ABC Politik

Gündem

RTÜK’ün yeni hedefi YouTube haber kanalları

RTÜK’ün yeni hedefi YouTube haber kanalları
Email :

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “YouTube üzerinden haber yapanlar, program yapanlar RTÜK’ten lisans almak zorunda kalacaklar” dedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Ekol TV canlı yayınına katıldı.

Ebubekir Şahin, dijital mecralarda yapılan sokak röportajlarını denetim altına alacakları açıklamasının ardından YouTube’daki bir sokak röportajında AKP’yi eleştirirken kullandığı ve tartışmalara neden olan ifadeleri nedeniyle Dilruba Kayserilioğlu’nun tutuklanması hakkında konuştu.

Sokak röportajlarına “düzen” getirileceği açıklamasını yapan Şahin, “Biz yayınların tamamının denetim yetkisine sahibiz. Devlet sanki acziyet içerisindeymiş gibi algı yaratılıyor. BTK veya Youtube üzerinden bu röportajları hep uyardık. Gördük ki, çeki düzen vermek şöyle dursun, global anlamda yayın yapan haber programlarından sonra verilmeye başlandı. Sokak röportajlarına düzen getirilecek. Benim açıklamamdan sonra sanki harekete geçilmiş gibi. Hayır o söylenenleri kim söylerse söylesin gözaltına alınır ve bir soruşturma geçirir. Çalışmalarımızı yaptık. Normal bir röportajdaki kurallar neyse aynısını burada da uygulayacağız. Dikkat etmeleri gerekecek. İftira atmayacaklar, yanlış bilgi, doğruluğu tartışılır bilgi veremeyecekler” dedi.

HABER KANALLARINA LİSANS ZORUNLULUĞU

Ebubekir Şahin ayrıca, YouTube üzerinden haber yapanlara da RTÜK’ten lisans alma zorunluğu getireceklerini belirtti.

Şahin, “YouTube ile ilgili çalışma da yürütüyoruz. Ama kapatmak için değil, düzene sokmak için uğraşıyoruz. YouTube’da hiçbir içeriğe bugüne kadar müdahale etmedik. Kişisel yayınlar hariç tüm yayınlar RTÜK denetimindedir. Yeni dijital mecralar da Türk kanunlarına uymak zorunda. Lisans almak zorundalar. YouTube üzerinden haber yapanlar, program yapanlar RTÜK’ten lisans almak zorunda kalacaklar. Cüzi bir rakamla bu verilecek. Lisans süresi 10 yıllık. Her yıl düzenli ödeme yapılıyor. Youtube ile ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Teklifimizi değerlendirecekler, haber bekliyoruz. Bu yasa çıkmadan da lisans alınabilir” ifadelerini kullandı.

NARİN GÜRAN YASAĞI HATIRLATMASI YAPMIŞTI

Ebubekir Şahin, Diyarbakır’da kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran’ın dosyasına yönelik yayın yasağı hatırlatması yaparak, uymayan yayın kuruluşlarına en ağır yaptırımların uygulanacağı uyarısında bulunmuştu.

RTÜK Başkanı’ndan medyaya Narin yasağı ve yaptırım uyarısı