ABC Politik

Dünya

Putin, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya Türkiye kartını açtı

Putin, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya Türkiye kartını açtı
Email :

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin; Ukrayna’nın, doğalgaz sevkiyat sözleşmesini uzatmaması ihtimali için, “Sevkiyat diğer güzergahlardan, özellikle de TürkAkımı üzerinden gider” dedi.

SONER BAHADIR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Vladivostok şehrinde düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu’nun ana oturumunda gündemdeki çeşitli konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Ukrayna ile bu yıl sonunda sona erecek doğal gaz transit sözleşmesine ilişkin konuşan Vladimir Putin, Ukrayna’nın sözleşmeyi uzatmaması halinde Avrupa’ya sevkiyatın düşeceğini ancak bunun “kendi kararları” olduğunu söyledi.

Rusya’nın farklı güzergahlar üzerinden Avrupa’ya sevkiyat gerçekleştirebileceğini anlatan Putin, “Sevkiyat diğer güzergahlardan, özellikle de TürkAkımı üzerinden gider. Kısmen Mavi Akım üzerinden de olabilir ancak bu iç tüketim içindir.” dedi.

Almanya’nın Ukrayna ve Türkiye üzerinden doğal gaz alabileceğini belirten Putin, “Ancak Baltık Denizi’nden geçen hattan (Kuzey Akım) alamazlar. Benim düşünceme göre, bu profesyonel bir tür biçimsizlik ve şizofreni. Sadece saçmalık. Eğer istemiyorlarsa, almak zorunda değiller. Dünyanın diğer bölgelerine tedarikimizi kademeli olarak artıracağız.” şeklinde konuştu.

NÜKLEER SANTRAL SALDIRILARI

Rus ordusunun Kursk bölgesindeki durumu istikrarlı hale getirdiğini belirten Vladimir Putin, “Düşman, Kursk bölgesine saldırarak Rusya’nın Donbas’taki ilerleyişinden uzaklaştırmaya çalıştı ancak bunda başarısız oldu.” diye konuştu.

Putin, Kursk ve Zaporijya’daki nükleer güç santrallerine yönelik saldırılar için “tehlikeli terör eylemleri” nitelemesinde bulunarak, “Benzer bir şekilde yanıt verirsek Avrupa’nın bu kısmında olabilecekleri sadece tahmin edebiliriz.” dedi.

BRICS BAŞVURUSU

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, 3 Eylül Salı günü düzenlenen MKYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Türkiye’nin, Rusya’nın kurucularından olduğu BRICS’e üyelik başvurusu yaptığını belirtmişti.

Ömer Çelik, “BRICS’e üye olmak istediğimizi zaten Sayın Cumhurbaşkanı’mız çeşitli defalarda ifade etti. Bu konudaki talebimiz açıktır, bu süreç işlemektedir. Ama bununla ilgili somut bir gelişme yoktur” demişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Danışmanı Yuri Ushakov ise dün düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili olarak, “Türkiye tam üyelik başvurusunda bulundu. Bu başvuruyu değerlendireceğiz” demişti.

Rusya’dan AKP’nin BRICS talebine yanıt

TÜRK ŞİRKETLERİ YAPTIRIM LİSTESİNE ALINMIŞTI

ABD Hazine Bakanlığı, 13 Haziran 2024 tarihinde, 13 Türk şirketi hakkında Rusya ile yapılan ticari ilişkiler nedeniyle yaptırım kararı almıştı.

Dönemin İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da 14 Haziran’da yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya yönelik operasyonda zayıflatmak istedikleri Rusya’ya tedarikçilik yaptığı iddiasıyla bazı Türk şirketlerini de yaptırım listesine aldıklarını açıklamıştı.

ABD’den sonra İngiltere! Rusya yaptırımları Türk şirketlerini etkiliyor

TÜRKİYE’YE YAPTIRIM TEHDİDİ GELMİŞTİ

ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Matthew Axelrod da ABD teknolojisinin Rusya‘ya yasadışı akışını sağladığı iddiasıyla, söz konusu ticaretin devam etmesi durumunda Türkiye’ye yaptırım uygulama tehdidinde bulunmuştu.

Financial Times’a konuşan Matthew Axelrod, “ABD teknolojisinin Rusya’ya yasadışı akışını durdurmamıza yardımcı olması için Türkiye’ye ihtiyacımız var. Türk yetkililerden ve sanayi tarafından hızlı bir şekilde bu konuda adımlar atıldığını görmemiz gerekiyor, aksi takdirde çeşitli yaptırımlar uygulamaktan başka seçeneğimiz kalmayacak” demişti.

ABD’den Türkiye’ye Rusya yaptırımı tehdidi!

PUTIN’İN BRICS “MEMNUNİYETİ”

Vladimir Putin de 12 Haziran’da yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılması memnuniyetle karşıladığını belirtmişti.

Putin, “Türkiye’nin BRICS çalışmalarına gösterdiği ilgiyi memnuniyetle karşılıyoruz. Elbette bu birliğin ülkeleriyle bir arada olma, ortak sorunları çözme arzu ve isteğini mümkün olan her şekilde destekleyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerimizin gelişmesini memnuniyetle not ediyoruz. Tüm bunlar elbette dostumuz Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın liderliğinde ve doğrudan desteğiyle gerçekleşiyor” şeklinde konuşmuştu.

Putin, Batıyla ilişkiler üzerinden tehdit ettiği Erdoğan’ın “BRICS ilgisi”nden memnunmuş!