ABC Politik

Dünya

Libya ve Saddam tehditleri: NATO, Türkiye ve İsrail’e dar geldi!

Libya ve Saddam tehditleri: NATO, Türkiye ve İsrail’e dar geldi!
Email :

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 75. Yıl Zirvesi’nin ardından İsrail’in NATO’da yer almaması gerektiğini söylemesiyle başlayan gerginlikte, İsrail de Türkiye’nin NATO’dan çıkarılması için harekete geçti.

SONER BAHADIR

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin(Hamas) silahlı kolu İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim 2023 tarihinde “Aksa Tufanı” adını vererek Supernova Festivali’ne yaptığı baskının ardından İsrail’in Gazze’yi abluka altına alarak başlattığı işgal ve katliam, dünya gündemindeki yerini koruyor.

İşgal ve katliamlar nedeniyle Türkiye-İsrail ilişkileri gergin bir seyir izlerken, iki taraf da birbirinin NATO’da yer almaması gerektiğini söyledi.

ERDOĞAN, NATO ZİRVESİ SONRASI AÇIKLAMA YAPMIŞTI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9-11 Temmuz’da ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen NATO 75. Yıl Zirvesi’nin ardından 12 Temmuz’da, “İttifakımızın temel değerlerini ayaklar altına alan İsrail yönetiminin NATO’yla ortaklık ilişkisini sürdürmesi mümkün değildir” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan: İsrail’in NATO’yla ortaklık sürdürmesi mümkün değildir

KARABAĞ VE LİBYA GÖZDAĞI BARDAĞI TAŞIRDI

İsrail’in Gazze savaşındaki tutumu, Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’i 19 Temmuz tarihinde “işgalci güç” olarak nitelemesine neden oldu.

UAD, İsrail’i Gazze’de işgalci ilan etti!

Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Temmuz’da İsrail’e yönelik Karabağ ve Libya göndermeleri yapması iki ülke arasındaki ilişkilerdeki gerginliği daha da arttırdı.

Erdoğan, TSK’nın 2011 yılında NATO’nun Libya’ya düzenlediği askeri müdahaleye katılmasını ve 2020 yılında Azerbaycan Ordusu’nun Dağlık Karabağ’daki işgale son vermek için başlattığı operasyonu  sahiplenmişti.

Recep Tayyip Erdoğan, 28 Temmuz’da Rize İl Teşkikat Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Biz nasıl Karabağ’a girdiysek, nasıl Libya’ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız” ifadelerini kullanmıştı. Bu ifade diplomatik bir skandala yol açtı.

13 yıl önce “karşısındayız” diyen Erdoğan’dan İsrail’e Libya gözdağı! Abbas, Türkiye’ye gelecek

İSRAİL’DEN SADDAM TEHDİDİYLE YANIT

Erdoğan’ın gözdağı içeren açıklamalarının ardından İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Recep Tayyip Erdoğan’ı, 2003 yılında ABD öncülüğündeki koalisyonun müdahalesiyle devrilen eski Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’e benzetmişti.

Yisrael Katz, “Erdoğan, İsrail’i savaşla tehdit ederek, Saddam Hüseyin’in yolundan gidiyor. O yolun nereye gittiğini, ve o yolun sonunda (Saddam’a) ne olduğunu hatırlasa iyi olur” ifadelerini kullanmıştı.

“TÜRKİYE, NATO’DAN ÇIKARILSIN”

Katz’ın bu açıklamasının ardından İsrail, Türkiye’nin NATO’dan çıkarılması için harekete geçti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’i işgal tehditleri ve tehlikeli söylemlerinin ışığında, Dışişleri Bakanı Yisrael Katz tüm diplomatlara NATO üyeleriyle acil olarak temasa geçerek, Türkiye’nin kınanması ve ittifaktan çıkarılması çağrısı yapılması talimatı verdi” denildi.

KİTLE İMHA SİLAHLARI BAHANESİYLE İŞGAL

2003 yılında dönemin ABD Başkanı George Walker Bush ve dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair, Saddam Hüseyin yönetiminin kitle imha silahlarına sahip olduğunu ve 11 Eylül 2001 tarihinde ABD’nin New York kentinde bulunan Dünya Ticaret Merkezi’ndeki İkiz Kuleler’e saldıran El-Kaide isimli cihatçı silahlı örgütle bağlantısı olduğunu iddia etti.

ABD ve İngiltere öncülüğündeki askeri koalisyon, bu iddia doğrultusunda Irak’ı işgal etti ve 9 Nisan 2003 tarihinde başkent Irak’ı ele geçirerek Saddam Hüseyin yönetimine son verdi.

Yaklaşık 8 ay sonra yakalanan Hüseyin daha sonra yargılandı.

Saddam Hüsseyin, 5 Kasım 2006’da, 1982’de Duceyl’de 148 Iraklı Şiinin öldürülmesinden sorumlu tutularak idam cezasına mahkûm edildi ve 30 Aralık 2006’da asılarak idam edildi.

Silahların olmadığı raporlandı

ABD Savunma Bakanlığı(Pentagon) ve ABD Dış İstihbarat Servisi’nin(CIA) bir araya getirdiği bin 400 üyeli uluslararası organizasyon olan Iraq Survey Group(ISG), Irak’ın işgalinin ardından, iddia edilen kitle imha silahlarını bulmak üzere bir araştırma yaptı.

Araştırma’nın ardından ISG tarafından 30 Eylül 2004 tarihinde “Duelfer Raporu” adıyla yayınlanan raporda Irak’ta herhangi bir kitle imha silahının bulunmadığı ortaya çıkmıştı.

Yanardağ, gözdağı veren Erdoğan’a Libya’ya nasıl “girildiğini” anlattı