ABC Politik

Gündem

Kayseri’de çocuk tacizi provokasyonu! Özel’den muhalefeti suçlayan Erdoğan’a yanıt

Kayseri’de çocuk tacizi provokasyonu! Özel’den muhalefeti suçlayan Erdoğan’a yanıt
Email :

Kayseri’de dün gece Suriyeli bir şüpheli, 7 yaşındaki amcasının kızını taciz etti. Halk olaya tepki gösterirken bazı iş yerleri yakıldı. Şüpheli İ.A. tutuklanırken 5 polis yaralandı. Olay kapsamında 67 kişi gözaltına alındı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dün Kayseri’de küçük bir grubun yol açtığı müessif olayın sebeplerinden biri, muhalefetin zehirli söylemleridir” dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Erdoğan’ın sözlerine, “Komşunda iç savaş kışkırtıcılığı yaparsan bu kadar sığınmacıyı da bu memleketin başına musallat edersin” şeklinde yanıt verdi.

Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Danişmentgazi Mahallesi’nde dün saat 21.00 sularında Suriye uyruklu bir kişi, 7 yaşındaki amcasının kızını taciz ederken yakalandı. Olay sonrası toplanan mahalle sakinleri, şüpheliyi yakalamak için taşkınlık çıkardı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Polis Özel Harekat ekipleri tarafından yakalanan şüpheli, bölgeden uzaklaştırılırken, kalabalık grup araçları ters çevirdi ve yabancı uyruklu vatandaşlara ait bazı iş yerlerini ise ateşe verdi.

Polis, mahallede geniş güvenlik önlemi aldı.

ŞÜPHELİ YAKALANDI, ÇOCUK KORUMAYA ALINDI

Kayseri Valiliği, tacizi gerçekleştiren Suriyeli sanığın yakalandığını ve mağdur çocuğun koruma altına alındığını açıkladı.

Valilik’in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Kayseri Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Danişmentgazi Mahallesi’nde Suriye uyruklu bir şahsın küçük yaştaki Suriye uyruklu bir çocuğa yönelik taciz davranışı neticesinde emniyet birimlerimizce şahıs gözaltına alınmış olup çocuğumuz ise birimlerimizce koruma altına alınmıştır.

Konu tarafımızca titizlikle takip edilmekte olup vatandaşlarımızı itidalli davranarak resmi makamlarca belirtilen açıklamalar haricinde herhangi bir eylemin içinde olmamaları hususunda kamuoyuna saygıyla sunulur.”

 

VALİ ÇİÇEK: 5 POLİS YARALANDI

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, vatandaşları sakinleştirmek için olayların yaşandığı bölgeye geldi. Vali Çiçek çevredeki bir apartmanın balkonuna çıkarak burada vatandaşlara sakin olmaları uyarısında bulundu.

5 polisin yaralandığını belirten Vali Çiçek, “Ben öfkenizi iyi anlıyorum. Şu an gerçekten çok kızgın olduğunuzu ve bu olayın alçak bir olay olduğunu biliyorum. Ben size valiniz olarak söz veriyorum. Bir daha Danişmengazi Mahallesi’nde böyle bir alçaklık olmayacak. Hepinizin canı yanıyor anlıyorum. Sizin bu ülkenin beraberliği için dağlarda, taşlarda terörle mücadele eden polis arkadaşlarımız sizin güvenliğiniz için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ben sizin mesajınızı aldım. Allah rızası için hiçbir polisimizin burnu kanamasın. Ne gerekiyorsa yapacağız. Burada kimsenin canı yanmasın. Şu anda 5 polisimiz yaralı. Devlet gereğini sonuna kadar yapacaktır. Herkesin dağılmasını istiyorum” dedi.

67 GÖZALTI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve 67 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Ali Yerlikaya’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

“Dün akşam saatlerinde Kayseri, Melikgazi Eskişehir Bağları bölgesinde Suriye uyruklu I.A adlı şahıs, akrabası olan Suriyeli bir kız çocuğunu taciz etmesi üzerine, çevredeki vatandaşlar tarafından yakalanarak güvenlik güçlerine teslim edilmiştir. Konuyla ilgili derhal soruşturma başlatılmıştır.

Ancak daha sonra vatandaşlarımız bu bölgede toplanmış, insani değerlerimize yakışmayan bir tavırla yasa dışı hareket ederek Suriye uyruklu şahıslara ait ev, iş yeri ve araçlara zarar vermiştir.

Söz konusu eylemlere güvenlik güçlerimizin müdahalesi esnasında 67 şahıs gözaltına alınmıştır. Toplanan kalabalık saat 02.00’dan sonra dağılmıştır.

Türkiye bir hukuk devletidir. Güvenlik güçlerimiz tüm suç ve suçlularla mücadelesini dün olduğu gibi bugün de sürdürmektedir. Yüce Türk Adaleti, suçlulara hak ettikleri cezaları vermektedir.

Halkımızın kamu düzenini, güvenliğini ve insan haklarını gözetmeden çevreye zarar vermesi kabul edilemez.

İnancımızda, medeniyet değerlerimizde, Aziz Milletimizin sicilinde olmayan yabancı düşmanlığına müsaade edemeyiz.”

 

Adliyeye sevk edilen şüpheli İ.A., çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.

ÜMİT ÖZDAĞ: VALİLİK SURİYELİLERİ KORUYUN TALİMATI VERDİ

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise Kayseri Valiliği’nin polislere Suriyelileri koruma talimatı verdiğini ve taciz şüphelisinin yakınlarının şüpheliyi yakalamaya çalışan polislere zorluk çıkardığını öne sürdü.

Sosyal medya hesabından “Evlerinizi dönün” çağrısı yapan Ümit Özdağ şu paylaşımı yaptı:

“KAYSERİ’de Eskişehir Bağları* mahallesinde

-Suriyeli bir sığınmacı, 5 yaşındaki başka bir Suriyeli kız çocuğuna tecavüz eder.

-Tecavüzcüyü almak isteyen Polise karşı, tecavüzcünün yakınları zorluk çıkarır ve olaylar büyür.

-Mahallede yaşayan Türkler olayı duyunca polise direnen Suriyelilere tepki gösterir. Diğer mahallelerden gelen Türkler de sokağa çıkar ve Suriyelilere tepki gösterirler.

-olaylar bir anda büyür. Polis sayısı yetersiz kalır. Valilik talimatıyla istirahatli tüm polisler acil göreve çağırılır

-Valilik Polislere Suriyelileri koruyun talimatı verilir.

Suriyeli nüfusun yoğun olduğu *Danişmend Gazi* Mahallesinde de Kayseri halkı sokağa çıkarak gösterilere başlar. O mahalleye de Polis sevk edilir. Olayların bu noktaya gelmesinin nedeni hiç şüphesiz şımartılan Suriyelilerin tecavüzcüyü polise vermeyip, direnmesidir.

Sevgili Kayserililer, polis güçlerine yardımcı olarak evlerinize dönün. Tepkinizi gösterdiniz. Olayların büyümesi Türkiye’nin düşmanlarının işine yarayacaktır.”

 

 

ERDOĞAN MUHALEFETİ SUÇLADI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün partisinin Yerel Yönetimler Toplantısı’nda taciz hakkında açıklamalarda bulundu.

Olaylar için muhalefeti suçlayan Recep Tayyip Erdoğan “Toplumda yabancı düşmanlığı ve sığınmacı nefretini körükleyerek hiçbir yere varılamaz. Dün Kayseri’de küçük bir grubun yol açtığı müessif olayın sebeplerinden biri, muhalefetin zehirli söylemleridir. Kim olursa olsun vandallık yapmak, sokakları ateşe vermek kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

ÖZEL YANIT VERDİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yangından etkilenen Aydın Kuşadası’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan’ın suçlamalarına yanıt veren Özgür Özel, Türkiye’deki sığınmacı sorunun nedeninin AKP iktidarı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Özel, “Hangi muhalefeti kastetti bilmiyorum. CHP’nin böyle bir ithama muhatap olamayacağı açık. Kime söylüyorsa ondan cevabını alsın. Dün yaşanan olaylar ve Türkiye sığınmacı sorunu varsa ne diyor? ‘Her şeyin sorumlusu benim…’ O zaman bunun da sorumlusu sensin. Komşunda iç savaş kışkırtıcılığı yaparsan bu kadar sığınmacıyı da bu memleketin başına musallat edersin. Bu kadar sığınmacının gelmesinde hangimizin sorumluluğu var” şeklinde konuştu.

TİP: IRKÇI SALDIRIYA DÖNÜŞMESİ KAYGI VERİCİDİR

Türkiye İşçi Partisi’nin(TİP) tacizle ilgili yaptığı açıklamada yaşananların Türkiye’de çocukların güvende olmadığının göstergesi olduğu değerlendirmesine yer verildi.

Yaşanan olayların “kaygı verici” olduğu yorumunda bulunulan açıklama şu şekilde:

Dün gece Kayseri’de bir çocuğun istismar edildiği iddiası, dini, milliyeti, ırkı ne olursa olsun çocuklarımızın güvende olamadığının ne yazık ki yeni bir göstergesidir. Failin gerekli cezayı alması konusunda sürecin takipçisi olacağız.

Öte yandan konunun hızla şiddet eylemlerine ve göçmen karşıtı ırkçı saldırıya dönüşmesi kaygı vericidir. Saldırılarda sorumluluğu bulunan kişiler ve yetkililer hakkında derhal soruşturma başlatılmalıdır.

Suriye’nin iç işlerine müdahale ederek savaşı tetikleyen; Türkiye’ye düzensiz göçü önlemek bir kenara dursun, Geri Kabul Anlaşması ve benzeri uygulamalarla halkları birbirine düşmanlaştıran AKP-MHP iktidarı ile göçmen karşıtı nefret söylemleriyle kendine politik çıkar sağlamaya çalışan tüm aktörler ise bu tablonun asıl sorumlusudur.

Çocuklarımızın güvenli geleceği ve toplumsal barışı sağlamak için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

 

63 HESABA SORUŞTURMA

Ali Yerlikaya, provokatif olayla ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle 63 hesaba soruşturma açıldığını söyledi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Ali Yerlikaya şu ifadeleri kullandı:

“30 Haziran 2024 akşamı Kayseri’de meydana gelen olaylar sonrası sosyal medya platformu X üzerinden yaklaşık 79 bin hesaptan, 343 bin paylaşım yapıldı.

Paylaşım yapılan hesapların %37’sinin bot; paylaşımların %68’nini ise provakatif amaçlı ve negatif olduğu tespit edildi.

63 hesap ile ilgili soruşturma başlatıldı. Bunların 10’u savcılığa sevk edildi; diğerlerinin işlemleri devam ediyor.

Ülkemizin huzur ve güvenliğini tehdit eden, provokatif paylaşım yapanlara, nefret söylemlerinde bulunanlara göz açtırmayacağız”