ABC Politik

Ekonomi

Balbay, TÜİK’i hangi alanda “Nobel”e aday gösterdi?

Email :

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa Balbay, ironi yaparak, “Öyle bir ülke haline geldik ki fiyatlar sürekli yükseliyor, enflasyon düşüyor. TÜİK’e, Nobel Matematik Ödülü vermek lazım” dedi. Nobel ödülleri arasında Matematik ödülü bulunmuyor.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

TELE1 ekranlarında Ülkü Çoban’ın sunduğu Gün Ortası programına konuk olan Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa Balbay, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Ülkü Çoban, Ekonomim Yazarı Alaattin Aktaş’ın, açıkladığı verilerle tartışma konusu olan TÜİK’in enflasyon paketinde yer alan 75 ürünü ve hesaplanan fiyatları açıkladığı köşe yazısını hatırlattı.

Ülkü Çoban, “Ortaya çıktı TÜİK, zeytinin fiyatından zeytinyağının litresinin daha ucuz olduğunu hesaplıyor. 35 Lira’ya doktor muayenesi yapılabildiğini, öyle gidebildiğimizi doktora hesaplıyor. 6 bin Lira ev kirası ortalaması olduğunu hesaplıyor. TÜİK, bunları hesaplayarak o verileri bulabilmiş galiba?” sorusunu yöneltti.

Bu soru üzerine Mustafa Balbay, ironi yaparak, “Maşallah TÜİK, zeytinyağı gibi. Hep üste çıkıyor. Hep yaptıklarını savunmak için dediğiniz gibi bu çelişkiler de kabul edilebilir şeyler değil. Öyle bir ülke haline geldik ki fiyatlar sürekli yükseliyor, enflasyon düşüyor. Bu, Nobel Matematik Ödülü’ne aday, Nobel Ekonomi Ödülü’ne aday bir tablo. TÜİK’e, Nobel Matematik Ödülü vermek lazım” yanıtını verdi.

MATEMATİK ÖDÜLÜ YOK

Nobel Ödülleri, 21 Ekim 1833 – 10 Aralık 1896 tarihleri arasında yaşan İsveçli Kimyager ve Mühendis Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine Alfred Nobel’in kendi kurduğu dernek tarafından Nobel’in vasiyeti üzerine verilen ödüllerdir.

Alfred Nobel, 27 Kasım 1895 tarihinde yazdığı ve 30 Aralık 1896 tarihinde yazdığı vasiyetinde Fizik, Kimya, Tıp veya Fizyoloji, Edebiyat ve Barış alanlarında ödül verilmesini vasiyet etmişti.

İsveç Bankası ise 1969 yılında Ekonomi alanını ödül listesine ekledi.

Nobel Ödülleri arasında Matematik ödülü ise bulunmuyor.

Buna gerekçe olarak ise Alfred Nobel’in Matematik’i, bariz bir şekilde insan hayatına etki etmeyen bir bilim olarak gördüğü ifade edilir.

Balbay, TÜİK’i hangi alanda “Nobel”e aday gösterdi?