ABC Politik

Spor

UEFA’nın “Bozkurt” soruşturması sonrası Almanya ve Türkiye’den karşılıklı hamleler

UEFA’nın “Bozkurt” soruşturması sonrası Almanya ve Türkiye’den karşılıklı hamleler
Email :

UEFA, Merih Demiral’ın Avusturya maçı sonrası “Bozkurt işareti” yapması hakkında soruşturma açtı. Almanya’dan gelen tepkiler üzerine Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Avusturya taraftarlarına da “ırkçı tezahürat” nedeniyle soruşturma açıldı.

Türkiye’nin Euro 2024 Son 16 Turu maçında Avusturya’yı 2-1 yenerek Çeyrek Final’e çıktığı maçta iki golünü kaydeden Merih Demiral’ın maç sonrası sevinç gösterileri sırasında “Bozkurt işareti” yapması tartışmalara sebep oldu.

Merih’ten 2 kornerde 2 gol! Türkiye Çeyrek Final’de

Merih Demiral, yaptığının “Türklükle alakalı” olduğunu savundu ve yaptığı için çok mutlu olduğunu belirtti.

Demiral, “Bir gol sevinci vardı aklımda onu yaptım, Türklükle alakalı. Türk olduğum için çok gurur duyuyorum, o yüzden golden sonra onu iliklerime kadar hissetim. Öyle bir şey yapmak istedim, yaptığımdan dolayı çok da mutluyum. Bütün taraftarlarımız bizimle gurur duyuyor. Tribünde görmüştüm yapan taraftarlarımızı, onları gördükten sonra daha çok yapasım geldi, çok mutluyum” ifadelerini kullandı.

“UYGUNSUZ HAREKET”

UEFA ise Merih Demiral’ın bu hareketi üzerine “uygunsuz hareket” suçlamasıyla soruşturma başlattı.

UEFA’dan yapılan açıklamada, “Avusturya ile Türkiye arasında 2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya’nın Leipzig kentinde oynanan 2024 UEFA Avrupa Şampiyonası son 16 turu maçıyla ilgili olarak, Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral’ın iddia edilen uygunsuz davranışıyla ilgili olarak UEFA Disiplin Yönetmeliği’nin 31(4) maddesi uyarınca bir soruşturma açılmıştır” denildi.

UEFA Disiplin Yönetmeliği 31/4 maddesi, futbol sahalarında “siyasi, ideolojik, dini veya ırksal propaganda içeren her türlü davranış”ın yasaklanmasını içeriyor.

UEFA’dan Bellingham’ın tepki çeken “şaka”sına soruşturma

ALMANYA BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ’NE ÇAĞRILDI

Demiral’ın “Bozkurt” işareti yapması, Almanya’da tepki çekti.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Aşırı sağcı Türklerin sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur. Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ırkçılık platformu olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez. UEFA’nın konuyu araştırıp yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanlığı ise Nancy Faeser’in açıklamasına tepki gösterdi. Açıklamada, “Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması şu şekilde:

“2024 Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında A Milli Futbol Takımımız ile Avusturya A Milli Futbol Takımı arasında dün (2 Temmuz) oynanan futbol maçının ardından UEFA tarafından milli futbolcumuz Merih Demiral hakkında disiplin soruşturması açılması kabul edilemez.

Diğer taraftan, Alman Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının Eylül 2023’te yayımladığı raporda, her bozkurt işareti yapanın aşırı sağcı olarak nitelendirilemeyeceği vurgulanmışken ve “bozkurt” işareti Almanya’da yasaklı bir simge değilken, Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir.

Bir spor müsabakasındaki sevinç kutlaması sırasında, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınıyoruz.”

 


Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

AVUSTURYA TARAFTARLARINA DA “IRKÇILIK” SORUŞTURMASI

Alman basınındaki haberlere göre, Avusturya taraftarları “L’amour toujours” şarkısının melodisiyle ırkçı sözlerin yer aldığı şarkılar seslendirdi.

Alman Haber Ajansının (DPA​​​​​​​) sorusu üzerine Leipzig polisi, Avusturya ile Türkiye arasında oynanan Avrupa Futbol Şampiyonası maçı öncesi, Avusturya taraftarlarının “Almanya Almanlarındır, yabancılar dışarı” şeklinde “ırkçı tezahüratlar” yaptığı iddiasıyla soruşturma başlatıldığını açıkladı.