ABC Politik

Dünya

Türkiye’den soykırım hamlesi! Hamas, memnuniyet bildirdi

Türkiye’den soykırım hamlesi! Hamas, memnuniyet bildirdi
Email :

Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’in Filistin’de soykırım yapmakla suçlandığı davaya müdahillik başvurusu yaptı. Hamas, başvuruyu memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Türkiye, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler ’in başlıca yargı organı Uluslararası Adalet Divanı’nda(UAD) işgal ettiği Gazze’de katliamlar yapan İsrail aleyhine soykırım suçlamasıyla açılan davaya müdahil oldu.

CHP Gençliği, Katz’ın provokasyonunu deşifre etti!

Dışişleri Bakanlığı, müdahillik başvurusunun UAD’a sunulduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından İsrail’in 1948 Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlülüklerinin ihlaline ilişkin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı (UAD) nezdinde yapılan başvuruyu ülkemiz sürecin başından itibaren takip etmektedir.

Müdahillik imkanlarına yönelik titizlikle gerçekleştirilen değerlendirmeler sonrasında ülkemizin davaya müdahil olma kararı, Sayın Bakanımız tarafından 1 Mayıs 2024 tarihinde açıklanmıştı.

Bu süreçte Bakanlığımızın eşgüdümünde ilgili kurum ve kuruluşlarımızın katkıları ve katılımlarıyla yürütülen kapsamlı hukuki çalışma sonrasında başvuruya ilişkin Müdahillik Beyanımız, UAD Statüsü’nün 63. maddesi kapsamında Soykırım Sözleşmesi’ne taraf ülke olarak, 7 Ağustos 2024 tarihinde Divan’a sunulmuştur.

Müdahillik kararımız, ülkemizin Filistin konusunun hukuk ve adalet çerçevesinde çözümüne atfettiği önemin yansımasıdır.
İnsanlık vicdanı ve uluslararası hukuk, İsrailli yetkililerin hesap vermesini sağlayacaktır.”

 

HAMAS MEMNUNİYET BİLDİRDİ

Hamas, Türkiye’nin başvurusunu memnuniyetle karşıladı

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin UAD’ye müdahillik beyanını sunmasının, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve kardeş Türk halkının, Filistin davasında adaletin sağlanması ve 10 aydan uzun süredir devam eden acımasız soykırım saldırılarına maruz kalan Filistin halkının haklarına verdiği desteğin bir teyidi olarak görüldüğü” yorumuna yer verildi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Türkiye’nin UAD’da İsrail aleyhindeki soykırım davasına müdahillik başvurusunun memnuniyetle karşılandığı aktarılan açıklamada, “Başta Arap ve İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkelerini, UAD’da açılan davaya katılarak acil adım atmaya ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki Nazi işgaline ve İsrail’in bölgenin barışı için oluşturduğu tehdide son vermek için birleşik bir cephe oluşturmak için çalışmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

“İŞGALCİ” İLAN ETMİŞTİ

UlAD, 19 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Filistin’in Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze’deki topraklarının bir bütün olduğunu belirtmişti. UAD, aynı açıklamada İsrail’in Filistin’in bütününde “işgalci güç” olduğunu açıklamıştı.

UAD, İsrail’i Gazze’de işgalci ilan etti!