ABC Politik

Dünya

Amerikan dergisine konuşan Erdoğan: FETÖ, ABD’yi ele geçirmeyi hedefliyor

Amerikan dergisine konuşan Erdoğan: FETÖ, ABD’yi ele geçirmeyi hedefliyor
Email :

Amerikan haber dergisi Newsweek’e konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “FETÖ, faaliyet gösterdiği ülkelerin hükümetlerine sızarak sistemi ele geçirmeyi hedefliyor. Buna Amerika Birleşik Devletleri de dahildir” dedi.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin başkenti Washington’daki NATO zirvesi öncesi ABD merkezli haftalık haber dergisi Newsweek’in sorularını yazılı olarak yanıtladı.

Recep Tayyip Erdoğan, ABD ve NATO’ya Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyonda “savaşın ateşini körükleme” eleştirisinde bulundu. Türkiye’nin hem Rusya hem de Ukrayna ile görüşmesine vurgu yapan Erdoğan, çözümün diyalog ve diplomasi olduğunu söyledi. Recep Tayyip Erdoğan, “Porselen dükkanındaki boğa gibi davranarak bu kadar hassas süreçlerin ilerlemesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.

FETÖ VE IŞİD’İ BİRBİRİNE BENZETTİ

Erdoğan’a ABD’de bulunan FETÖ lideri Fethıllah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmemesi ve insan hakları konularında dönem dönem fikir ayrılıklarının yaşandığı ABD ile ilişkiler soruldu.

IŞİD ve FETÖ’nün birbirine benzer terör örgütleri olduğu değerlendirmesinde bulunan Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi:

“Her şeyden önce, ABD merkezli FETÖ elebaşının başını çektiği yapı, masum bir hareket değil, terör örgütüdür. Tıpkı dünyanın çeşitli yerlerinde terör eylemleri gerçekleştiren DEAŞ gibi. Hem DEAŞ hem de FETÖ insan öldürüyor. Hem DEAŞ hem de FETÖ insanların dini duygularını istismar ediyor. Hem DEAŞ hem de FETÖ faaliyet gösterdiği ülkelere zarar vermeyi amaçlamaktadır. FETÖ, faaliyet gösterdiği ülkelerin hükümetlerine sızarak sistemi ele geçirmeyi hedefliyor. Buna Amerika Birleşik Devletleri de dahildir.

ABD başkanlarına bu yapının tehlikelerini somut delillerle anlattık. Ancak Sayın Biden’la bu konuda farklı görüşlerimiz var.”

“ŞİÖ VE BRICS, NATO’NUN ALTERNATİFİ DEĞİL”

Erdoğan’a Türkiye’nin NATO ve AB gibi Batılı oluşumların yanı sıra Rusya ve Çin’in başını çektiği Şanghay İşbirliği Örgütü(ŞİO) ve BRICS’le de yürütülen dış ilişkiler soruldu.

AB’yi öven Özel’den iktidara Şanghay İşbirliği Örgütü eleştirisi

Dış ilişkilere “Soğuk Savaş mantığıyla” bakmanın yanlış olduğu yorumunu yapan Recep Tayyip Erdoğan, “Biz hem doğudayız, hem batıda. Biz sarsılmaz bir NATO müttefikiyiz” dedi.

ŞİÖ ve BRICS’in, NATO’nun alternatifi olmadığı değerlendirmesinde bulunan Erdoğan şöyle konuştu:

“Ancak bunun Çin ve Rusya gibi ülkelerle olumlu ilişkiler kurmamızı engellediğini düşünmüyoruz. Şangay İşbirliği Örgütü’nün NATO’ya alternatif olduğunu da düşünmüyoruz. Benzer şekilde BRICS’i de herhangi bir yapıya alternatif olarak görmüyoruz. Bu yapıların ve ittifak zeminlerinin tamamını ayrı işlevlere sahip oluşumlar olarak görüyoruz.

Bu bakımdan benzersiz bir konumdayız. Dahil olduğumuz tüm yapılarda güvenilir bir ortak olarak konumumuzu koruyor ve güçlendiriyoruz. Bu nedenle bir NATO üyesi olarak ŞİÖ, BRICS, Avrupa Birliği ve Türk Devletleri Örgütü ülkeleri ile etkileşimde bulunmayı sorun olarak görmüyoruz . Hatta bu ilişkilerin dünya barışına da katkı sağladığına inanıyoruz.”

NATO, Rusya ve Çin’i suçlayan kara propaganda videosunu neden yayınladı?

BIDEN SORUSU YANITSIZ KALDI

Newsweek, Recep Tayyip Erdoğan’a NATO zirvesi yöneltilen ABD Başkanı Joe Biden’ın ruhsal ve fiziksel sağlığıyla ilgili sorunun Cumhurbaşkanlığı tarafından yanıtsız bırakıldığını açıkladı.