ABC Politik

Dünya

Yerel polis Trump’a saldırı öncesi uyarıldı iddiası! Biden’dan inceleme emri

Yerel polis Trump’a saldırı öncesi uyarıldı iddiası! Biden’dan inceleme emri
Email :

ABD Başkan Adayı Donald Trump’a suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks’un çatıya tırmanırken mitinge katılanlar tarafından fark edilerek yerel polise bildirildiğini öne sürüldü. ABD Başkanı Joe Biden, saldırıyla ilgili bağımsız inceleme emri verdiğini açıkladı.

ABD Başkan Adayı Donald Trump’a suikast girişiminin yankıları sürüyor. 

Trump’a suikast girişimi: Saldırgan öldürüldü! Bireysel silahlanma gündemi

Associated Press (AP) haber ajansına konuşan ve ismini vermek istemeyen iki polis, suikast girişiminden kısa bir süre önce, mitinge katılanların yakındaki bir binanın çatısına tırmanan bir kişiyi fark ettiklerini ve yerel polisi uyardıklarını ifade etti.

2 polis, polis yetkilisinin çatıya tırmanırken şüpheli ile karşılaştığını, şüphelinin hızla Trump’a doğru bir el ateş ettiğini ve hemen ardından keskin nişancılar tarafından vurulduğunu belirtti.

BIDEN’DAN BAĞIMSIZ İNCELEME EMRİ

ABD Başkanı Joe Biden, rakibi Donald Trump’a suikast girişimi sonrası Beyaz Saray’daki çalışma odası Oval Ofis’ten ulusa seslenerek, ‘ şiddetin normalleşmesine izin veremeyiz’ dedi.

Ülkedeki siyasi söylemin çok kızıştığını söyleyen Biden, ‘Bunu sakinleştirmenin zamanı geldi. Hepimizin bunu yapma sorumluluğu var’ şeklinde konuştu.

TELE1 Washington Temsilcisi Yılmaz Polat’ın aktardığına göre Biden şöyle devam etti:

‘Siyaset asla gerçek bir savaş alanı olmamalı, Tanrı korusun, bir öldürme alanı olmamalı. Amerika’da farklılıklarımızı sandıkta çözeriz, kurşunlarla değil. Amerika’yı değiştirme gücü her zaman halkın elinde
olmalı, potansiyel bir suikastçının elinde değil.’

6 Ocak 2021’de Kongre Binası’na yapılan saldırı ve son yıllardaki bir dizi şiddet içeren siyasi eyleme atıfta bulunarak, ‘Pennsylvania mitingindeki güvenlik ve olayların bağımsız bir incelemesini emrettiğini ve neyin yanlış gittiğini belirlemek için emir verdiğini’ bildirdi.

Biden, ‘Bir suikast girişimi, bir ulus olarak savunduğumuz her şeye aykırıdır – her şeye. Bu, bir ulus olarak kim olduğumuz değil. Bu Amerika değil ve bunun olmasına izin veremeyiz’ dedi.

ABD Başkanı, Amerikalılara bir araya gelmeleri çağrısında bulunarak, ‘birlik, en ulaşılması zor hedeftir, ancak şu anda bundan daha önemli hiçbir şey yok’ şeklinde sözlerini tamamladı.

“BAŞKA YERE BAKMASAYDIM KONUŞUYOR OLAMAZDIK”

Donald Trump, saldırının ardından ilk röportajını New York Post’a verdi.

Trump, nadiren yaptığı bir hareketle hayatta kaldığını belirtti. Trump hareketi yaparken farkında olmadığını belirterek, “Benim ölmem gerekiyordu. Ben nadiren kafamı kalabalıktan çeviririm. Fakat sahnede o sırada başka yere bakmasaydım bugün burada konuşuyor olamazdık” ifadesini kullandı. Trump, konuşması sırasında hafifçe kafasını sağa çevirdiğini söylerken orada bir katılımcının yasadışı göçmenlerle ilgili bir pankartını okumaya çalıştığını dile getirdi.

CUMHURİYETÇİLERE ÜYE, DEMOKRATLARA BAĞIŞ YAPMIŞ

Saldırının ardından başlatılan soruşturma sürüyor. Soruşturmayı hem Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI hem de Gizli Servis yürütüyor. Soruşturma İç Terörizm ve Suikast Girişimi kapsamında yürütülüyor. Saldırganın saldırıyı tek başına yaptığı ifade ediliyor.
Crooks’un, partinin başkan adayı olmasını istedikleri kişiye üyelerin oy verebildiği kapalı ön seçimlere katılmayı sağlayan sistemde Cumhuriyetçi olarak kaydı tespit edildi.

Crooks’un, Pensilvanya’nın seçmen veri tabanında Cumhuriyetçi olarak yer almasına rağmen, 2021’de 17 yaşındayken “Progressive Turnout Project” adında Demokrat görüşlü siyasi eylem komitesine 15 dolar bağış yaptığı ortaya çıktı.

FBI, saldırganın sosyal medya hesaplarını, kullanılan silahı ve DNA kanıtlarını inceledi. Crooks’un sosyal medyada ‘tehdit’ oluşturabilecek herhangi bir paylaşımına rastlanamazken, akıl sağlığında olumsuzluğa işaret eden herhangi bir raporsa bulunamadı.

Saldırganın otomobilinde patlayıcı madde bulundu. Patlayıcılar inceleme için laboratuvara götürüldü.

Tedavisinin ardından New Jersey’deki evine geçen Donald Trump ise Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi için Wisconsin eyaletinin Milwaukee kentine gitti.