ABC Politik

Dünya

“Ortak Türk Alfabesi” kuruldu: Türk Alfabesi’ne 5 harf daha eklendi

“Ortak Türk Alfabesi” kuruldu: Türk Alfabesi’ne 5 harf daha eklendi
Email :

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, “Ortak Türk Alfabesi”nin kurulmasına karar verdi. Bu karar doğrultusunda Türk Alfabesi’ne 5 harf daha eklendi.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 9-11 Eylül tarihlerinde toplandı.

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen toplantıda Latin harflerinden oluşan “Ortak Türk Alfabesi”nin kurulması kararı alındı.

Bu karar doğrultusunda, Türk Akademisi’nin kurucu üyeleri olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye ile gözlemci üyeler Özbekistan ve Macaristan’ın yanı sıra Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci üye konumunda olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında ortak bir alfabe kuruldu.

Bu karar doğrultusunda, 1928’de kanunla ilan edilen Türk Alfabesi’ne; Q, X, W, Ň ve Ä harfleri eklendi.

DESTEKLENMEYE DAVET EDİLDİ

Kararla ilgili Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu’ndan yapılan ortak duyuruda, “Ortak Türk Alfabesi”nin geliştirilmesi, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini teşvik ederken, onların dilsel mirasını da korumaktadır” değerlendirmesine yer verildi.

Duyuruda ayrıca, ilgili tüm kurumlardan ortak alfabenin desteklenmesi istendi.

Açıklama şu şekilde:

“Bakü, Azerbaycan-11 Eylül 2024-Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen üçüncü toplantısını 9-11 Eylül 2024 tarihleri arasında Bakü’de başarıyla gerçekleştirdi.

Bu önemli toplantıda, Türk devletlerinden resmî olarak atanmış Komisyon Üyeleri bir araya geldi. Toplantının temel amacı, iki yıllık ortak çalışma sonucunda elde edilen bilgi ve deneyimlerden yararlanarak Türk dilleri için ortak bir alfabe geliştirmekti.

Toplantı sırasında, ilk olarak 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı “Ortak Türk Alfabesi” projesi kapsamlı bir şekilde gözden geçirildi. Komisyon detaylı tartışmalar yürüttü ve bu alfabe projesinde geliştirilmesi gereken hususlara ilişkin gerekli tespitleri yaptı.

Bu özverili çalışmanın neticesinde, 34 harften oluşan “Ortak Türk Alfabesi” önerisi üzerinde uzlaşılmıştır. Her harf, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil etmektedir.

Bu toplantının başarıyla sonuçlanması tarihî bir anı temsil etmektedir. “Ortak Türk Alfabesi”nin geliştirilmesi, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini teşvik ederken, onların dilsel mirasını da korumaktadır.

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu, bu süreçteki değerli katkılarından dolayı Türk devletlerinin hükûmetlerine ve Komisyon Üyelerine şükranlarını sunar.

İlgili tüm kurumlar, önerilen “Ortak Türk Alfabesi”nin uygulanmasını aktif bir şekilde desteklemeye davet edilmektedir.”

HARF DEVRİMİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 1928 yılında kabul edilen kanunla “Harf Devrimi” olarak kabul edilen düzenleme yapılmış ve 1353 sayılı “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” kabul edilmişti. Kanun, 3 Kasım 1928 günü Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.