ABC Politik

Gündem

Özel’den Kılıçdaroğlu’na “taviz” eleştirisi! Genel başkan dahil ön seçim

Email :

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “İttifakı reddeden parti olmadığımız gibi, sırf ittifak yapmak için olmayacak tavizler vermedik. Genel başkan dahil, hepimiz ön seçime gireceğiz, milletvekili olmak isteyenler ön seçime girecekler, örgütten onay ve destek alacaklar” dedi.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Cumhuriyet Halk Partisi’nin(CHP), 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde en fazla oy alan parti olmasına atfen “Türkiye’nin Birinci Partisi” vurgusuyla düzenlediği “2. Yüzyıl Değişim Kurultayı” isimli Tüzük Kurultayı Ankara’da başladı.

“OLMAYACAK TAVİZLER VERMEDİK”

Kürsüye çıkan Özgür Özel, grup başkanvekili olduğu kendisinden önceki Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu yönetiminin ittifak siyasetini eleştirdi.

Özel, CHP’nin 2018 Genel Seçimi, 2019 Yerel Seçimi ve 2023 Genel Seçimi’ne ittifakla girdiğini hatırlatarak, “Partimiz; 2018, 2019 ve 2023 seçimlerine ittifakla gitti. 2024’ün de ittifaksız kazanılmayacağına inananlar çoktu. Bize, ‘Oturun, anlaşın. İttifaksız kaybedersiniz’ diyorlardı. ‘Daha çok zorlayın. İttifak olmazsa felaket geliyor’ diyorlardı. İttifakı reddeden parti olmadık. Sırf, ittifakı reddeden parti olmadığımız gibi, ittifak arayışlarıyla ilgili üzerimize ne düşüyorsa yaptık. Bunun, milletimiz tarafından görünür olmasını da sağladık. Ama, sırf ittifak yapmak için olmayacak tavizler vermedik, olmayacak tekliflere ‘evet’ demedik. Bu örgütün hakkını, bu milletin hakkını veya herhangi bir belediye başkanımızın hakkını kimseye yedirmedik” dedi.

“MİLLETLE YAPILACAK İTTİFAKIN DAHA KIYMETLİ OLDUĞUNA İNANDIK”

Özgür Özel, kendi genel başkanlığında önce yapılan ittifakların partilerle yapıldığını belirterek kendilerinin milletle ittifak yaparak kurdukları “Türkiye İttifakı” ile 2024 Yerel Seçimleri’ni kazandıklarını söyledi.

Özel, “Biz ittifakın, partilerle değil, milletin kendisiyle yapılması gerektiğini gördük. Partilerle yapılamayacağını, bu zorlamanın sonuç almayacağını, alsa da sonunda felaket yaratma noktasına savrulacağını gördük. O yüzden, milletin kendisiyle yapılacak bir ittifakın çok daha kıymetli olduğuna inandık, seçmenlerimizi de inandırdık. Renklerini, ay yıldızlı al bayrağımızdan alan Türkiye İttifakı’nı hep birlikte meydan meydan büyüttük. Bu büyük başarıyı, biz tek başımıza değil, milletimizle birlikte Türkiye İttifakı’nın bileşenleriyle birlikte elde ettik” ifadelerini kullandı.

GENEL BAŞKAN DAHİL ÖN SEÇİM

Özgür Özel, genel başkan dahil olmak üzere bütün milletvekili adaylarının ön seçime gireceğini söyledi.

Özel, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel başkanı, genel başkan yardımcıları ya da bilinen isimleri, kamuoyunca bilinen isimleri, bir şehre giderken elde bayrak saatlerce beklenen, yağmur altında dinlenen, güneş altında sabırla destek verilen isimleri, kendi memleketlerinde ya da herhangi bir seçim bölgesinden ön seçimde çıkma kaygıları varsa zaten o kişi de bitmiştir, o parti de bitmiştir. Genel başkan dahil, hepimiz ön seçime gireceğiz, milletvekili olmak isteyenler ön seçime girecekler, örgütten onay ve destek alacaklar” şeklinde konuştu.

BÜTÜN ÖNERİLER KABUL EDİLDİ

Özgür Özel’in açış konuşmasının ardından basına kapanan kurultayda, maddelere saat 14.30 itibarıyla geçildi. Yaklaşık 20.30 civarında, ön seçim yöntemlerini tanımlayan 52’nci maddenin görüşmelerine başlandı. Bu madde üzerindeki görüşmeler yaklaşık iki saat sürdü. Parti kurmaylarından edinilen bilgiye göre, madde binin üzerinde kabul oyu alırken 30 civarında ret oyu verildi. 52’nci maddenin geçmesinin ardından kalan dokuz maddenin tamamı yaklaşık yarım saat içinde kabul edildi.

“MYK kararı kesindir”

TELE1’de yer alan habere göre metinde, “Kadın ve Gençlik Kolları” başlığının ikinci maddesinde yer alan, “Bu kollar kongre ve kurultaylarını iki yılda bir yapar” maddesi, “İlçe ve il kongrelerini izleyen en kısa sürede yaparlar” şeklinde değişti. Ayrıca, bölüme yapılan ekte, “Bu kolların yapacakları her türlü seçim, çalışma ve etkinlikler ana kademeyle uyumlu olarak gerçekleştirilir. Olası uyuşmazlıklarda itiraz merci bir üst yönetim kademesi olup Merkez Yönetim Kurulu kararı kesindir” ifadelerine yer verildi.

Ön seçimde kontenjan

Metinde, ön seçim için farklı yöntemler sıralandığı görüldü. Ön seçimin örgüt veya hakim gözetiminde yapılması örgütün görüşüne bırakıldı. Buna göre, milletvekilliği adaylıklarında ön seçim örgüt denetiminde olursa PM’ye yüzde 15’lik bir aday belirleme kontenjanı verilecek. Bu kontenjanın yüzde 5’i il örgütüne, yüzde 5’i kadın ve gençlik kollarına ve yüzde 5’i de milletvekillerine bırakılacak.

Belediye başkanları ve milletvekillerine dönem sınırı

Tüzük metninde “TBMM Üyeliği İçin Adayların Saptanması” başlıklı bölümünde, üç dönem sınır getirildiği görüldü. Bölümde yer alan dokuzuncu maddeye göre, erken seçim yapıldığı takdirde mevcut dönem hesaba katılmayacak. Metinde ayrıca, milletvekili bulunmayan seçim çevrelerinde milletvekili çıkarmak veya bu çevrelerde oy yükseltmek amacıyla MYK’nın önerisi, PM kararıyla dönem kuralı uygulanmayabileceği vurgulandı. Ayrıca eklenen geçici maddeyle dönem kuralı şartının 27’nci yasama döneminde başlayacağı kaydedildi.

Belediye başkanlığı adaylığı için de üç dönem kuralı olacak, ön seçimden çıkan adaylar için bu kural geçerli olmayacak.

Sandığı terk etmek kesin ihraç

Kurultayda oylanan tüzük metninde ”Parti Suçları” bölümünde değişiklikler yapıldığı görüldü. Buna göre, kesin çıkarma gerektiren cezalara, ”Sandık kurulu asıl veya yedek üyeliği görevini özür belirtmeden yerine getirmemek” maddesi eklendi.

Partinin kuruluş haftası etkinlikleri

Delegelerin oyuna sunulan tüzük metnine, ”Partinin Kuruluş Haftası” başlığının eklendiği görüldü. Buna göre, partinin kuruluş yıl dönümü her yıl 4-9 Eylül tarihlerinde bilimsel, sanatsal, kültürel, tarihsel ve siyasal etkinlikler düzenlenerek kutlanacak.

“Görevleri sona erse bile seçme seçilme hakkı kısıtlanamaz”

Oylanan kurultay metnine ayrıca, “Üyelerin Görevleri ve Hakları” başlığına, “İlçe başkanlığı, ilçe yönetim kurulu üyeliği, il başkanlığı, il yönetim kurulu üyeliği, il disiplin kurulu üyeliği, kurultay delegeliği, partiden belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği görevinde bulunanlar bu görevleri süresince parti içi seçme hakkını kullanmadan yoksun bırakılamazlar. Genel başkanlık, Parti Meclisi üyeliği, il ve ilçe başkanlığı, partiden milletvekilliği ve belediye başkanlığı görevinde bulunanların bu görevleri sona erse bile seçme hakları kısıtlanamaz” maddesi eklendi.

KILIÇDAROĞLU GERİLİMİ

Kurultayda maddeler üzerine görüşmeler devam ederken Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum, söz aldığı sırada, kürsüden Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultaya gelmeyişini eleştirdi. Bunun üzerine Ankara Milletvekili Deniz Demir, oturduğu yerden Horzum’a tepki gösterdi. Özel, kapanış konuşmasında bu anlara ilişkin salondan kavga, gürültü haberlerinin çıkması için iştahla bekleyenlere fırsat vermeyen delegelere teşekkür ederek yaşanan tek gerginliğin de nazar boncuğu olduğunu ifade etti.

Yanardağ’ın kulisi: Kızgın olduğu için Kurultay’a gelmeyen Kılıçdaroğlu, Özel’i yalanladı

ÖN SEÇİM ELEŞTİRİSİ: BİR KAVRAM İCAT ETMİŞLER

Yeni tüzüğün oylandığı kongrede konuşma yapmak için kürsüye çıkan CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı tüzük maddeleriyle ilgili eleştirilerde bulundu.

Oğuz Kaan Salıcı, yeni tüzükte ön seçimin merkezileştirildiğini savunarak, “Bunun adı ön seçim değil. Bunun adı eğilim yoklamasıdır” dedi.

Salıcı, Özgür Özel’in daha önce ön seçimlerle ilgili sözleri hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Genel Başkanımız tecrübeli bir siyasetçi. 10 yılı aşkın bir süre grup başkan vekilliği yaptı. Dolayısıyla ben onun neyi neden söylediğini tartarak söylediği kanaatinde olduğum içi ciddiye alıyorum. ‘Karar alma ve aday belirleme neredeyse merkezileşmiş. Üye ve örgüt yapısının sağlıksız olduğu iddia edilerek ön seçim terk edilmiştir.’ Sayın genel başkanımızın sözü. Ben katılıyorum. Bugün gelen taslak maalesef bu sözün uyumu değil arkadaşlar. Ekranlar önünde bundan sonra güç yetki karar örgütündür. Ön seçimin teminatı olan bir genel başkan… Bu da güçlü bir söz. Buna da bizim sahip çıkmamız lazım.”

Tüzükte ön seçimle ilgili yer alan, ‘Örgüt yönetiminde ön seçim’ ifadelerini eleştiren Oğuz Kaan Salıcı, “Bizim ön seçim dediğimizde CHP’lilerin anladığı şey şudur. Hakim denetiminde tüm üyelerin katılımıyla yüzde 5 kontenjanla. Ama gelen taslakta ‘örgüt yönetiminde ön seçim’ diye bir kavram icat etmişler. Örgüt yönetiminde ön seçimin adı eğilim yoklamasıdır arkadaşlar. Kavramları doğru yere koyduğumuzda sayın genel başkanımızın, kurultay delegelerimize verdiği sözle uyumlu değil. Bundan dolayı Tüzük Komisyon’unda görev yapan değerli arkadaşlarımızı delegelerimizin önünde uyarmak istiyorum” dedi.

CHP’DEN YENİ ŞARKI

Tüzük Kurultayı devam ederken, barkovizyonda CHP’nin yeni şarkısı yayınlandı.

CHP’nin sosyal medya hesabından videonun yayınlandığı videoda şu ifadeler yer aldı:

“Kurtuluşun ve kuruluşun partisi, umudun ve geleceğin güvencesi Cumhuriyet Halk Partisi, #TürkiyeninBirinciPartisi!

Bir neferi, emekçisi, evladı olmaktan şeref duyduğumuz baba ocağımızda, İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı ile iktidara yürüyoruz!”

 

Özel’den Kılıçdaroğlu’na “taviz” eleştirisi! Genel başkan dahil ön seçim