ABC Politik

Dünya

Ukrayna, sokaktan zorla asker topluyor!

Ukrayna, sokaktan zorla asker topluyor!
Email :

Rusya’nın askeri operasyon düzenlediği Ukrayna’da, hükumette operasyona karşı etkili pozisyonlarda bulunan isimlerin istifalar reddedildikten sonra, Harkiv Askerlik Şubesi görevlileri, devriye atarak askere alınacak kişileri tespit etmeye başladı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, hazırladığı “barış planı”nı önce ABD Başkanı Joe Biden, daha sonra da başkan adayları Kamala Harris ve Donald Trump’a sunacağını belirten Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin, Rusya’yı içerecek bir barış konferansı konusunda kendileriyle hemfikir olduğunu söyledi.

KAYNAK: AA – ANKA / DERLEME: ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Rusya’nın askeri operasyon düzenlediği Ukrayna’da, Başbakan Yardımcısı ve Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı Irina Vereşçuk’un istifasının reddedilmesi ve yine istifa eden Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Olha Stefanişina’nın aynı göreve yanında bir de Adalet Bakanı göreviyle atanması gündemdeki yerini korurken, askeri alanda dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Ukrayna’da “Savaş kurmayları” krizi: 2 red, 2 yeni görevlendirme

Harkiv Askerlik şubesi (TCC) görevlileri dün, askere çağrılacak erkekleri tespit etmek için sokaklarda devriye gezip kimlik kontrolü yapmaya başladı. Görevliler, ülkede geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren yeni seferberlik yasasının ardından orduya kayıt yaptırmak istemeyen sivilleri tespit edip, askere almak amacıyla şehrin dört bir yanına rastgele kontrol noktaları kurdu.

ABD’DEN SİLAH İSTEYEN ZELENSKI, PUTİNLE AYNI MASAYA OTURMAYA RAZI OLMUŞ!

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 6 Eylül Cuma günü, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in başkanlığında ABD’nin Almanya’daki Ramstein Üssü’nde 24’üncüsü düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısına katılmıştı.

Toplantının açılışında konuşma yapan Volodimir Zelenski, Ukrayna’nın daha fazla silah yardımına ihtiyacı olduğunu belirterek, “Ancak Rus kuvvetlerini (ülkeden) çıkarmak için daha fazla silaha ihtiyacımız var. Özellikle Donetsk bölgesinden.Açıklanan her yardım paketinin derhal uygulanması lazım. Donetsk bölgesindeki çatışmalar buna bağlı. Putin burada başaramazsa hiçbir yerde başaramaz” demişti.

Lloyd Austin de, ABD Başkanı Joe Biden’in 250 milyon euroluk yardım paketini açıklayacağını duyurmuştu.

Toplantının ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 8 Eylül Pazar günü, görüştüğü Zelenski’nin kendisiyle birlikte Rusya’nın dahil olacağı bir barış konferansının düzenlenmesi konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Alman ZDF televizyonuna yaptığı açıklamada Olaf Scholz, “Kesinlikle başka bir barış konferansı olacak. Volodimir Zelenski ve ben, bunun Rusya’yı da içerecek bir konferans olması gerektiği konusunda hemfikiriz” dedi.

İlk barış konferansı haziran ayında İsviçre’de düzenlenmiş ancak Rusya toplantıya davet edilmemişti.

Görüşmelere 90’dan fazla ülke katılmış ancak ortak bildiriye 80 ülke destek vermişti.

RUSYA, ABD İCAZETLİ “BARIŞ”I REDDETMİŞTİ

Zelenski, 27 Ağustos’ta “Ukrayna 2024 Bağımsızlık Forumu”nun ardından gazetecilere açıklamada bulunmuştu.

Volodimir Zelensk, Rusya’nın askeri operasyonuna dair hazırladığı “barış planı”nı önce mevcut ABD Başkanı Joe Biden ve başkan adayları Kamala Harris ile Donald Trump’a sunacağını söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 29 Ağustos’ta Senegal Dışişleri Bakanı Yassine Fall ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’nın Kursk saldırısından önce Rusya’nın Ukrayna ile barış görüşmelerine hazır olduğunu, ancak Kiev’in saldırı hamlesinin bu hazırlığı baltaladığını dile getirmişti.

Sergey Lavrov, “Görüşmelere hazır olduğumuzdan kimsenin şüphesi yoktu, ancak elbette Kursk Bölgesi’ndeki pervasız hareketten sonra bu konunun herhangi bir tartışması artık geçerli değil” demişti.

Rusya, ABD icazetli barışı reddetti!