ABC Politik

Dünya

Biden, Trump hakkındaki dokunulmazlık incelemesini “tehlikeli” buldu

Biden, Trump hakkındaki dokunulmazlık incelemesini “tehlikeli” buldu
Email :

ABD Yüksek Mahkemesi, eski Başkan Donald Trump’ın resmi eylemlerinden ötürü kısmi dokunulmazlığı olduğunu, gayriresmi eylemlerinden ötürü ise dokunulmazlığının olmadığını hatırlattı. Yüksek Mahkeme, Donald Trump’ın 2020 Başkanlık Seçimi’ne müdahale ve 6 Ocak 2021 Kongre Baskını suçlamalarına konu olan eylemlerin resmi mi gayriresmi mi olduğuna karar vermesi için dosyayı Bölge İdare Mahkemesi’ne gönderdi. ABD Başkanı Joe Biden ise kararı, “tehlikeli bir emsal” olarak niteledi.

ABD Yüksek Mahkemesi yargıçları, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın mahkemeye yaptığı, hakkındaki iddialara karşı “Başkanlık dokunulmazlığı” olduğu yönündeki başvurusunu değerlendirdi.

Mahkeme, 3’e karşı 6 oyla, eski Başkan’ın resmi eylemleri nedeniyle kovuşturmaya karşı dokunulmazlık hakkına sahip olduğuna ancak bu dokunulmazlığın, özel davranışları için geçerli olmadığına karar verdi.

Yüksek Mahkeme Başkanı yargıç John Roberts, kararda, “Güçlerin ayrı olduğu anayasal yapımız altında, başkanlık yetkisinin niteliğinin, eski bir başkanın görev süresi boyunca resmi eylemlerinden dolayı cezai kovuşturmaya karşı kısmi dokunulmazlığa sahip olmasını gerektirdiği sonucuna vardık” ifadesini kullandı.

“BAŞKAN KANUNLARIN ÜSTÜNDE DEĞİLDİR”

Öte yandan ABD Başkanı’nın kanunların üstünde olmadığını belirten Robert, “Başkan’ın resmi olmayan eylemleri nedeniyle dokunulmazlığı yoktur ve yaptığı her şey resmi değildir. Başkan, kanunların üstünde değildir” ifadelerine yer verdi.

Robert, kararı alt bölge federal mahkemesine göndereceklerini belirterek, “Buna göre, Trump’ın bu alandaki davranışının resmi mi yoksa gayriresmi mi olarak nitelendirilip nitelendirilmeyeceğini ilk etapta belirlemesi için Bölge Mahkemesi’ne gönderiyoruz” bilgisini paylaştı.

BIDEN “TEHLİKELİ” BULDU

Beyaz Saray’da açıklama yapan Joe Biden, kararı, “tehlikeli bir emsal” olarak değerlendirdi. Biden, “Mahkemenin kararı kesin olarak başkanın yapabileceklerinin neredeyse hiçbir sınırı olmadığı anlamına geliyor” diye konuştu.

Joe Biden, Yüksek Mahkeme’nin hükmüne karşı artık Amerikan halkının, Trump’ın 6 Ocak’taki rolü konusunda karar vermesi gerektiği değerlendirmesinde bulunarak, “Amerikan halkının, Trump’ın gücünü korumak için şiddete başvurmasının kabul edilebilir olup olmadığına, başkanlık için Trump’a güvenmek isteyip istemediğine karar vermesi gerekiyor” dedi.