ABC Politik

Dünya

Macron, sağı solu karıştırdı!

Macron, sağı solu karıştırdı!
Email :

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, seçimi kazanan solcu Yeni Halk Cephesi ittifakının ortay adayı Lucie Castets’i reddederek merkez sağdan eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier’yi başbakan olarak atadı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları’ndan sonraya ertelediği yeni başbakan atamasını yaptı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Macron, 30 Haziran ve 7 Temmuz’da yapılan seçimleri kazanan sol ittifak Yeni Halk Cephesi’nin(NFP) adayı Lucie Castets’i atamayı reddederek, merkez sağdan eski Dışişleri Bakanı ve eski Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’yi başbakan atadı.

Elysee Sarayından yapılan açıklamada,Macron’un Michel Barnier’yi “Fransızlara hizmet edecek birleştirici bir hükümet kurmakla” görevlendirdiği ifade edildi. Açıklamada, Barnier’nin başbakan olarak atamasının, Macron’un anayasal sorumlulukları uyarınca “mümkün olduğu kadar istikrarlı” ve “çoğunluğu sağlama şansı olan” bir başbakan ve hükümet için yürüttüğü bir dizi istişarenin ardından yapıldığı belirtildi.

Merkez sağdaki cumhuriyetçi gelenekten gelen 73 yaşındaki Barnier, daha önce de farkı kabinelerde görevlerde bulundu. 2004-2005 yıllarında Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Barnier, 2016-2021 döneminde Avrupa Birliği’nin (AB) Brexit Başmüzakerecisi olarak görev yaptı.