ABC Politik

Gündem

Karayalçın’dan “yeni SHP” için “bölünme” uyarısı

Karayalçın’dan “yeni SHP” için “bölünme” uyarısı
Email :

SHP ismiyle 3. kez bir parti kurulması üzerine son SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, “ SHP’nin tekrar kurulduğunun söylenebilmesi için, o dönemde CHP ile birleşmeye karar veren ve bir anlamda SHP’yi kapatan son yönetimin açma kararı vermesi gerekir. Biz CHP olarak iktidara yürüyoruz. Yeni bir bölünmeye asla fırsat vermemeliyiz” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın resmi internet sitesine göre 28 Haziran tarihinde Sosyaldemokrat Halçı Parti(SHP) ismiyle yeni bir partinin kurulması üzerine partinin son Genel Başkanı Murat Karayalçın’ndan açıklama geldi.

Sözcü’den Can Coşkun’a konuşan Murat Karayalçın, “Öyle bir şey olamaz, buna SHP yeniden kuruldu denilemez” dedi.

“SHP’Yİ KAPATAN YÖNETİMİN AÇMA KARARI VERMESİ GEREKİR”

SHP’nin yeniden kurulması için son yönetimin açma kararı alması gerektiğini söyleyen Karayalçın, “SHP’nin tekrar kurulduğunun söylenebilmesi için, o dönemde CHP ile birleşmeye karar veren ve bir anlamda SHP’yi kapatan son yönetimin açma kararı vermesi gerekir. SHP’nin isminden yararlanmak isteyen birileri bir girişimde bulunmuş, öyle görünüyor. Kim olduklarını bilmiyorum” dedi.

Bölünme uyarısı da yapan Murat Karayalçın, “Biz CHP olarak iktidara yürüyoruz. Yeni bir bölünmeye asla fırsat vermemeliyiz. Bugün Fransa’daki seçimlerin sonucu da, birlikteliğin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermiştir” yorumunda bulundu.

“YENİ SHP” HAKKINDA BİLGİ YOK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitesinde yer alan SHP bölümünde, Parti hakkında merak edilen bilgilere yer verilmedi. Yargıtay’ın internet sitesinde Parti’nin logosu, başkanı, telefonu ve üye sayısı hakkında bilgi verilmedi.

“DELİ SAÇMASI”

Partiyle ilgili gelişmelerin ardından gözler CHP’nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na çevrildi. Sözcü’de yer alan habere göre, Kılıçdaroğlu’na yakın kurmaylar, yeniden kurulan SHP ile bir bağlantılarının olmadığını söyledi. CHP’li isimler, Kılıçdaroğlu’nun yeni parti kurduğu iddiasını ‘Deli saçması’ olarak nitelendirdi.

12 EYLÜL DARBESİNİN ARDINDAN CHP’NİN YERİNE KURULMUŞTU

SHP ilk olarak, 12 Eylül 1980 Darbesi’nde kapatılan CHP’nin yerine kurulmuştu. O dönem aynı amaçla kurulmuş olan Halkçı Parti, 2 Kasım 1985 tarihinde düzenlediği kurultayla logosunu değiştirerek SHP adını almıştı. 3 Kasım tarihinde ise Sosyal Demokrasi Partisi bir kurultay düzenleyerek kendisini feshetmiş ve SHP bünyesine katılmıştı.

SHP, girdiği 1987 Genel Seçimleri’nde, yüzde 36 oy alan dönemin iktidar partisi Anavatan Partisi’nin ardından yüzde 24 oyla ana muhalefet partisi olmuştu. 1989 Yerel Seçimleri’nde ise SHP, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere o dönem sayısı 67 olan illerden 39’unda belediye başkanlıklarını kazanmıştı.

20 Ekim 1991’de yapılan erken seçimleri ise yüzde 27.03 oyla Doğru Yol Partisi birinci parti olarak bitirdi. Yüzde 24.01 oy alan Anavatan Partisi’nin ikinci olduğu seçimleri SHP, yüzde 20.75 oyla üçüncü parti olarak bitirdi.

YENİDEN KURULAN CHP’YE KATILDILAR

25-26 Ocak’ta düzenlenen SHP 7. Olağanüstü Kurultayı’nda İsmail Cem ile birlikte hareket eden Deniz Baykal, SHP Genel Başkanlığı’na aday olmuş, fakat Kongre’yi o dönemin Genel Başkanı Erdal İnönü yeniden kazanmıştı.

19 Haziran 1992’de, “2533 Sayılı Siyasi Partilerin Feshine Dair Kanun”un kaldırılmasının ardından 9 Eylül 1992’de CHP yeniden açıldı ve SHP’li bir grup yeniden açılan CHP’ye katıldı.

Dönemin SHP Genel Başkanı Erdal İnönü, CHP’nin kendilerine katılmasını istese de CHP’liler bu talebi kabul etmedi. 1991 seçiminde 88 milletvekili kazanan SHP’nin milletvekili sayısı, CHP’ye katılanların ardından 52’ye düştü.

1994 Yerel Seçimleri’ne merkez sol ideolojide CHP, SHP ve DSP olarak 3 partiyle girilmesi, 1989 Yerel Seçimleri’ne göre yüzde 11 oy kaybına neden olmuştu. 1994 seçimlerinde İstanbul’da dönemin Refah Partisi İBB Başkan Adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 25.19 oyla seçimi kazanmış, ANAP’ın Adayı İlhan Kesici yüzde 22.14, SHP’nin Adayı Zülfü Livaneli yüzde 20.3, DSP’nin adayı Necdet Özkan yüzde 12.38, CHP’nin Adayı Ertuğrul Günay ise yüzde 1.4 oy almıştı.

1994 Seçimleri’nde bu parçalanmış yapının Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasette yükselme sürecine geçmesine neden olduğu eleştirileri de dile getirilmişti.

Yerel Seçim yenilgisinin ardından 3 merkez sol partinin birleşmesi gündeme geldi. Eski CHP Genel Başkanı ve 1973 ve 1977 Seçimleri’ni 1. parti bitirerek Başbakanlık görevinde bulunmuş olan Bülent Ecevit’in liderliğindeki DSP, birleşme çağrılarına olumsuz yanıt verdi.

18 Şubat 1995 tarihinde düzenlenen CHP-SHP ortak kurultayıyla SHP, tüzel kişiliğini feshetmiş ve CHP’ye katılmıştı.

2002’DE YENİDEN KURULUP 2010’DA KAPANMIŞTI

SHP, 24 Mayıs 2002’de eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın başkanlığında yeniden kurulmuş, 13 Mart 2010 tarihindeki kongresinde, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ile birleşme kararı almış ve kendini feshetmişti.