ABC Politik

Dünya

Macron’dan aşırı sağa karşı “Cumhuriyet cephesi” çağrısı

Macron’dan aşırı sağa karşı “Cumhuriyet cephesi” çağrısı
Email :

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aşırı sağın güç kazandığı seçimlerin ardından “Fransızların sandıkta seçtiği cumhuriyet cephesini, siyasi güçler eylemleriyle gerçekleştirmeli” dedi.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Fransa’da seçimlerin ilk turunu aşırı sağın kazanmasının ardından aşırı sağa karşı yapılan işbirliği ile 2. Tur’u sol ittifak Yeni Halk Cephesi birinci, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un başını çektiği Rönesans ittifakı ikinci, aşırı sağ ise üçüncü olmuştu.

Yeni hükumetin kimler tarafından nasıl kurulacağının tartışıldığı Fransa’da Emmanuel Macron’dan aşırı sağa karşı “cumhuriyet cephesi” çağrısı geldi. Sosyal medya hesabından bir mektup yayınlayan Macron, “Fransızların sandıkta seçtiği cumhuriyet cephesini, siyasi güçler eylemleriyle gerçekleştirmeli” dedi.

“CUMHURİYET SORUMLULUĞU”

Yeni hükumet seçilene kadar mevcut hükumetin Cumhuriyet geleneği gibi sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceğini belirten Emmanuel Macron’un mektubu şu şekilde:

“Sevgili Fransızlar, sevgili Fransızlar,

30 Haziran ve 7 Temmuz’da milletvekillerinizi seçmek için çok sayıda sandık başına gittiniz. Cumhuriyetimizin canlılığının bir işareti olan ve bana öyle geliyor ki bazı sonuçlar çıkarabileceğimiz bu seferberliği memnuniyetle karşılıyorum.

Öncelikle ülkede demokratik ifadeye ihtiyaç var. O zaman aşırı sağ ilk turda 11 milyona yakın oyla birinci gelse, onun hükümete girmesine açıkça izin vermediniz. Neyse kimse kazanmadı. Hiçbir siyasi güç tek başına yeterli çoğunluğu sağlayamıyor ve bu seçimlerden çıkan blok veya koalisyonların hepsi azınlıkta. İlk turda bölünmüş, ikinci turda karşılıklı çekilmeyle birleşmiş, eski rakiplerinin seçmenlerinin oyları sayesinde seçilen sadece cumhuriyet güçleri mutlak çoğunluğu temsil ediyor. Bu seçimlerin açık bir değişim ve güç paylaşımı talebinin damgasını vurduğu doğası, geniş bir toplantı yapılmasını gerektiriyor.

Cumhurbaşkanı olarak, ben hem milletin menfaatlerinin koruyucusuyum hem de kurumların garantörüyüm ve tercihinize saygı duyuyorum.

Bu nedenle, kendilerini cumhuriyet kurumlarında, hukukun üstünlüğünde, parlamentarizmde, Avrupa yöneliminde ve Fransız bağımsızlığının savunusunda tanıyan tüm siyasi güçlerden, samimi bir diyaloga girmelerini ve zorunlu olarak çoğulcu bir çoğunluk oluşturmaya sadık olmalarını rica ediyorum. , ülke için. Pozisyonlar ve kişiliklerden önce fikirler ve programlar: Bu toplantı ülke için bazı temel ilkeler, açık ve paylaşılan cumhuriyetçi değerler, pragmatik ve okunabilir bir proje etrafında inşa edilmeli ve seçimler sırasında dile getirdiğiniz endişeleri dikkate almalıdır. Mümkün olan en büyük kurumsal istikrarı garanti etmelidir. Beşinci Cumhuriyet geleneğine uygun olarak ülkesini partisinden, milletini hırslarından üstün tutan kadın ve erkekleri bir araya getirecek. Fransızların sandıkta seçtiği şeyi cumhuriyet cephesi, siyasi güçler eylemleriyle gerçekleştirmeli.

Başbakanın atanmasına bu ilkeler ışığında karar vereceğim. Bu, siyasi güçlere bu uzlaşmaları huzur içinde ve herkese saygıyla inşa etmeleri için biraz zaman vermeyi gerektirir. O zamana kadar mevcut Hükümet, cumhuriyet geleneği gibi sorumluluklarını yerine getirmeye devam edecek ve güncel olaylardan sorumlu olacaktır.

Umudumuzu, siyasi liderlerimizin sizin ve ülkenin çıkarları doğrultusunda bir uyum ve yatıştırma duygusu sergileyebilme becerisine bağlayalım. Pek çok Avrupalı ​​komşumuzun yaptığı gibi, ülkemiz de her zaman talep ettiğim bu aşma ruhunu hayata geçirebilmelidir.

Oyunuz herkesin bu duruma ayak uydurmasını gerektiriyor. Birlikte çalışmak.

Geçen Pazar, yeni bir Fransız siyasi kültürünün yaratılması çağrısında bulundunuz. Senin için bunu halledeceğim. Sizin adınıza bunu garanti edeceğim.

Güven içinde.”

 

Yanardağ’dan CHP, sosyalistler ve ilericilere “Cumhuriyet İttifakı” çağrısı!