ABC Politik

Dünya

13 yıl önce “karşısındayız” diyen Erdoğan’dan İsrail’e Libya gözdağı! Abbas, Türkiye’ye gelecek

Email :

İsrail’e tepki gösteren AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz nasıl Karabağ’a girdiysek, nasıl Libya’ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız” dedi. Recep Tayyip Erdoğan, örnek gösterdiği operasyondan önce, “Bakın Türkiye olarak biz bunun karşısındayız, böyle bir şey konuşulamaz, böyle bir şey düşünülemez” demişti. Erdoğan’ın “Olumlu yanıt vermedi” dediği Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın yakın zamanda Türkiye’ye geleceği açıklandı.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Rize İl Teşkilatı Toplantısı’nda konuştu.

Recep Tayyip Erdoğan, 7 Ekim 2023 tarihinden bugüne kadar abluka altına aldığı Gazze’de katliam gerçekleştiren İsrail hükumetine tepki gösterdi.

NATO’nun 2011 yılında Libya’ya yaptığı askeri müdahaleyi hatırlatan Erdoğan, “Savunma Sanayii’nde bizim ithalat-ihracatımız neydi, nereye geldik ama sevgili kardeşlerim bunların hiçbiri bizi aldatmasın. Biz çok güçlü olmalıyız ki bu İsrail, Filistin’e bunları yapamasın. Biz nasıl Karabağ’a girdiysek, nasıl Libya’ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız. Yapmamak için hiçbir şey yok. Sadece biz güçlü olmalıyız ki bu adımları atalım” ifadelerini kullandı.

YRP’Lİ VEKİLE: KAFADAN GALİBA SIKINTISI VAR

Recep Tayyip Erdoğan, Yeniden Refah Partisi(YRP) İstanbul Milletvekili Doğan Bekin’in Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı TBMM’de konuşturma çağrısına da yanıt verdi. Erdoğan, Mahmud Abbas’a çağrı yaptıklarını fakat Abbas’ın olumlu yanıt vermediğini söyledi.

Mahmut Abbas’a da tepki gösteren Recep Tayyip Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Parlamentomuzda Mahmud Abbas konuşturulmalı diyorlar. Yeniden Refahlı bir isim, kafadan da galiba sıkıntısı var onun. Biz zaten Mahmud Abbas’ı davet ettik ama olumlu cevap vermedi. Bundan sonra biz de buna göre adım atacağız. Biz bu adımları atarken kendi içimizden vuruluyoruz. Biz bu parlamentoyu kimlere açmadık ki? Hak yolda olan herkese açtık. Partinden birkaç kişi parlamentoya girdiyse bizim sayemizde. Bunu gözü var görmüyor.”

ERBAKAN’DAN ERDOĞAN’A SEÇİM HATIRLATMASI

YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, Erdoğan’ın sözlerine yanıt verdi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Fatih Erbakan, Recep Tayyip Erdoğan’a 2023 Genel Seçimleri’nde YRP seçmeninin kendisine verdiği oyla %50’yi geçip Cumhurbaşkanı seçildiğini hatırlattı.

Erbakan’ın paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

“İstanbul Milletvekilimiz Sn. Doğan Bekin için kullandığı talihsiz ifadeyi Sn. Cumhurbaşkanı’nın temsil ettiği makama yakıştıramadığımızı ifade ediyor ve kendisini nezakete davet ediyoruz. Ayrıca Yeniden Refah Partimiz’in kendileri sayesinde TBMM’de temsil hakkı kazandığına yönelik ifadeleri ile ilgili olarak, Sn. Cumhurbaşkanı’nın da Yeniden Refah seçmeninin oyları sayesinde yüzde 50 barajını aşarak Cumhurbaşkanı seçildiğini kendisine hatırlatıyoruz.”

 

Berkin, mahkemeye verecek

Erdoğan’ın sözlerini “nezaket sınırını aşan sokak jargonu” olarak niteleyen Doğan Berkin, Recep Tayyip Erdoğan’ı nezakete davet ettiklerini söyledi.

Berkin, “Bu kadar uzun bir zaman dilimi birlikte geçirdiğimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın ne oldu da birden böyle bir açıklama gereği duyduğunu gerçekten anlayabilmiş değiliz. Şunu da çok iyi biliyorlar ki, biz her zaman için siyasette nezaket ve zarafet getirmiş olan milli görüş mensuplarıyız. Bendeniz Erbakan hocamızdan feyz almış, onun yanında yetişmiş ve dış politikada uzmanlaşmış bir siyasetçi olarak hiçbir şekilde üslubumu bozmadan kendilerine cevap vermek istiyorum. Cumhurbaşkanımıza şunu ifade etmek istiyoruz. 45 yılımı dış politikada harcamış bir siyasetçi olarak bugün Türkiye’den daha çok yurt dışında Erbakan Hoca’mızdan başlamak üzere büyük bir çevre sahibiyiz ve olup bitenleri oradaki birçok konuşmaları anında haber alıyoruz. Ve kendisi de bunu çok iyi bilmektedir. Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklaması çarpıtılarak nezaket sınırını aşarak sokak jargonuyla hakkımızda asılsız ithamlarda bulunmaya kalkışmasını yadırgadığımızı ve işgal etmekte olduğu makam ile bağdaştıramadığımızı ve milletin iradesine saygı duyması gerektiğini ve kendisinin nezakete davet ettiğimizi özellikle ifade etmek istiyoruz. Bizler siyasete, nezaket ve zarafet getireceğimizi partimizin kuruluşundan itibaren ifade etmekteyiz” şeklinde konuştu.

Doğan Berkin, konuşmasının devamında Erdoğan’ın sözlerini yargıya taşıyacaklarını belirtti.

Berkin, “Bizleri siyasi girdabın içerisine sokmaya çalışan anlayışın oyununa gelemeyeceğimizi ve Sayın Cumhurbaşkanı’nı kullandığı yakışıksız üslup nedeniyle kendisinin nezakete bir kez daha davet ettiğimizi huzurlarınızda ifade etmek istiyorum. Her türlü hukuki haklarımızı da aramaktan imtina göstermeyeceğimizi yüce meclisimiz önünde kamuoyuna bildirmek isteriz. Sayın Cumhurbaşkanı’nın ivedilikle bizden özür dilemesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Bizim partideki hukukçu kardeşlerimizle bir araya gelip değerlendireceğiz ve ne gerekiyorsa hukuki yollara başvuracağımızı ifade etmek istiyoruz” dedi.

ABBAS, TÜRKİYE’YE GELECEK

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Abbas’ın yakında Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunarak Erdoğan ile görüşeceğini açıkladı.

Euronews’in Filistin Yönetimi’nin resmi haber ajansı WAFA’dan aktardığı habere göre Fared Mustafa, ziyaretin zamanlaması için görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Mustafa ayrıca Abbas’ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Meclis’te bir konuşma yapması için davet aldığını ve bu konuşmanın planlanması için iki ülke arasındaki resmi diplomatik iletişimlerin devam ettiğini belirtti.

İki ülke ve halkları arasındaki güçlü kardeşlik ilişkilerine vurgu yapan Fared Mustafa, Türkiye’nin “Filistin halkının haklarına olan sarsılmaz desteğine yüksek bir takdirle yaklaştıklarını” ifade etti.

Ömer Çelik de açıkladı

AKP Genel Merkezi’nde açıklama yapan Sözcü Ömer Çelik de Mahmud Abbas’ın sağlık sorunları nedeniyle Türkiye’ye gelemediğini fakat yakın zamanda Türkiye’ye geleceğini söyledi.

Ömer Çelik şu ifadeleri kullandı:

“Haftalar önce biz Ankara’dan İstanbul’a Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte uçakla giderken Kendisine Netanyahu’nun ABD Kongresi’ne davet edildiği ve orada bir konuşmasının söz konusu olacağı Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız bunu duyunca bizim de hakikatleri ortaya koymak adına ve bu yanlış yaklaşıma karşı duruşumuz netleştirmek adına sayın Abbas’ı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne davet etmemiz gerektiğini bu daveti de en kısa zamanda yapmak üzere girişimlerde bulunmamız gerektiğini ifade ettiler. Sayın Cumhurbaşkanımız arkadaşlarımıza gerekli talimatları verdiler. Netice itibariyle meclis başkanımızla bu şekilde bir karşılıklı olarak istişare yürütüldü. Sayın Abbas sağlık sorunları olduğunu öne sürerek gelemeyeceğini ifade etti. Şimdi gelen yeni bilgiye göre başka bir zamanlama içerisinde Türkiye’yi ziyaret edeceğini ve bu konuşmayı yapmak istediğini söyledi.”

ÖNCE “KARŞISINDAYIZ” DEDİ SONRA DESTEK VERDİ

Erdoğan, İsrail hükumetine hatırlattığı NATO’nun 19 Mart 2011 tarihinde Libya’ya yaptığı askeri müdahaleye ilk başta karşı çıkmıştı. Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat 2011 tarihinde, “NATO Libya’ya müdahale etmeli midir? Böyle bir saçmalık olur mu yahu? NATO’nun ne işi var Libya’da? NATO mensubu olan ülkelerden birine herhangi bir müdahale yapılması halinde böyle bir şeyi gündeme getirebilir. Bunun dışında Libya’ya nasıl müdahale edilebilir? Bakın Türkiye olarak biz bunun karşısındayız, böyle bir şey konuşulamaz, böyle bir şey düşünülemez” demişti.

Erdoğan’ın bu açıklamasına rağmen Türk askeri, NATO bünyesinde Libya’ya gitmişti.

Recep Tayyip Erdoğan, müdahaleden 2 gün sonra 21 Mart 2011 tarihinde ise, “NATO, Libya’nın Libya’lılara ait olduğunu tespit ve tescil için oraya girmelidir. Yer altı kaynaklarının, zenginliklerinin birilerine dağıtımı için değil. Libyalı kardeşlerimiz, güçlü, istikrarlı, huzurlu bir geleceği inşa etmek için her türlü imkana sahipler. Libya halkına bu fırsat tanınmalı, operasyon işgale dönüşmeden, Libyalıların kendi kararlarını vermeleri için fırsat tesis edilmelidir” ifadelerini kullanmıştı.

13 yıl önce “karşısındayız” diyen Erdoğan’dan İsrail’e Libya gözdağı! Abbas, Türkiye’ye gelecek