ABC Politik

Ekonomi

Merkez Bankası: Enflasyonu AKP arttırıyor

Email :

TCMB’nin enflasyon raporunda, AKP’nin yeni vergi paketi ile elektrik ve doğalgaza yapılan zammın enflasyon artışını tetiklediği ifade edildi.

SONER BAHADIR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), “Aylık Fiyat Gelişmeleri-Temmuz 2024” raporunu yayınladı.

 

Dün yayınlanan raporda, Temmuz ayında enflasyon artış hızının yükselmesine gerekçe olarak AKP’nin hazırladığı yeni vergi paketi ile elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar gösterildi.

Raporun özet kısmında, “Aylık fiyat artışı ise önceki aya göre güçlenmiş, söz konusu gelişmede maktu vergi güncellemeleri ile yönetilen ve yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışının etkisi belirgin olmuştur. Nitekim, enerji grubu, mesken elektrik tarifelerinde yapılan artış ile akaryakıt ve tüp gazdaki otomatik vergi düzenlemesini takiben yüksek fiyat artışıyla Temmuz ayında öne çıkmıştır” değerlendirmesi yapıldı.

UYARMIŞTI

Politika faizinin %50’de sabit tutulmasının kararlaştırıldığı 23 Temmuz 2024 tarihli TCMB Para Politikaları Kurulu toplantısında, Temmuz ayında enflasyon artışının yükseleceği öngörüsüne yer verilmişti.

Haziran ayında aylık enflasyonu %1,64 olarak açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu, Temmuz’da ise aylık enflasyonu bu oranın yaklaşık 2 katı olan %3,23 olarak açıklamıştı.

Enflasyonda Merkez Bankası’nın dediği oldu

SIKI PARA POLİTİKASI, TASARRUF VE VERGİ

Önceki Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati döneminde uygulanan ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ben ekonomistim” diyerek savunduğu “Türkiye Ekonomi Modeli”, yüksek enflasyona ve hayat pahalılığına neden olmuştu.

Nureddin Nebati’den görevi devralan Mehmet Şimşek yönetimi ise enflasyonla mücadele kapsamında “sıkı para politikası” uygulama kararı almıştı.

Bu politika doğrultusunda “Kamuda Tasarruf Tedbirleri” genelgesi yayınlanmış ve ek vergi paketi düzenlemesi yapılmıştı.

Merkez Bankası: Enflasyonu AKP arttırıyor