ABC Politik

Gündem

Koca’nın beklenen istifası geldi! Kurum, 13 ay sonra koltuğuna geri döndü

Koca’nın beklenen istifası geldi! Kurum, 13 ay sonra koltuğuna geri döndü
Email :

İstifa eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yerine 13 ay sonra yeniden Murat Kurum göreve getirildi. Bir süredir istifa edeceği söylenen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yerine ise Kemal Memişoğlu atandı. AKP’nin milletvekili sayısı 264’e düştü.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

AKP’de 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde birçok belediyenin muhalefete kaptırılması ve CHP’nin 1. parti çıkmasının ardından başlayan “değişim” tartışmaları toplam 9 il başkanının değişmesini getirmişti.

“Değişim” tartışmaları süren AKP’de 1 günde 2 il başkanı daha değişti

Son günlerde bu değişikliklerin kabineye de uzayacağı ve bazı bakanların değişeceği konuşuluyordu.

Beklenen değişiklikler meydana geldi ve kabinede 2 bakan değişti.

Görevlerinden istifa eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yerine önceki dönem Bakanlık görevinde bulunan ve Cumhur İttifakı’nın 2024 Yerel Seçimleri’nde Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Murat Kurum atandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yerine ise Kemal Memişoğlu atandı.

Bakanların görevden alınıp yenilerinin atanmasıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ise Resmi Gazete’de yayınlandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararnamede şu ifadeler yer aldı:

“Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen;

– Fahrettin KOCA’dan boşalan Sağlık Bakanlığına Kemal MEMİŞOĞLU,

– Mehmet ÖZHASKEİ’den boşalan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına Murat KURUM,

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 104 üncü ve 106 ncı maddeleri gereğince atanmıştır.”

KURUM 13 AY SONRA KOLTUĞUNA GERİ DÖNDÜ

Mehmet Özhaseki, istifasını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.

Özhaseki şu ifadeleri kullandı:

“Aziz milletimiz,

Uzun zaman önce; 1994 yılında Kayserili hemşehrilerimizin yoğun talebi üzerine, belediye başkanı olarak hizmet kervanına katılmıştım. Türkiye’nin zor yıllarıydı o dönemler. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı olarak devam eden bu yolculukta doğduğum şehre hizmet etmekten, her bir köşesine emek verip iz bırakmaktan derin bir manevi haz duydum.

İlerleyen yıllarda çok farklı alanlarda memleket hizmetinde görev almak kader yazgımız oldu. Önce Kayseri Milletvekili sonrasında AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı ardından da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak güzel Türkiye’mize hizmet ettim. Bu hizmet süresi boyunca Sayın Cumhurbaşkanımızla yol yürümek her daim bizim için bir onur vesilesi olmuştur.

Ülkemizin başına gelen en büyük doğal afette yaraları sarmak ve yıkılan şehirlerimizi imar etmek için tarihi bir sorumluk üstlendim. Hamdolsun; geldiğimiz noktada işlerin çözümünde önemli bir mesafe alınmış oldu. Yol netleşti, yapılacak inşa ve ihya faaliyetleri adım adım belirlendi.

Bugün ise; üstlendiğim bu kutlu görevi sağlık sorunlarım sebebiyle kendi dileğimle bırakmak istediğimi Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim.

Aldığım görevler boyunca gece gündüz çalışarak, hiçbir dünyevi hesabın içinde olmadan Hakk’ın rızasını temin etmeyi yegane gaye edinerek çalıştım. Vicdan terazisine uygun düşmeyen bir tutum içinde olmamaya ayrı bir özen gösterdim. Ne kendimin ne de çocuklarımın boğazından haram bir lokma geçmemesine yönelik hassasiyetimi hep diri tuttum.

Bundan sonraki dönemde kuracağımız aile vakfında sağlığım elverdiğince hizmet vermeye devam edeceğim. Ülkem için hayırlı olan her işe desteğim elbette sürecektir.

Milletimizden haklarını helal etmelerini hususiyle dilerim. Sayın Cumhurbaşkanımıza, göstermiş olduğu güven ve teveccühleri münasebetiyle şükranlarımı arz ediyorum.”

 

Bu atamayla birlikte Murat Kurum, Belediye Başkan Adayı olmak için istifa ettiği 4 Haziran 2023 tarihinden 13 ay sonra yeniden aynı göreve dönmüş oldu.

İMAMOĞLU “ÜSTÜN BAŞARILAR” DİLEDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde rakibi olan Murat Kurum’a “üstün başarılar” diledi.

Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun Sağlık Bakanı olmasını tebrik eder yeni görevinde başarılar dilerim. Ayrıca yerel seçimde İstanbul’da yarıştığımız Sayın Murat Kurum’a da yeniden atandığı Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı görevinde üstün başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

AKP, 264’E DÜŞTÜ

İstanbul Milletvekili Murat Kurum’un atanması sonrası toplam milletvekili sayısı 593’e, AKP’nin Meclis’teki sandalye sayısı 264’e indi.

Ayrıca TBMM Genel Kurulu’nda gelecek günlerde Murat Kurum’dan boşalan Çevre Komisyonu üyeliği için AKP tarafından bir milletvekili bildirilecek. Ardından komisyonda başkan seçimi yapılacak.

FAHRETTİN KOCA’NIN YERİNE KEMAL MEMİŞOĞLU

Bir süredir istifa edeceği konuşulan Koca, istifa etmeden önce açıklama yapmadı.

Fahrettin Koca, devir teslim töreninde bir konuşma yaptı.

Koca, 2 bin 183 günlük görev süresi boyunca “akla ve bilgiye hürmet”, “çözüme dahil olmak isteyenleri dahil etmek” ve “iletişime açık olmak” şeklinde 3 ilkeyi benimsediği açıklamasını yaptı.

“Çabalarla kıymeti artan ve sahibi millet olan bu emaneti şimdi size devrediyorum” diyen Fahrettin Koca şu ifadeleri kullandı:

“Bugünkü konuşmamı Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı olarak değil Dr. Fahrettin Koca olarak yapacağım ama bu bir veda konuşması değil. İnsanımıza karşı mesuliyet duygum ömür boyu devam edecek. Meclis’te yaptığım yeminle başlayan Sağlık Bakanlığı görevimdeki 2 bin 183 gün hayatımı tamamen milletime adanmış günleridir. Güveniyle bu imkanı bana veren sayın Cumhurbaşkanımız’a teşekkür ediyorum.

10 Temmuz 2018’de göreve geldim. Görevime bazı ilkelerle geldim. Bunlardan biri, akla ve bilgiye hürmettir. Bir diğeri, dayanışma ruhu ile çözüme dahil olmak isteyenleri buna dahil etmektir. Bundan hareketle duruşu, düşüncesi her ne olursa olsun bütün vatandaşlarımızı kuşatacak hizmet anlayışını benimsedim. Bir diğer ilkem iletişime açık olmak, iletişim içinde kalmaktı. Prensip olarak zamanında verilmiş cesur kararların gereklerini yapmaya çalıştım. Şehir Hastaneleri konusundaki çabam bunlar arasındadır.

Sağlık bakanlarımız yakın döneme kadar işlerini adeta bir hekim gibi göze çarpmadan yapan kişilerdi. Benim dönemim acı ve sarsıcı olayların dönemi oldu. 24 Ocak 2020 gününde Elazığ Depremi acısını yaşadık. Bunu, ilk vakasını 11 Mart 2020 günü açıkladığım Kovid-19 Küresel Salgını izledi. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş – Hatay Depremleri büyük bir travma oldu. Bu 3 olayda ağır sınavlar verdik. Sağlık sistemimizin bu sınavları başarıyla verdiğine inanıyorum.

Sayın Bakan, ben bir emanet devraldım. Çabalarla kıymeti artan ve sahibi millet olan bu emaneti şimdi size devrediyorum.”

Koca daha sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yeni atanan iki bakanı birden tebrik etti.

Fahrettin Koca, “Sn. Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevine atanan Sn. Murat Kurum’u tebrik ediyor, bu görevi kendisine devreden Sn. Mehmet Özhaseki’ye milletimize hizmetleri için teşekkür ediyorum. Sağlık Bakanlığı görevini üstlenen Sn. Kemal Memişoğlu’nu kutluyor, başarılar diliyorum. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.