti

Aydın’dan sonra Kurucular Kurulu Üyesi de istifa etti
Email :

Kurucu Genel Başkan Meral Akşener’in 6’lı Masa stratejisini ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanla yaptığı görüşmenin içeriğinin açıklanmamasını eleştiren Ankara Milletvekili Koray Aydın, İYİ Parti’den istifa etti. Koray Aydın, istifasından yarım saat önce arayan Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu’nun telefonunu açmadığını söyledi. Aydın’ın ardından Kurucular Kurulu Üyesi Sevin Çağlayan da istifa etti.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Bir süredir siyaset kulislerinde konuşulan Kurucular Kurulu Üyesi ve Ankara Milletvekili Koray Aydın’ın İYİ Parti’den istifası gerçekleşti.

“Allah’a ısmarladık İYİ Parti” başlıklı yazılı bir açıklama yapan Koray Aydın, Kurucu Genel Başkan Meral Akşener’in 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi öncesi kurulan 6’lı Masa’daki stratejisini ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 5 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaptığı görüşmenin içeriğinin açıklanmamasını eleştirdi.

Koray Aydın, “İYİ Parti’deki bütün bu erime ve gerileme süreci, bizzat Sayın Akşener’in sevk ve idaresinde gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Aydın ayrıca Genel İdare Kurulu’nun “hür ve müstakil” olarak girme kararı aldığı 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nin sonuçlarını ise, “İYİ Parti tarihinin en büyük seçim hezimeti” olarak niteledi.

DERVİŞOĞLU’NA BAŞARILAR DİLEDİ

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’na başarılar dileyen Koray Aydın’ın açıklaması şu şekilde:

“ALLAH’A ISMARLADIK İYİ PARTİ

Ayrılıklar zor ve hüzün doludur.

Haksızlık ve hukuksuzluklar karşısında cesur insanlar olarak, İYİ Parti’yi büyük umut heyecan ve hayallerle; büyük emek, gayret ve fedakarlıklarla kurduk.

İYİ Parti gerçek bir mücadelenin ve hikâyenin sonucu doğdu.

İYİ Parti kurulmasıyla birlikte Türkiye’de pek çok şeyi değiştirdi, muhalefete ve milletimize umut oldu. AK Parti iktidarlarına karşı kazanılan en büyük başarıların öznesi oldu.

Ancak son iki yıldır bir şeyler ters gitmeye başladı.

İYİ Parti, tam kitlelere açılacağı bir dönemde içine kapandı, 2023 genel seçimleri öncesi yersiz ve zamansız bir şekilde ilçe ve illerde kongre sürecini başlatarak enerjisini iç rekabete harcamak durumunda kaldı. 2023 genel seçimlerine giderken Altılı Masa sürecinde yetkili kurulların tam desteği olmasına rağmen hatalı bir strateji yürütüldü.

Akabinde tamamen ötekileştirmeye ve adaletsizliğe dayanan, sözde milletvekili temayül yoklaması ile yeni bir ayrışma süreci daha yaşandı.

Bir zamanlar huzur ve güven dolu İYİ Parti Ailesi’nin evinde artık huzursuzluk ve güvensizlik baş gösterdi.

2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili genel seçimlerinde ise en hafif tabirle “kendini tekrar eden” bir parti konumuna düştük, bir arpa boyu yol alamadık.

2024 yerel seçimlerinde, iktidarın değirmenine su taşıyan söylem, eylem ve politikalar; milletimiz tarafından kesinlikle reddedildi ve İYİ Parti tarihinin en büyük seçim hezimetini yaşadı.

Bu süreçlerde gerek yetkili kurullarda gerekse de bizzat Kurucu Genel Başkan Sayın Meral Akşener’e yaptığımız uyarılar ise kulak ardı edildi. Yerel seçimlerdeki hatalı karar ve yanlış söylemlere itiraz eden il ve ilçe teşkilatlarımız ötekileştirildi.

Bu başarısızlıkların ardından kurultaylar toplansa da tam ve kâmil manada bir özeleştiri yapılamadı.

İYİ Parti, bugün itibariyle 2023 yılı başındaki 617 bin 513 üyesinin üçte birini, 2023 genel seçimlerinde aldığı oyun da yarıdan çoğunu 2024 yerel seçimlerinde ne yazık ki kaybetti.

İYİ Parti’deki bütün bu erime ve gerileme süreci, bizzat Sayın Akşener’in sevk ve idaresinde gerçekleşti.

Biz, bütün bu dönemlerde İYİ Parti zarar görmesin diye, azami gayret gösterdik, son derece hassas davrandık ve kılı kırk yardık.

Görüş, fikir ve önerilerimizi yetkili kurul toplantılarında açık ve net bir şekilde ifade ettik. Parti içi sorunları basın ve kamuoyu önünde asla konuşmadık ve tartışmadık.

İYİ Parti’nin kuruluş hikayesi ve Türk siyasetindeki mücadelesi, tarihçiler ve konunun uzmanları tarafından elbette yazılacak ve tezlere konu edilecektir.

Burada sadece “İYİ Parti hangi amaçlar için yola çıkmıştı?” Sorusunun özet cevabını vermeyi, bu açıklama için gerekli ve yeterli görüyorum. Kurucu Teşkilat Başkanı olduğum İYİ Parti; ana omurgasını Türk milliyetçilerinin oluşturduğu, milliyetçi, demokrat ve kalkınmacı kimliğiyle bütün Türk milletini kucaklayan bir parti olarak yola çıkmıştı; Türk devletinin kurucu fikri olan Türk milliyetçiliğini ayaklarının altına alanların, ayağına gitmek için değil.
İYİ Parti, her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı, Saray’la sembolleşen tek adam düzenine karşı, Türkiye’de hak, adalet ve medeniyet yolunun taşlarını döşemek için İYİ’ler ve Cesurlar Hareketi olarak yola çıkmıştı; Saray’a giden yolun taşlarını döşemek için değil.

İYİ Parti Kurucu Genel Başkanı Sayın Meral Akşener ile Sayın Cumhurbaşkanının, Saray’da yaptığı Parti’den habersiz görüşmenin konusu ve içeriğinin açık ve net bir şekilde açıklanmaması halinde; İYİ Parti’nin kuruluş felsefesinin temelden sarsılacağına ve Parti’yi dağılmaya sürükleyeceğine dair, birer hafta arayla iki önemli açıklama yaptım. Yaptığımız çağrılara, İYİ Parti tabanı ve aziz milletimiz büyük bir ilgi ve teveccüh gösterirken, İYİ Parti yönetimi açıklamalarıma duyarsız ve kayıtsız kaldı; endişelerimi, uyarılarımı ve önerilerimi dikkate almadı; gerekli adımları zamanında, yeterince ve gereğince atmadı.

İYİ Parti 5. Olağanüstü Büyük Kurultayının üzerinden geçen iki ayda yaşanan gelişmeler, Parti’de yönetim anlayışı bakımından bir değişim olmadığını açıkça ortaya koydu.

Son kurultayın ardından İYİ Parti’de derlenme, toparlanma ve kucaklaşma beklerken, istifa üstüne istifalarla sarsıldık. Yeni katılımlar beklerken, sudan sebeplerle yapılan ihraç taleplerini görmek durumunda kaldık.

Gelinen noktada;

İYİ Parti’de varlığımıza, görüş, fikir ve önerilerimize artık pek fazla ihtiyaç duyulmadığına üzülerek kanaat getirmiş bulunuyorum.

Bu kanaate varmamda Saray’daki malum görüşme ve sonrasındaki gelişmeler, bardağı taşıran son damla olmuştur. Dolayısıyla bu kanaatim yaklaşık iki yıllık bir sürece dayanan, belli bir birikimin sonucudur. 25 Ağustos 2017 tarihinde ömrümüzü vakfettiğimiz, baba ocağımız olan eski partimizden ayrılırken şu sözleri ifade etmiştim:

“Hiçbir çıkar ve hesap gütmüyorum. Olacaklarım, hali hazırda olduklarımdan fazla değildir. Tek muradım, çocuklarımıza ve torunlarımıza daha müreffeh bir Türkiye Cumhuriyeti bırakabilmek için son nefesime kadar mücadele etmektir.”

Bugün de aynı noktadayım.

İYİ Partili dava arkadaşlarımla yaptığım uzun istişareler sonucunda; özetle ifade ettiğim gerekçelerle, Kurucular Kurulu Üyesi ve Ankara Milletvekili olduğum, belli dönemlerde önemli görevler üstlendiğim İYİ Parti’den üzülerek istifa ediyorum.

İYİ Parti’nin mevcut Genel Başkanı Sayın Müsavat Dervişoğlu’na ve yönetimine başarılar diliyorum.

Kuruluşundan bugüne kadar İYİ Parti’nin hemen her kademesinde emek vermiş, alın teri dökmüş ve mücadele etmiş bütün dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum, varsa haklarımı helal ediyorum, onların da haklarını helal etmelerini diliyorum.

Ülkesine ve milletine aşık bir Türk milliyetçisi olarak hizmetlerime ve mücadeleme Bağımsız Milletvekili olarak devam edeceğim.

Allah’a ısmarladık İYİ Parti.

Kalın sağlıcakla.

Selam ve saygılarımla.”

 

DERVİŞOĞLU’NUN TELEFONUNU AÇMAMIŞ

Müsavat Dervişoğlu’nun istifasından yarım saat önce kendisini aradığını belirten Aydın, telefonu açmadığını söyledi. Aydın, “Kalmam için bir niyeti vardıysa bu 5 gündür konuşuluyordu. Telefonu açmak için gerekçe kalmadı. Dün Partiden birini görevlendirmiş. Onlar gelip görüşmek istediklerini söylediler. Ben de o süre bitti dedim” ifadelerini kullandı.

Halk TV’ye konuşan Aydın, “Toplumun bir kesimini ben istifa etmelerini engelliyordum, durduruyordum. Etmek istiyordular. Bugüne kadar onları zorladım yani. Zaten de partide çok istifalar oldu” dedi.

Aydın’ın açıklamaları şöyle:

Ben kongreyi kaybettim. Gece eve gittim erkenden uyudum. O gece çok istifa oldu. Önleyemedim onu. Şimdi de ayrılanlar olur. Yarından başlar. Ben bir süre bağımsız kalacağım. Bir parti kurmak veya bir şey yapmak niyetimiz, arzumuz yok. Hiçbir partiye de gitmeyi düşünmüyorum. Ama siyasi hayatımızda yani yön değiştirmedim. Sadece yaptığım şu, ülkenin gidişatına karşı duruşum var. Bu konuda kendi partilerimizi bıraktık ayrıldık. Çünkü o yoldan ayrıldığı için ayrıldık. Şimdi mevcut durumda da sıkıntıların yaşadığı bir dönemde yanlışa ortak olmama kararı.

Yeni parti kurma gibi bir niyetim yok. Hiçbir partiye girmeyeceğim. Hiçbir milletvekilini aramadım. Çünkü böyle bir dönemde onu yapmak da bana yakışmazdı. Müstakil olarak yola devam ettim. Şu anda bundan hiç haber etmeden, siz de gelin katılın demedim. Müsavat Dervişoğlu yolunda yol yürüme ihtimali de kalmadı. Açıklamama yarım saat kala aradı ama açmadım görüşmedik.

Kalmam için bir niyeti vardıysa bu 5 gündür konuşuluyordu. Telefonu açmak için gerekçe kalmadı. Dün Partiden birini görevlendirmiş. Onlar gelip görüşmek istediklerini söylediler. Ben de o süre bitti dedim. Geri adım atmamız mümkün değil. İsteseydi onu çok önceden yapılabilirdi. Meral Hanım’dan hiçbir teklif yok. İYİ Parti defteri tümüyle kapandı. Partiye büyük bir kitle getiren insanlardan biriydim. Meral Hanım’ın peşinden koşup gelmedi. İYİ Parti defteri tümüyle kapandı. Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’yla yakın olacağıma dair iddialar doğru değil.”

DERVİŞOĞLU “REEL BİR ŞEY OLURSA PAYLAŞIRIZ” DEMİŞTİ

Müsavat Dervişoğlu, Koray Aydın’ın istifa edeceği iddialarına dair dün açıklama yapmıştı. Dervişoğlu, “Bize intikal eden herhangi bir şey yok. Basın mensubu arkadaşlarımız duyumlarıyla hareket ediyorlar. Reel bir şey olursa paylaşırız” ifadelerini kullanmıştı.

AKALIN “İSTİFA ETMESİ GEREKEN AYDIN DEĞİL” DEMİŞTİ

Kurucular Kurulu Üyesi Mehmet Tolga Akalın ise bugün henüz Aydın istifasını açıklamadan yaptığı açıklamada Koray Aydın’a istifa kararını gözden geçirme çağrısında bulunmuştu.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Mehmet Tolga Akalın şu ifadeleri kullanmıştı:

“Son birkaç haftadır çeşitli yayın organlarında Sayın Koray Aydın’ın istifa edeceğine ilişkin istihbari değerlendirmeler yapılmaktadır.

Son birkaç gündür de Sayın Aydın’ın yakın çevresini arayarak bu perşembe istifa edeceğine dair bilgilendirmede bulunduğu bilinmektedir.

İYİ Parti’den istifa etmesi gereken birisi vardır ve/fakat bu Koray Aydın değildir.

İYİ Parti genel merkezini süreçle ilgili aktif gayret göstermeye , Sayın Koray Aydın’ı da sağduyulu davranarak kararını gözden geçirmeye davet ediyorum.”

 

KONGREDE ADAY OLMUŞTU

Koray Aydın, Meral Akşener’in aday olmadığı ve Müsavat Dervişoğlu’nun kazandığı İYİ Parti 5. Olağanüstü Kongresi’nde Mehmet Tolga Akalın ve Günay Kodaz ile birlikte Genel Başkanlık için yarışmıştı.

Seçimin ilk turunda 472 oyla en fazla oyu Koray Aydın almasına rağmen, 1178 delegenin yüzde 50’sinin oyunu alamadığı için seçim ikinci tura kalmıştı.

İkinci turda ise Müsavat Dervişoğlu’nun oyu 570’e yükselmiş, 565 oy alan Koray Aydın ikinci sırada kalmıştı. Dervişoğlu da yüzde 50 oy şartını sağlayamadığı için seçim üçüncü tura kalmıştı.

Üçüncü turda 611 oy alan Müsavat Dervişoğlu, yüzde 50 oy şartını yerine getirerek Genel Başkanlık görevine seçilmişti. Koray Aydın’ın oyları ise 548’e düşmüştü.

KURUCULAR KURULU ÜYESİ ÇAĞLAYAN DA İSTİFA ETTİ

Koray Aydın’ın istifasının ardından Kurucular Kurulu Üyesi ve eski Genel İdare Kurulu Üyesi Sevin Çağlayan da aynı gerekçelerle istifa etti.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Sevin Çağlayan, “Bardağı taşıran son damla da İYİ Parti Kurucu Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Saray’da yaptığı, birçok iddiayı içinde barındıran ancak sebebi ve içeriği bir türlü açıklanmayan görüşmesi oldu. Bu görüşmeye mevcut Parti yönetimi de net bir tavır koymadı” ifadelerini kullandı.

Çağlayan’ın “Bir Allah’a ısmarladık da benden” başlıklı paylaşımı şu şekilde:

“BİR ALLAH’A ISMARLADIK DA BENDEN….

Bir başkaldırı, bir varoluş, hepsinden önemlisi karabasan gibi bu ülkenin üzerine çöken ceberut saray yönetiminden kurtuluş ümidi olarak doğmuştu, davamızın, ilkelerimizin harman olduğu yuvamız; İYİ PARTİ..

Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, milliyetçi ve demokrat vatanseverleri kucaklayan Cesurlar Hareketi İYİ Parti’de Kurucular Kurulu Üyeliği, Genel İdare Kurulu Üyeliği, Milletvekili Adaylığı ve Belediye Başkan Adaylığı görevlerinde gururla bulundum.

Bu meşakkatli süreçte varımızı yoğumuzu döktüğümüz İYİ Parti’nin, ne yazık ki bütün çabalara rağmen; 2023 genel seçim süreci, ardından yapılan kongre, her şeye rağmen yarışa girdiğimiz 2024 yerel seçimleri ve yine akabinde gerçekleşen Kurultayla gerçekleşen yeni yapılanmanın pek çok hata ve telafi edilemez sorunlar barındırdığını üzüntüyle takip ettik.

Bununla beraber Genel ve Yerel seçim süreçlerinde, ardından da yeni yapılanma sırasında ortaya atılan iddialar canımızı yakarken, bunlara cevap vermesi gerekenlerin sessizliği ve gereken tepkileri vermemeleri artık beni de yol ayrımına getirdi.

Bardağı taşıran son damla da İYİ Parti Kurucu Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Saray’da yaptığı, birçok iddiayı içinde barındıran ancak sebebi ve içeriği bir türlü açıklanmayan görüşmesi oldu. Bu görüşmeye mevcut Parti yönetimi de net bir tavır koymadı.

Bu görüşmenin ardından İYİ Parti’nin akillerinin temel düşüncesi olan: “İYİ Parti, demokrasinin temeli olan yasama, yürütme ve yargı arasındaki kuvvetler ayrılığı ilkesini yerle bir eden tek adam düzenine ve bu düzenin sembolü olan Saray rejimine karşı, tam ve kâmil manada bir demokrasiyi yeniden inşa etmek için asil bir başkaldırı hareketi olarak yola çıkmıştır. Bir gün bir İYİ Partilinin bu ucube sitemde görev alma ihtimalinin tartışılması için kurulmamıştır.” yaklaşımı bundan sonraki siyasi hayatıma ışık tutacak olup BÜYÜK ATATÜRK’ün izinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin menfaatleri ve yükselmesi için çalışmalarıma devam edeceğim.”

 

AĞIRALİOĞLU SONBAHARDA YENİ PARTİ KURACAK

2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde 6’lı Masa’nın Cumhurbaşkanı Adayı olarak dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu göstermesini ve HDP’nin Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini açıklamasını eleştirerek 28 Mart 2023’te İYİ Parti’den istifa eden eski İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu kuracağı yeni parti hakkında açıklamalarda bulundu.

Yavuz Ağıralioğlu, partisini sonbaharda kuracağını, partinin isminin henüz netleşmediğini ve yeni partide mevcut milletvekillerinin de olabileceğini söyledi.