ABC Politik

Dünya

Fransa’da ikinci turda rüzgar tersine esti: Macron, Başbakan’ın istifasını kabul etmedi

Fransa’da ikinci turda rüzgar tersine esti: Macron, Başbakan’ın istifasını kabul etmedi
Email :

Fransa’da kesin olmayan sonuçlara göre seçimlerin ikinci turunda ilk turu kazanan aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi üçüncü oldu. 2. Tur’u sol ittifak Yeni Halk Cephesi kazanırken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Rönesans ikinci oldu. Emmanuel Macron, istifasını isteyecek olan Başbakan Gabriel Attal’ın görevde kalmasını rica etti. Aşırı sağ karşıtı kutlamalara polis müdahale etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise seçimi kazanan sol ittifakı kutladı.

Fransa’da genel seçimlerin ikinci turu yapıldı. Kesin olmayan ilk sonuçlara göre, ikinci turu sol ittifak Yeni Halk Cephesi birinci sırada tamamladı. Macron’un partisi Rönesans ikinci, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi üçüncü sırada yer aldı.

Yeni Halk Cephesi’nde yer alan Boyun Eğmeyen Fransa’nın (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon yaptığı zafer konuşmasında, “Macron’un yenilgisi net şekilde teyit edildi. Macron yenilgiyi kabul etmeli. Gabriel Attal başbakanlıktan gitmeli. Macron, hükümeti kurma görevini Yeni Halk Cephesi’ne vermekle yükümlü” dedi.

BAŞBAKAN İSTİFA EDECEK

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, erken genel seçimlerin ikinci turunda sandık çıkış anketlerinin açıklamasının ardından basın toplantısı düzenledi. Attal, yarın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a istifasını sunacağını açıklayarak, “Cumhuriyetçi geleneğe sadık kalarak, yarın sabah Cumhurbaşkanı’na istifamı sunacağım” dedi.

Başbakan Attal, yeni bir hükümet kurulana kadar gerektirdiği sürece görevine devam edeceğini belirterek, istifa kararını partisinin Ulusal Meclis’te mutlak veya nispi çoğunluğa sahip olmaması nedeniyle aldığını açıkladı.

MACRON “BEKLEYECEK”

DW Türkçe’nin aktardığına göre, desteklediği merkez ittifak ikinci olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hükümetin kurulması için adım atmadan önce ‘bekleyeceğini’ söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı NATO zirvesi için bu hafta Washington’da olacak.
Macron’un hükümet kurma görevini meclisten bir isme vermek için önünde net bir son tarih bulunmuyor. Ayrıca bu görevi en çok oyu alan partinin liderine vermek zorunda da değil. Partilerden bağımsız bir teknokrat hükümeti kurmak da Macron’un seçenekleri arasında, ancak atacağı her adım meclisin onayına bağlı. Yani 577 vekilin bulunduğu parlamentoda en az 289 vekilin uzlaşısı şart.
Yeni Halk Cephesi parlamentoya 182 vekil göndermeyi başardı.

Macron seçimlerden zayıflayarak çıksa da görev süresi 2027 sonunda bitecek ve o tarihten önce istifa etmeyeceğini açıklamıştı.

MACRON’DAN “GÖREVDE KAL” RİCASI

Macron, istifasını isteyen Gabriel Attal’ın görevinde kalmasını rica etti.

Macron’un ofisinden yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı, ülkenin istikrarını sağlamak amacıyla Gabriel Attal’dan şimdilik başbakan olarak kalmasını istedi” ifadelerine yer verildi.

KUTLAMALARA POLİS MÜDAHALESİ

Aşırı sağa karşı Paris’te Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan göstericiler, sol ittifakının sandıktan birinci çıkmasını kutladı. Ellerinde Fransa ve Filistin bayrakları, “Paris’ten Gazze’ye Aşırı Sağ Geçemeyecek”, “Mahallelerimizde Faşistlere Yer Yok” ve “Devrim” yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve faşizm karşıtı sloganlar attı.

İlk başta şenlik havasında geçen gösteride, ilerleyen saatlerde polis ve eylemciler arasında gerginlik arttı. Polis, göstericileri dağıtmak için peşlerinden koştu ve biber gazıyla müdahale etti.

ÖZEL TEBRİK ETTİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından Sol İttifak’ı tebrik etti. Özel, ittifakın Filistin Devleti’ni tanıma iradesini memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Özel’in paylaşımı şu şekilde:

“Fransa’da Parlamento Seçimleri’nin 2’nci turunda aşırı sağa karşı büyük bir zafer kazanarak seçimleri 1’inci sırada bitiren Sol İttifak’ı kutluyor, İttifak’ın Filistin Devleti’ni tanıma iradesini memnuniyetle karşılıyorum.”

 

İLK TURU AŞIRI SAĞ KAZANMIŞTI

30 Haziran’da yapılan ilk turda, Marine Le Pen ve Jordan Bardella’nın aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi yüzde 34 alarak sandıktan birinci parti çıkmıştı. Sol partilerin aşırı sağın yükselişini engellemek için kurdukları Yeni Halk Cephesi (NFP) koalisyonu yaklaşık yüzde 29 oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ensemble İttifakı ise yüzde 20,5 oranında oy almıştı.

Fransa’da son üç seçimdir oylarını artırmaya devam eden RN, 9 Haziran 2024 tarihinde yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 31,37 oy alarak en yakın rakibi Macron’un partisi Rönesans’ı ikiye katlamıştı. Aşırı sağın Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki galibiyetinin ardından Macron, 9 Haziran gecesi Meclis’i feshetmiş ve 30 Haziran-7 Temmuz’da erken seçime gitme kararı almıştı.

Seçimin ilk turu bitti! Fransa’da dengeler altüst oldu